X

[VIDEO] MAGISTRAL! Discursul tânărului Silviu Emanuel Man la Putna: ‘suntem chemați astăzi să pornim din toate forțele vii ale tineretului românesc o uriașă operă de regenerare morală a acestui neam’. Cum a reacționat presa neomarxistă

Luni, 16 august, la Putna a avut loc Congresul studențesc aniversar din cadrul Serbării cu același nume, dedicate împlinirii a 150 de ani de la Congresul similar organizat de Mihai Eminescu și ceilalți patrioți români ai secolului XIX.

În cadrul evenimentului, tinerii participanți au vorbit despre viziunea lor asupra rostului acestei țări.

Printre aceștia s-a aflat și Silvian Emanuel Man, istoric, președinte de onoare al Ligii Studenților Iași.

Discursul său a fost printre cele mai apreciate de cei prezenți, iar la final, inclusiv Patriarhul Daniel și președintele Academiei, prof. Ioan-Aurel Pop, s-au arătat vizibil impresionați.

În cuvântul său, Silvian Emanuel Man a făcut referire la sacrificiile făcute de înaintași pentru afirmare identității naționale.

El a declarat că deși nu mai suntem sub talpa imperiului austro-ungar, „țara nu ne mai aparține. Man s-a întrebat dacă odată plecați de la Putna, cei prezenți vor avea curajul să mărturisească în ce cred, cu riscul de a fi „batjocoriți și marginalizați”.

Iată discursul integral:

Preafericite Părinte Patriarh,
Domnule președinte al Academiei Române,

Pentru idealul de la 1871 Eminescu a fost urmărit de serviciile austro-ungare și marginalizat spre finalul vieții sale, iar Ciprian Porumbescu a stat în închisoare unde s-a și îmbolnăvit grăbindu-i moartea. Iuliu Maniu a fost amenințat cu exmatricularea pentru că își asumaseră afirmarea identității naționale, iar colegi de-ai săi au suferit, de asemenea, în închisoare. Studenții din perioada interbelică și cei din anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, alături de profesorii lor, fiind împreună elita intelectuală a acestei națiuni, au suferit bătăi, arestări, unii până la 23 de ani în închisore, iar alții au fost chiar uciși pentru că și-au asumat să apere prin toate căile integritatea neamului românesc și a Bisericii noastre strămoșești, suferind suplicii asemenea primilor și marilor martiri ai creștinătății. Astăzi, ei sunt cinstiți de mulți români drept Sfinți ai închisorilor, iar unii deja au fost propuși spre canonizare.

În 1992, după ce studenții au mers pe jos de la Chișinău la București ducând pe urmeri Crucea Basarabiei în Drumul Crucii, părintele Dumitru Stăniloae le-a cerut acelor tineri să fie deasupra celor din interbelic – adică deasupra celor care și-au dat viața pentru Hristos și Neam. Acest îndemn trebuie să ne cutremure și să ne facă să realizăm ce sarcină înaltă are de purtat generația noastră.

Dacă celor din 1871 le-a revenit ca misiune doar realizarea unității de neam, a României Mari, și punerea temeliei unei generații de intelectuali de elită care să conducă și să rânduiască instiuțiile fundamentale ale națiunii și ale statului nostru, acum avem mult mai multe de înfăptuit de către predecesorii noștri.

Astăzi nu este doar pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni, ci și o zi în care ne aducem aminte de creștinii care sunt persecutați în această lume, fie de regimuri tiranice prin pedepse demne de actele martirice, fie de regimuri așa-zis democratice, care îi marginalizează din școli, din universități, de la locul de muncă, eliminându-i sistematic din viața publică pe cei care nu se aliniază corectitudinii politice și așa-zisei culturi a anulării.

Nu mai facem această manifestație în Imperiul Austro-Ungar ca să ne fie frică să spunem lucrurilor pe nume, ci în țara noastră, dar care, din păcate, astăzi nu ne mai aparține.

Aici, între noi, ne este ușor să ne mărturisim unii altora credința noastră, dar când vom pleca de aici, vom avea fiecare dintre noi curajul ca pentru idealurile noastre să fim luați în râs, să fim batjocoriți și marginalizați? Sau să ne batem pentru ele cu riscul de a-i supăra pe mai marii zilei din țară și de peste hotare, călcând abia atunci cu adevărat pe urmele celor de la 1871?

Nicio mare lucrare nu s-a născut vreodată fără jertfă și suferință. Iar noi, suntem chemați astăzi să pornim din toate forțele vii ale tineretului românesc o uriașă operă de regenerare morală a acestui neam, să ne asumăm să ridicăm din noi o nouă generație – neașteptată – care să întroneze din nou cinstea, respectul și dreptatea în Țara Românească și în viața fiecărui român, care să fie capabilă să preia frâiele țării și să apere punctele cardinale ale civilizației noastre europene, întemeiată pe filosofia greco-romană, creștinism și dreptul strămoșilor noștri, în care libertatea este de la Dumnezeu și este o stare naturală a omului, și nu vreo îngăduință din partea vreunei autorități vremelnice.

Căci chiar și în vremuri de cenzură, când aveai voie să vorbești doar cu voie de la stăpânire, sau în vremuri de mari prigoană, înaintașii noștri, chiar închiși și bătuți fiind pentru convingerile lor, erau mai liberi decât suntem noi astăzi.

Să ne luăm fiecare libertatea și demnitatea înapoi, ca să putem să ne luăm cu adevărat țara înapoi.

Istoria este scrisă de cei curajoși, care scot sabia ca să separe grâul de neghină, oile de capre, și care nu au frica că vor muri de sabie, că chiar Hristos a spus că nu a venit să aducă pace, ci sabie.

Să ne războim, așadar, cu lenea, confortul și comodidatea din noi, căci eroii nu stau în case, dar să ne războium și cu ignoranța și cu neștiința, căci vorba lui Eminescu, mulți lucrează, dar puțini gândesc.

Îi așteptăm pe toți cei care doresc că contribuie în mod concret la înfăptuirea idealului național alturi de noi și la apărarea civilizației noastre, în toamnă, la Iași, unde vom organiza un vertiabil Congres Studențesc, cum am mai și organizat, de altfel în trecut, asemenea congreselor de odinioară.

Ne dorim ca și atunci să ne bucurăm în calitate de tineri români de patronajul Bisericii noastre Ortodoxe Române și de cel al Academiei Române, și totodată ne dorim ca această sfântă zi să fie temelia unui nou început, în care tineretul acestei țări să nu mai dea speranțe deșarte, ci să treacă la fapte, căci cuvintele lui Eminescu de acum 150 de ani sunt valabile și astăzi: „acela care vrea să facă ceva nu discută, ci lucrează”.

Trăiască Studențimea Română!”

Presa neomarxistă a catalogat mesajul tânărului, Silvian Emanuel Man, ca fiind unul de tip AUR, partidul Alianța pentru Unirea Românilor, condus de George Simion și Claudiu Târziu.

„Cu un discurs de tipul celor rostite de reprezentanții AUR, Silvian Emanuel Man a fost aplaudat cu mult zel de Ioan Aurel Pop, precum și de patriarh.”, scrie G4media.roG4media.ro.

Liderul AUR, George Simion, a replicat pe contul său de telegram: „Măcar discursul de tip AUR este apreciat de oameni valoroși nu de jurnaliști soioși. Voi apreciați?”

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

13 comentarii

 1. Bravooooo de mii de ori! Doamne am trait sa vad ca mai exista inca tineri care dau o cat de mica speranta țării! Ferice de părinții care au un asemnea copil! Sfanta Treime si Maica DOMNULUI sa te miluiasca si să te ajute in tot ce ti.ai propus tinere!!!!! Doamne ajuta!!!! Chiar ca „MAGISTRAL” discursul! La inima mi.a mers!!!! ????

 2. Din pacate, tineri ca Silvian Emanuel Man sunt extrem de rari in Romania, majoritatea dintre ei au imbratisat doctrina neomarxista a usr-plus; partea cea mai trista este ca cel mai fanatic sustinator ai doctrinei neomarxiste este tineretul universitar – viitorii intelectuali, tineri care chiar sunt inteligenti, de care te minunezi cum au putut sa fie imbroboditi in halul asta si cum sa fie atat de orbi.

  1. … te minunezi daca nu ai copii sau daca ai, nu ai fost la scoala sa vezi ce propagandisti le sucesc mintile si nici nu te-ai uitat ce lectii aveau de facut.
   Exprimarea e retorica, nu te acuz – sa nu ma intelegi gresit, te rog.
   Poate ca e chiar mai mult – socant!
   Da’ sa recunoastem ca atunci cand tragea cineva semnalul de alarma, treceam mai departe si nu dadeam atentie. Fiindca nu credeam ca se poate cadea atat de mult – prost si eu, credeam ca tipul de gandire pe care il folosesc e la fel ca la „ceilalti”!
   Cand colo,… daca nu am stins focul cahd era mic, acum a cam ars „casa” si plangem degeaba ca noi „am stat deoparte”.
   Cand vezi ca dispare istoria neamului si apare jidoafca esca in manuale, …. ca nu mai e istoria romanilor ci o adunatura de istorioare… si astea deformate nde talmudisti…
   Nu mai zic de limba romana ca vezi si tu cum posteaza din ce in ce mai multi.
   … âncepe in loc de incepe, va-ti in loc de v-ati, … si altele care mu-mi trec prin cap ca eu sint fixat pe formele SCRISE invatate de peste 50 de ani.
   Cand esti „bâta” – da’ nu prost!,…. incepi sa inventezi curiozitati din astea anti-filologice!
   (e-adevarat ca la vorbit/ascultat nu ai cum sa vezi liniutele dar daca tot e pus ceva pe hartie…. parca se cuvine mai multa atentie acordata, sa fim in acelasi spirit de comunicare.)

  2. tineri care chiar sunt inteligenti….

   DAR OARE CHIAR SUNT INTELIGENTI?
   CE ESTE OARE INTELIGENTA?

   Nu buna pregatire profesionala te face inteligent (poti fi un foarte bun profesionist intr-un anumit domeniu si in rest un imbecil desavarsit), ci buna intelegere a problemelor vietii, in ansamblul ei. Ba as spune ca inteligenta este direct proportionala cu gradul de discernamant, care din pacate este neasteptat de scazut la generatiile tinere. Discernamantul este dar de la Dumnezeu, primit doar de catre cei care iubesc ADEVARUL si vor sa traiasca in ADEVAR.

   1. @ Traian
    Cred că nu inteligența ajunge departe, ci înțelepciunea. De fapt cred că tot ce ai afirmat este foarte bun, doar că în locul inteligenței trebuie pusă înțelepciunea. Doar atât. Mulți sunt azi inteligenți dintre cei din fruntea mesei, numai că ceea ce lucrează în loc să ridice țara(Romănia), mai mult o afundă. Înțelepciunea vine însă de la Cel care este Însuși Înțelepciunea iar cel care o primește este în grațiile lui Hristos, adică ascultă și împlinește poruncile Lui.
    „Curajul, cinstea și credința/ Îți vor aduce biruința.” Cine le are pe acestea poate face ceva în România. Curaj se pare că are acest tânăr. Credință nu știm câtă are dacă nu realizează ce a semnat Patriarhul Daniel în Creta, sau poate nici nu știe de acel minciuno-Sinod. Nu este rău că apar tineri curajoși dar mai au ei de parcurs niște etape care să-i facă desăvârșiți. Sau să aibă în spate duhovnici înțelepți de care să asculte, așa cum a făcut Ștefan cel Mare și Sfânt. Cam așa ar trebui să stea lucrurile pentru renașterea României dodoloa(n)țe.

   2. Traian, stiu ca nu pregatirea profesionala te face inteligent! Eu, prin inteligenta intotdeauna am inteles ascutimea aia nativa a mintii – care este independenta de scoala pe care ai facut-o. Tocmai de asta ma mir: cunosc multi tineri care chiar sunt „brici” la minte (printre ei sunt si cativa inteligenti cu acte – mensani, care, trecand de testul Mensa, e limpede ca au un IQ>=132) dar care, vizavi de doctrina USR-PLUS nu manifesta nici un pic de gandire critica si discernamant….se comporta exact ca niste oi….ignora darul care le-a fost dat. Faptul ca tinerii astia isteti, de care zic, sunt si studenti e firesc, dar nu calitatea lor de studenti ma facuse sa-i cataloghez ca fiind inteligenti.

  3. @ Boban

   Un individ care imbratiseaza neomarxismul, nu se poate numi inteligent.

   In cel mai fericit caz, il putem numi oportunist.

 3. Foarte bun discursul, dar am o intrebare: cine este dusmanul infierat caci nu ni se spune? de exemplu: „țara nu ne mai aparține”. Ok, deci cui apartine atunci? Scrie in text ca Man s-a întrebat dacă odată plecați de la Putna, cei prezenți vor avea curajul să mărturisească în ce cred, cu riscul de a fi „batjocoriți și marginalizați”. De cine? Sau: „Nu mai facem această manifestație în Imperiul Austro-Ungar ca să ne fie frică să spunem lucrurilor pe nume, ci în țara noastră, dar care, din păcate, astăzi nu ne mai aparține”. Deci nu ne este frica sa spunem lucrurilor pe nume caci nu mai suntem in imperiul austro-ungar, dar totusi, iată, nu le spunem…Discursuri de astea patriotarde le poate tine oricine… un om care-si asuma cu adevarat crucea neamului, asa cum a facut Capitanul la vremea sa, ar fi spus clar si raspicat: guvernele Romaniei, toate cele dupa 1989, au vandut tara strainilor, FMI ne-a ingenuncheat financiar cu complicitatea celor care au fost la putere si care au tradat Romania, Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis si toti premierii cu ajutorul serviciilor care pupa dosurile strainilor si s-au ploconit in fata lor si nu mai apartin tarii, ne-au mintit ca ne integram in UE dar ne-am integrat de fapt in Sodoma si Gomora si ar fi cazul sa ne gandim la Roexit daca se insista sa ne bage pe gat toate mizeriile lor, Justitia raspunde doar la comenzi externe, fake-ul cu Covid a fost lansat ptr resetarea lumii etc, etc…toate trebuie spuse cu subiect si predicat, nu cu perdea, si apoi ne dam mari nationalisti…

  1. Da…FOARTE ADEVARAT IN TOT CE SPUI! EXACT ASA ar fi trebuit sa se exprime! Recunosc ca si eu m.am lăsat dusa de val…cu discursul acestui tanar! Sper sa realizeze cum stau, de fapt ,,lucrurile EXACT!!!

 4. Ganditi ca nu costa! Daca e laudat de Dany si Ionica, cine credeti ca’l promoveaza? il cunosc personal, nu m-a impresionat cu nimic… totusi sper ca vine cineva sa scape neamul, trimis de Domnul!

 5. Doamne ajuta ! Iata ca ,mai sant radacini destule precum Eminescu …Bunul Dumnezeu ,sa ne de-a putere ,curaj si sa ne adunam in Moldova din toate partile romanesti si din Diaspora si sa facem ceace NU am mai facut ,de foarte multi ani ,asa cum doreste acest tanar . Sa ne oprim ,din goana dupa MATERIALISM ,cat se poate …Sa-l ajute Dumnezeu ,in toate cele bune .

  1. Inteligenta are valoare doar atunci cand este pusa in slujba dragostei, spunea parca Antoine de SaintExupery.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button