X

Partidele sistemului nu vor să renunțe la finanțarea de la bugetul de stat. PNL, PSD și USR, vot împotriva inițiativei privind eliminarea acestor subvenții

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Partidele sistemului sunt dependente de banii de la bugetul de stat, motiv pentru care au votat astăzi pentru respingerea inițiativei AUR privind eliminarea subvențiilor destinate formațiunilor politice, urmând ca sumele astfel economisite să fie utilizate în scop social.  În ședința de marți, 22 martie, a avut loc un schimb de replici dure între George Simion și mai mulți deputați de la PNL, PSD și USR. Liderul AUR a punctat faptul că aceste subvenții au crescut de 31 de ori începând cu anul 2008, în timp ce România a sărăcit.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în 2008, subvențiile plătite partidelor politice au fost în valoare de 8,1 milioane de lei. Acestea au crescut exponențial și au ajuns, în 2019, la suma totală de 253 milioane de lei. Între 2008-2019, subvențiile partidelor politice au crescut de 31 de ori, în timp ce alocațiile de stat pentru copii de-abia dacă cu crescut de 2 ori.

George Simion a subliniat că AUR vrea să pună punct jafului din banul public, partidele politice având posibilitatea să-și susțină activitatea și să-și acopere eventualele cheltuieli din donații și contribuții ale membrilor.

Finanţarea partidelor politice este o problemă cât se poate de actuală, având în vedere că în momentul ăsta o majoritate a românilor trăieşte în sărăcie. Ne spuneţi mereu că nu sunt bani de alocaţii, nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, însă pentru partidele politice gândiţi şi găsiţi zeci de milioane de euro. Florin Vasile Cîţu, preşedintele PNL, a promis că va scădea banii pentru partide politice, a venit la guvernare ca prim-ministru, nu a scăzut cuantumul. (…) Avem un trezorier de la PSD care şi-a cumpărat case cu banii de la partidele politice. (…) Vrem să oprim acest jaf al banului public, având în vedere situaţia de criză în care ne aflăm„, a spus în plen copreședintele AUR.

Camera Deputaților a respins și propunerea AUR privind modificarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, care prevede că banii pot fi utilizați doar pentru anumite cheltuieli (plata chiriilor, salariilor, consumabilelor). AUR a propus modificarea legii astfel încât banii să poată fi redirecționați către așezăminte sociale, medicale sau culturale.

Deputatul AUR Adrian-George Axinia a afirmat că, în timp ce românii „se luptă cu sărăcia” din cauza preţurilor la energie şi cu inflaţia, partidele politice „se înfruptă din banii publici ca şi cum ar fi cele mai înfloritoare vremuri pe care le trăim”.

„Toată lumea ştie că AUR nu a cheltuit niciun ban de la stat din sumele primite drept subvenţie şi că ne dorim ca din banii respectivi să construim un spital, dar legea nu ne permite acest lucru, motiv pentru care vrem să schimbăm legea finanţării partidelor politice. Corupţia în România este generalizată, iar aceste proiecte reprezintă un prim pas pentru reducerea corupţiei”, a adăugat el.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button