X

Zelenski a promulgat legea minorităților sfidând România

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind minoritățile naționale din Ucraina care a fost criticată la București. 

Potrivit regulamentului Radei Supreme, parlamentul unicameral de la Kiev, legea semnată de președinte va fi publicată ulterior în ziarul „Vocea Ucrainei” iar majoritatea prevederilor acesteia vor intra în vigoare după 6 luni.

Potrivit informațiilor notate în fișa proiectului de lege (nr. 8224) de pe site-ul Radei Supreme, documentul a ajuns înapoi în parlamentul ucrainean cu semnătura lui Zelenski joi, 29 decembrie, transmite Interfax Ucraina.

Potrivit regulamentului Radei Supreme, parlamentul unicameral de la Kiev, legea semnată de președinte va fi publicată ulterior în ziarul „Vocea Ucrainei” iar majoritatea prevederilor acesteia vor intra în vigoare după 6 luni.

Rada Supremă a adoptat legea în a doua lectură pe 13 decembrie cu o largă majoritate de voturi.

Prevederile generale ale noii legi

Potrivit textului proiectului de lege, reprezentanții minorităților naționale din Ucraina au dreptul la autoidentificare, libertatea de asociere publică și întrunire pașnică, libertatea de exprimare a opiniilor și credințelor, de gândire, de vorbire, de conștiință și religie, participare la viața politică, economică și socială, precum și la păstrarea identității culturale.

Documentul garantează dreptul la folosirea liberă a limbii minorităților naționale în viața privată și publică, în forme orale și scrise „în măsura în care nu contravine legii”.

TASS, agenția rusă de ştiri, transmite că legea precizează de asemenea în mod explicit o interdicție a „popularizării și propagandei” Rusiei, a acțiunilor oamenilor de stat ruși și ale organismelor statului rus care creează o imagine pozitivă asupra acestora.

Legea impune guvernului să ia măsuri în termen de șase luni pentru a aduce întregul cadru de reglementare în conformitate cu acest document, asigurând intrarea lui în vigoare.

Conform celui mai recent recensământ, efectuat în Ucraina în 2001, ponderea minorităților etnice din țară se ridica la 22,18%, rușii fiind cel mai mare grup etnic (17,3%), transmite TASS.

În ultimii ani, Ucraina a adoptat o serie de legi privind educația în limba de stat, menite să scoată limbile minorităților etnice din viața publică.

În 23 decembrie 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis că dezaprobă forma actuală a Legii privind minoritățile naționale din Ucraina și semnalează necesitatea revizuirii acestui text de lege, care, în forma adoptată de către legislativul acestei țări, cuprinde neclarități care afectează grav drepturile românilor aparținând comunității române din Ucraina.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Cu alte cuvinte, bestiile si Iudele dambovitene sustin in continuare cu arme, bani si cazare statul ucrainean si pe cetatenii lui, punand romanii in postura de a juca Ruleta Ruseasca, in timp ce circarul de la Kiev si gasca lui nazista ataca pe toate liniile minoritatea romaneasca din Ucraina(ca de altfel, si pe celelalte minoritati de-acolo)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button