X

România se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din UE

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul României se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 6,20%, în martie 2022, cel mai mare nivel din ultimii zece ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în decembrie 2012, când rata dobânzii era de 6,65%.

În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Dobânda pe termen lung a mai crescut aproape de nivelul de 5% și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.

De altfel, România este țara care se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, mai arată datele BCE. Doar Ungaria și Polonia se mai împrumută la costuri mari, în UE, de 5,92% și 4,83%. Și pentru aceste țări dobânzile au crescut, de la 4,40% și 3,35%, în decembrie 2021. Bulgaria, de exemplu, are un cost de împrumut pe termen lung de numai 1,09%.

Țări precum Lituania și Germania se împrumută la costuri de 0,16% sau 0,28%. În decembrie, Germania și Danemarca încă se împrumutau la dobânzi negative. Însă în ultimele luni mai multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a combate inflația.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care tocmai a trecut de pragul de 50% din PIB.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Oare, ce ne mira acest fapt, atata timp cat ii avem in frunte pe “slugoii slugoilor” si “prostii prostilor”?

  2. Țară virtuoasă= dobânzi mici: reflectă faptul că piața are încredere în cel la care împrumută . Tare rău platnică= dobândă mare: înseamnă debitor stil fanariot fără coloană vertebrală țepar adică împrumut cu riscuri foarte mari . prin pârghii economice cei ce plătesc la timp primesc credite la un curs favorabil de exemplu Germania mereu în ultimii 30 de ani a avut dobânzi la credite mai mici decât Italia care e cunoscută ca hoață .
    La fel și în România o persoană cunoscută drept onesta nu are nevoie de împrumut la cămătari, la cămătari merg cei care nu pot prezenta garanții minime, Cei cunoscuți ca șmecheraș și rău platnici.
    Între a credita Germania având siguranța că vei primi banii la termen și un vecin de casă pe care îl știți țepar și rău platnic la cine ai da bani împrumut .
    așa că vecinul tău de casă țepar va trebui să meargă la cămătari .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button