X

De ce Statul Republica Moldova este esențial un stat inamic al statului România

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Despre datoriile României față de Republica Moldova

Din capul locului: statul România nu are nici un fel de datorii față de statul Republica Moldova, dincolo de cele din tranzacțiile comerciale cuprinse în diverse înțelegeri. Nu există nici un fel de datorie morală sau istorică a statului România față de statul Republica Moldova.

Asta în primul rând pentru că statul Republica Moldova este esențial un stat inamic al statului România – inamiciția provenind din calitatea Republicii Moldova de stat continuator al Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești înființată în 1924. Rațiunea fundamentală a creării RASSM a fost ofensiva împotriva României, anexarea Basarabiei și impunerea sistemului sovietic-marxist în România. RASSM a fost creată în anturajul Armatei Roșii, este o idee militară la origini, a primit mai apoi binecuvântarea CC al PCUS și a intrat ulterior în siajul sovieticilor ucraineni de la Kiev. În RASSM au avut loc experimentele inițiale de „moldovenizare”, de principiu un proiect de epurare etnică a românilor, pus în mișcare ulterior la o scară mult mai mare în tot spațiul dintre Prut și Nistru.

RASSM și-a atins obiectivul: Basarabia a fost anexată la RASSM și a devenit parte a Uniunii Sovietice, iar România a fost sovietizată. Din RASSM au fost transferați în România „experții” care au pus în mișcare teroarea comunistă împotriva românilor, lipsește o lucrare care să-i înmănuncheze pe toți transnistrenii care au coordonat sistemul represiunii comuniste de la București. Proiectul militar al RASSM din 1924 a fost unul de succes.

Tradiția ofensivă și anti-românească a RASSM este continuată în Republica Moldova sub forma moldovenismului, indiferent de culoarea lui pro-rusă sau pro-europeană. Bineînțeles, Republica Moldova singură nu reprezintă o amenințare la adresa României, însă în calitate de vector al unui imperiu Republica Moldova poate deveni pana care spintecă bușteanul. Imaginea unui Igor Dodon care îi înmânează lui Putin o hartă a Moldovei Mari, de la Carpați până în Transnistria, reprezintă o declarație a unui proiect, posibil mult exagerat – dar asta nu-i scade nivelul de amenințare. Proiectul militar din 1924 are nevoie de susținerea unui imperiu pentru a se reactiva. Moldovenismul civic reprezintă o altă formă de amenințare, este o variantă ușor îndulcită de epurare etnică prin anihilarea identității românești dintre Prut și Nistru. Un eventual succes al moldovenismului civic nu ar face altceva decât să încheie proiectul început în 1924 și să dovedească că este posibilă smulgerea unei bucăți din spațiul românesc și epurarea etnică a populației de etnie română din zonă. Moldovenismul civic este periculos pentru identitatea românească tot cu sprijinul unui imperiu. Repet: Republica Moldova nu reprezintă o amenințare pentru România decât în condițiile în care elita politică a acestui stat acționează sub protecția și în calitatea de vector al unui imperiu.

Având în vedere toate cele de mai sus este destul de greu de imaginat că ar exista oarecare datorii morale sau istorice ale statului România față de statul Republica Moldova. Relațiile dintre București și Chișinău nu ar trebui să fie cu nimic diferite față de relațiile dintre București și Sofia. Confuzia perpetuată de elita politică de la Chișinău creează imaginea distorsionată a unei închipuite „datorii” a României față de Republica Moldova. Confuzia provine de la vocabular: Basarabia este o provincie românească a fostului principat medieval al Moldovei, nu are nici o legătură cu Republica Moldova moștenitoare a RASSM din 1924. Datoria istorică a României este față de provincia Basarabia, care se suprapune doar parțial actualei Republici Moldova. Iar folosirea termenului de Moldova pentru Republica Moldova este absolut abuzivă, o parte a întregului nu poate avea pretenția că reprezintă întregul în totalitatea sa.

Circulă o teză interesantă (și falsă) cu privire la abandonarea Basarabiei în 1940, este falsă pentru că România a intrat în Al Doilea Război Mondial pentru a recupera Basarabia. Nu a fost vorba de abandonare: românii s-au bătut pentru Basarabia, au murit cu sutele de mii pe front și în lagăre – dar au pierdut războiul. Așa zisa datorie a abandonării a fost plătită cu sânge. Teza asta de origine rusofonă am văzut-o recent reluată cu privire la Ardeal: statul român ar fi vinovat pentru retragerea din Ardealul de nord-vest, iar victimele terorii horthyste de aici ar trebui trecute în contul statului român pe cale de consecință. Apropierile Moscova-Budapesta via Chișinău sunt înduioșătoare, vorba lui Ion Gavrilă Ogoranu: „Mă! Ăștia ne cred proști!”

Datoria morală și istorică a României este față de cetățenii români oriunde s-ar găsi ei și față de cei care își asumă identitatea românească, restul sunt pe același plan cu celelalte popoare ale lumii.

de Dragoș Galbur

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Ar trebui să vedeți situația în ansamblu. Basarabia a fost anexa a imperiului rus de la 1815 timp de 100 de ani. Cum credeți, nu au fost influențe? După care 25 de ani în componența României mari și apoi iarăși în Uniunea Sovietică. MAREA GREȘEALĂ e a României care s-a grăbit în anii 90 să recunoască Republica Moldova ca stat independent și suveran. Ea a fost prima țară care a recunoscut.
  Nu m-am gândit niciodată că ar putea face așa ceva. Trebuia să fi recunoscut independența de URSS , dar parte integrantă a României ca până în 1942. Acum deja e vorba de fuziunea a două state independente și nu de reîntregirea României. Cred că ăsta e motivul speculației cine e inamicul cui.
  Pe mine m-ar interesa de ce nimeni nu vorbește despre celelalte părți ale Moldovei: Cetatea Albă, Ismailul, Hotinul, Cernăuțiul. Ori despre asta nu trebuie de vorbit pentru că aparține altui stat Ucraina, și nu e corect politic să deranjăm acum.
  Fraților creștini ortodocși! Nu căutați motive puerile. Asta e voie lui Dumnezeu dacă se va uni Moldova cu România sau nu. Acest război e ultimul. Și să înțelegeți foarte bine. Nu e războiul națiunilor, ci războiul ortodoxiei contra tuturor fărădelegilor și a satanismului, care a pătruns în toate celulile vieții sociale.
  Și nu uitați de proorocia că R. Moldova se va uni cu România doar pentru câteva ore după care nu va mai exista. Chișinăul va fi imaș pentru vite.
  Și mai aduceți-vă aminte de ce a spus Ștefan cel Mare: că decât să fim sclavii islamismului, mai bine facem alianță cu Rusia pentru că sunt ortodocși. Numai că acum groaza nu e de islam ci de libetinajul venit din Vest și SUA. Fiți înțelepți și judecați lucrurile creștinește, nu politic.
  Iertați dacă v-am deranjat.

 2. In 1812, Rusia țaristă a ocupat întrg teritoriul dintre Prut și Nistru, nu numai Basarabia istorică, aceasta din urmă suprapunându-se cu actualul Bugeac din Ucraina.
  România carlistă și armata regală au cedat fără luptă, în 1940, teritoriul dintre Prut si Nistru, Bucovina de Nord, Ardealul și Cadrilaterul.
  România are obligații față de românii care locuiesc în toate aceste teritorii, chiar dacă ele sunt adminstrate de alte state.
  Românii din R.Moldova au putința de a decide reunirea cu țara.
  Cu asemenea narative, precum cele din materialul prezent, care seamănă izbitor cu propaganda rusească, chiar disimulate în ortodocxism, România nu poate fi o atracție pentru moldovenii din R Moldova.

  1. Articolul spune lucrurilor pe nume: RSS Moldovenească este un stat antiromân condus de jidani ruși bolșevici(alături de toate minoritățile) care a redus în 33 de ani numărul românilor de la cca. 3 mil. la cca. 1 mil. și a colonizat jidani și țigani în loc. La fel și Republica Securistă România care a redus în 33 de ani numărul românilor de la cca. 19 mil. la cca. 7 mil.. Cea mai mare depopulare și dislocare de populație din istorie, în ambele state românii mai reprezintă cca. 1/2 din populație și nu au nici un fel de putere politică sau economică, sunt un balast pe care alogenii abia așteaptă să-l îndepărteze în mod sângeros(așa au murit ultimii români din Epir și Volânia, uciși de albanezi și ucraineni în Primul, respectiv al Doilea Război Mondial).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button