X

Sfânta Tradiție: Minuni din copilăria Mântuitorului Hristos

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Se povestește într-o carte veche a bisericii, cum că Sfânta Fecioară Maria a făcut Fiului său Iisus, o cămașă foarte frumoasă, cum era obiceiul să poarte oamenii la nuntă. Și Pruncul Iisus fiind îmbrăcat cu acea cămașă, Îi ședea foarte bine, căci nu era nici largă, nici strâmtă, nici nu se învechea, nici nu se rupea și lucru de mirare era că pe măsură ce creștea Pruncul Iisus, creștea și cămașa împreună, până a ajuns la timpul Răstignirii. În acea vreme, când L-au răstignit pe Cruce, soldații au aruncat sorți ca să câștige cămașa Lui, și au câștigat tocmai această cămașă făcută de Sfânta Fecioară Maria de când era El Prunc.

*

Fecioara Maria a povestit sfintelor femei multe minuni pe care le-a făcut Iisus pe când era copil. Ea a spus cum Pruncul a mers în picioare de prima dată, neținându-se de nimic, și a început a vorbi fără vreo împiedicare de prima dată.

*

Odată, sfătuindu-L Fecioara să Se joace cu alți copii, Iisus a ascultat-o și S-a dus și El între copii, arătându-le niște jocuri minunate, căci toți Îl iubeau și L-au ales de Împărat. Așternând o haină lungă sub un pom, L-au pus pe Iisus să șadă pe dânsa și mergeau copiii pe rând de i se închinau și ziceau: „Acesta este Împăratul nostru și Sfântul nostru!”

Într-o zi, jucându-Se cu mai mulți copii, unul a căzut și și-a rupt piciorul. Iisus văzându-l a alergat la el, i S-a făcut milă, l-a luat de mână și i-a zis: „Scoală-te și fii sănătos și hai să ne jucăm cu toții!” Iar copilul s-a sculat îndată sănătos. Oamenii care au văzut, s-au mirat și au zis: „Cu adevărat Acesta este Fiul lui Dumnezeu!”

*

Era în Nazaret un profesor, și întâlnindu-se într-o zi cu Iosif îi zise să-L lase pe Iisus la școală ca să învețe a scrie și a citi și El. „Am auzit că Pruncul este foarte deștept, dar trebuie să învețe și legea noastră.” Iosif a răspuns: „Da, să întreb și eu pe Maria, Maica Sa, să vedem ce zice și ea.” Întrebând Iosif pe Sfânta Fecioară Maria, Fecioara a rugat pe Iisus să meargă la școală, și Iisus S-a dus. Profesorul i-a dat o carte în mână și poftea să-L învețe, dar Iisus știa mai bine decât profesorul. Atunci profesorul arătându-i litera A, L-a întrebat dacă cunoaște această literă. Copilul Iisus i-a răspuns: „Vă rog, de iertare, să-mi spuneți dvs. mai întâi ce semnifică această literă A?”

Profesorul a stat mult pe gânduri, nedumerit, tăcând… și s-a tot uitat la Iisus. Deci Iisus văzându-l tăcând fără răspuns îi zise: „Această slovă A este începutul a tot binele, adică Acela care este în vecii vecilor, Acesta este Sfântul din ceruri care Mă adeverește pe Mine Profesor, Dascăl Adevărat.”

Și L-a întrebat pe Iisus: „Dar cine ești Tu, ești oare înger, ești cumva Iisus, Fiul lui Dumnezeu? Tu ești un profesor mai bun decât mine, mai învățat. Du-Te acasă și fii liniștit, copilule bun, căci eu nu știu ce să Te mai întreb.” Și așa a venit Iisus acasă, povestind cu bucurie Maicii Sale cele întâmplate.

*

Sfânta Familie, mergând pe drumul Egiptului, într-o seară ajunse într-un loc plin de hoți. Ei văzură doi hoți dormind și doi stând de strajă. Unul vru să se arunce să jefuiască Sfânta Familie, dar celălalt din voia lui Dumnezeu îl opri zicând: „Să-i lăsăm pe acești oameni să-și urmeze drumul, și-ți voi da eu ce se cuvine.” Și i-a dat 80 de drahme și cingătoarea. El a stat liniștit și Sfânta Familie merse mai departe. Sfânta Fecioară văzând pe acela care i-a apărat cu atâta bunăvoință, zise: „Dumnezeu să te țină cu mâna Sa cea dreaptă și să-ți dea iertare păcatelor.”

După ce plecă, Pruncul Iisus îi zise Maicii Sale: „O, Preaiubita Mea Maică, am să-ți spun ceva. Când voi fi Eu mare de 33 de ani și jumătate, evreii cei pizmași Mă vor răstigni între acești doi tâlhari, care vor fi unul la dreapta și altul la stânga Mea. Și acesta care ne-a ocrotit plătind pentru noi, va recunoaște atunci dumnezeirea Mea, iar Eu îi voi spune că va merge cu Mine în Rai.” Fecioara cuprinsă de frică, suspinând, zise: „Dumnezeu să Te apere, o, Scumpul meu Fiu!”

Mergând mai departe prin această pustie, întâlniră alți tâlhari, care văzându-i așa de frumoși, se minunară mult de tot, și unul din tâlharii aceia care era mai în vârstă, avea casa în pădure, și fiindcă își sărbătorea ziua de naștere, luară cu el și Sfânta Familie ca să-i ospăteze și să-i odihnească. Iosif și Sfânta Fecioară, văzând că-i duce la casa lui, s-au temut, nu știau ce are de gând. Dar femeia tâlharului, văzând pe bărbatul ei că vine cu Sfânta Familie, le-a ieșit întru întâmpinare, și i-a primit cu mare bucurie și cu dragoste multă. Le-a dat să mănânce, i-a adăpat, iar pentru Pruncul Iisus, au pus imediat apă în scăldătoare și Îl scăldă foarte bine, apoi Îl culcă într-un pat curat și frumos. Acea femeie avea și ea un copil plin de bube, însă, și s-a gândit să-l scalde și pe-al ei în urma lui Iisus în aceeași apă, și iată o minune, îndată se curăți copilul de bube și se făcu sănătos. Apoi mai veniră alți oameni leproși, buburoși, bolnavi și se spălară cu apa aceia făcându-se sănătoși și curați toți.

Văzând ei minunile ce se făcură cu acea apă, au pus-o în niște vase curate și cu multă îngrijire o dădea pe la săraci și bolnavi. Cine se spăla cu acea apă, se făcea sănătos ori de ce boală era cuprins, iar ei s-au îmbogățit mult de pe urma acelei ape, încât n-a mai trebuit să fure, și s-au făcut credincioși lui Dumnezeu și așa au petrecut toată viața.

*

Așa ne spune și Sfânta Evanghelie, că dacă ar fi fost scrise toate minunile pe care le-a făcut Iisus, nu ar fi încăput în toate cărțile din lumea întreagă.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

 1. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/it/document.html?reference=IPOL_STU(2018)614209
  👇
  https://childrenshealthdefense.org/defender/digital-dictatorship-world-economic-forum/
  ID-ul digital nu este doar despre de identificare ci va monitoriza datele noastre, de la finanțe, educație, loc de munca, locația GPS, tot ce am tastat vreodată pe computer, pe rețelele sociale, starea emoțională și biometria fizică si ADN.
  👇
  https://www.replicaonline.ro/la-constanta-se-va-infiinta-un-laborator-in-domeniul-geneticii-judiciare-542373
  👇
  IGPR: Două laboratoare de genetică judiciară vor fi deschise în judeţele Iaşi şi Constanţa | AGERPRES • Actualizează lumea.
  https://www.agerpres.ro/justitie/2022/12/29/igpr-doua-laboratoare-de-genetica-judiciara-vor-fi-deschise-in-judetele-iasi-si-constanta–1036516

 2. Atentie ca in traditie exista si povesti apocrife, unele bazate pe invataturi eretice neconforme cu Sfintele Scripturi si Sfintii Parinti. Frumoasa poveste, dar in contradictie cu invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur precum si cu Duhul Sfant care l-a inspirat pe Sfantul Evanghelist Ioan. Din Omilia 21 a Sfantului Ioan Gura de Aur la “Evanghelia dupa Ioan”:
  “Si sfarsindu-se vinul, a zis Mama Lui: “Nu mai au vin.” Aici merita sa cercetam cum se face ca Mama si-a inchipuit ceva maret in legatura cu Fiul sau. Caci inca nu facuse nicio minune, pentru ca spune [evanghelistul]: “Acest inceput al minunilor l-a facut Iisus in Cana Galileii”.
  “Iar daca ar zice cineva ca simpla adaugare: “In Cana Galileei” este o dovada suficienta ca nu acesta este inceputul minunilor pentru ca ar fi putut fi prima minune petrecuta acolo dar nu prima in mod absolut – caci este posibil sa fi facut altele in alta parte – il vom intreba ceea ce am spus si mai inainte: “Atunci ce inseamna cele zise de Ioan: “Si eu nu-L stiam, dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu botezand cu apa”.
  Daca ar fi facut minuni inca de la o varsta frageda, nu ar fi avut nevoie israelitii de un altul [Sfantul Ioan Botezatorul] care sa li-L arate. Cand a venit la oameni, S-a facut cunoscut nu numai celor din Iudeea, ci si celor din Siria si mai departe, prin minunile Sale – si acestea savarsindu-le doar vreme de trei ani, macar ca nici de acestia trei nu a avut nevoie ca sa Se descopere, pentru ca inca din primul an a strabatut pretutindeni vestea despre El. Si in acest scurt rastimp atat de mult a stralucit prin multimea minunilor, incat numele Lui a devenit cunoscut tuturor. Cu atat mai mult, daca ar fi facut minuni inca din copilarie, nu ar fi fost dat uitarii in tot acest timp”.

  1. Citiți ce spune părintele Cleopa despre Sfânta Tradiție. Credința noastră ortodoxă are Sfânta Evanghelie și Sfânta Tradiție. Părintele Cleopa explică clar. CITIȚI pentru a înțelege după cum ne explică Sfinții Părinți și Sfânta Biserică Ortodoxă și nu după cum înțelege mintea slabă a omului la întâmplare.
   DOAMNE AJUTĂ TUTUROR!!

   1. Da! Exact asta spunea Parintele Cleopa! Sa citim ce spun Sfintii Parinti (cum este Sfantul Ioan Gura de Aur) despre Sfanta Traditie nu sa credem diverse lucruri din traditia orala.
    Am citat ce spun Sfantul Apostol Ioan si Sfantul Ioan Gura de Aur, si nu ce spun eu, despre care a fost prima minune facuta de Hristos si asta trebuie sa credem pentru a ramane in duh cu ei.

  2. Citiți învățăturile părintelui Cleopa despre Sfânta Tradiție. Sfânta noastră Biserică Ortodoxă are Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Părintele Cleopa explică clar. CITIȚI pentru a înțelege cum ne învață Sfânta Biserică Ortodoxă și Sfinții Părinți și nu după cum înțelege mintea slabă a omului. Să ascultăm de învățăturile Sfinților Părinți care ne vorbesc din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție. DOAMNE AJUTĂ TUTUROR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button