X

Ne vor tot mai dependenți de sistem: Politrucii s-au angajat prin PNNR față de UE că vor interzice încălzirea cu lemne

O mână care bagă lemne într-o sobă

O directivă la nivelul Uniunii Europene interzice încălzirea prin sobe cu lemne, ceea ce ar însemna o lovitură foarte grea pentru milioane de români. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că măsura va fi implementată și în România, dar se va merge pe o perioadă de tranziție, timp în care se va dezvolta rețeaua de gaze.

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență aprobat de UE la Bruxelles, lemnul ar putea fi interzis pentru încălzire. Acest lucru pune în disficultate peste 3,5 milioane de gospodării care se folosesc de acest material pentru a-și asigura căldură.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat faptul că se caută soluții pentru ca Trangaz și Romgaz să investească pentru ca în locurile unde există distribuție de gaz să se poată rezolva acest lucru.

Românii nu vor mai folosi lemnul pentru încălzire

În România, încălzirea va deveni istorie, asta după ce ne-am ne-am angajat să venim cu o soluție cu bază legală privind decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire. Acest cadrul legislativ este prevăzut în planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ulterior, această prevedere a primit din partea UE aviz pozitiv.

Astfel că, prin PNRR, România s-a angajat față de UE că o va înlocui dar și că va veni cu o soluție pentru cei a căror încălzire se bazează pe sobă cu lemne. Conform datelor oficiale, peste 3,5 milioane de gospodării ar putea fi afectate de această lege. Acest lucru se va schimba până în semestrul 4 din anul 2023, când se preconizează că va intra în vigoare.

„Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor;

iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, se prevede în Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a explicat, marți, la Antena 3, când vor fi românii nevoiți să renunțe la încălzirea cu lemne, după ce consilierul BNR a declarat luni seara că UE va interzice această modalitate de furnizare a căldurii.

Ministrul Muncii, despre obligativitate românilor de a renunța la încălzirea pe lemne

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a declarat faptul că, în curând, românii vor fi nevoiți să renunțe la lemne pentru încălzire, asta după ce consilierul Băncii Naționale Române a afirmat luni, 29 noiembrie, faptul că Uniunea Europeană va interzice țării noastre să mai folosească această metode de încălzire.

„Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri.

Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găși și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există”, a declarat Mariu Budăi pentru Antena 3.

De asemenea, se are în vedere o propunere de lege care să interzică și centralele de apartament din cauza gradului mare de poluare ale acestora, conform ministrului Mediului,Tánczos Barna. Cu toate acestea, tot ministrul Mediului mai adaugă faptul că în cazul în care ar intra în vigoare o astfel de lege, nu s-ar putea aplica retroactiv. Tot pe acest subiect și Emil Boc a venit cu propunerea ca centralele termice din blocurile noi să fie interzise.
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru a menține OrtodoxINFO online VĂ RUGĂM SĂ NE SPRIJINIȚI!