X

Kievul anunță că va considera în continuare limba română ca fiind „moldovenească” pentru “a nu permite Rusiei să incite la dușmănie interetnică”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, Ministerul Afacerilor Externe  al Ucrainei a răspuns memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”, transimite BucPress din Cernăuți.

CNRU este uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev.

MAE de la Kiev arată că Ucraina pune în aplicare prevederile concluziilor Comisiei de la Veneția privind prevederile Legii Ucrainei „Cu privire la educație” din 5 septembrie 2017 privind utilizarea limbii de stat și a limbilor minorităților, precum și a altor limbi în educație, precizând că minoritățile naționale ale Ucrainei, ale căror limbi sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene și care au început să obțină studii medii generale înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale în cauză, până la 1 septembrie 2023, continuă să dobândească aceste studii în conformitate cu regulile care existau înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, cu o creștere treptată a numărul de discipline studiate în limba ucraineană.

ÎN ACELAȘI TIMP, ÎN RĂSPUNSUL OFICIAL SE SPUNE: „POTRIVIT MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, ÎN CONDIȚIILE AGRESIUNII MILITARE PE SCARĂ LARGĂ A RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI, PROBLEMA RENUNȚĂRII LA FOLOSIREA TERMENULUI „LIMBA MOLDOVENEASCĂ” POATE FI FOLOSITĂ DE AGRESOR PENTRU A INCITA LA DUȘMĂNIE INTERETNICĂ ÎN ȚARA NOASTRĂ”.

CNRU a solicitat la începutul lunii august revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în „limba moldovenească”.

„Sperăm că decomunizarea înfăptuită activ în Ucraina, în contextul războiului, va avea consecințe pozitive și pentru comunitatea românească în sensul scutirii acesteia de narativele sovietice și rusești, cu caracter vădit imperialist, privind așa-zisa „limba moldovenească”, argumenta CNRU.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

 1. Biserica Ortodoxa a Poloniei:

  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/51895-ekklisia-tis-polonias

  „Biserica autocefală a Ucrainei” nu îndeplinește cerințele canonicității Biserica Ortodoxă Poloneză reconfirma poziția pe care a exprimat-o anterior cu privire la nerecunoașterea validității „hirotoniilor” episcopilor și preotilor „Bisericii Ortodoxe Ucraineane”, care a fost creată prin fuziunea câtorva grupuri schismatice.

  După cum se menționează în comunicat, care a fost postat pe 23 august 2022 pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Poloneze, structura proclamată în 2019 și condusă de Dumenko, nu îndeplinește condițiile de validare.
  Rămâne fundamentală îndoiala cu privire la canonicitatea slujirii unor preoti și episcopi, inclusiv așa-numitului „șef al Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, care au fost săvârșite între 1992 și 2018 de mitropolitul fostului Kiev și al întregii Ucraine Filaret Denishenko.
  Fostul Mitropolit Filaret, prin decizia Bisericii Ortodoxe Ruse din 1992, a fost caterisit si exclus ca un calcator al jurămintelor monahale.
  În 1997, ca urmare a acțiunilor sale, care au încălcat principiile canonicitatii, a fost readus în treapta laicilor.

  Εκκλησία της Πολωνίας: Η «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κανονικότητας
  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/51895-ekklisia-tis-polonias

 2. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Ucrainenii nu sunt oameni cinstiți și își urmăresc doar scopurile lor. O astfel de cerere trebuia îndeplinită fără comentarii. Trecerea la limba română fiind o cerere pertinentă.
  Deci, grijăî mare la favorurile pe carew le facem Ucrainei, pentru că în opinia mea nu au obraz

 3. Pai,nah..ce sa aștepți de la cei care ingroapa Ucria din interior–neamul autoblestemat ?!
  ” ..Sângele Lui,asupra noastră și asupra copiilor nostri” au spus oarecand.
  Unde au ajuns la conducere,au lăsat în urma lor devastare,haos și distrugeri.Si pentru ei,l tic tac tic tac tic tac….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button