X

În 2025, Marii Duhovnici Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie de la Colciu vor fi propuşi spre canonizare

Pr Cleopa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei originari din judeţul Botoşani, vor fi propuşi spre canonizare, a declarat, vineri, la Botoşani, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

Acesta a declarat, cu prilejul unei vizite la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, aflată în proces de reabilitare, că toţi cei trei ar urma să fie canonizaţi în anul 2025.

“Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei. Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă”, a afirmat mitropolitul Teofan.

Ierarhul şi-a mai manifestat speranţa că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura astfel caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

9 comentarii

 1. Poate că ar trebui să ni se arate niște indicii ale sfințeniei celor trei. Despre părintele Cleopa știu că figurează în dosarele securității cu numele Codrin… Nu pentru că ar fi fost urmărit, din păcate! Susținea că visele și vedeniile sunt de la draci, asta în timp ce mistica și ascetica erau scoase din învățământul teologic, deci a susținut ecumenismul caracterizat prin nivelarea religiilor. O poziție dubioasă a avut și privind administrarea Sfintei Împărtășanii! Astfel, putem găsi și astăzi biserici în care credincioșii sunt împărtășiți de patru ori pe an sau la 40 de zile… A trăit vremuri ciudate, dar nu trebuie încurajat ceea ce nu e de încurajat!

  Părintelui Paisie Olaru nu am ce să-i reproșez, iar despre părintele Dionisie de la Colciu nu știu mare lucru.
  Există sfinți români care prezintă toate indiciile de sfințenie și ale căror nume sunt ignorate, deoarece… au fost incorecți politic! Sper ca aceste canonizări să nu se desfășoare pe criterii politice!

  1. Într-un articol despre Părintele Ilie Cleopa, pe care l-am citit în “Formula AS”, număr scor înainte de Sinodul din Creta, se spune că la trecerea la cele veșnice a Cuviosului au început să bată clopotele din Dealul Patriarhiei fără ca cineva să dea vreo comandă, adică să acționeze comanda tabloului electric. Titlul articolului este unul foarte sugestiv, inspirat din cele rostite de clerul ce se afla în zona Patriarhiei la acel moment dat, anume:”A murit un Patriarh!”
   Așadar să nu contabilizăm ceea ce nu trebuie, ci rezultatul de excepție obținut după ce s-a tras linie și s-au aduat și scăzut toate. Eu cred că ďeja se odihnește Părintele Cleopa cu drepții și cu Sfinții în Cer. Trebuie, desigur, să judecăm drept, dar să nu uităm căci cu ce măsură judecăm cu aceeași vom fi judecați.

   1. Părintelui Cleopa i s-a permis să fie vocea Ortodoxiei și ceea ce spunea trebuia să devină lege. A spus multe lucruri ziditoare de suflete, dar a făcut și compromisuri. Toate acestea trebuie arătate cu sinceritate. Nu ne facem idoli din nimeni. Cum să spui că toate visele și vedeniile sunt de la draci? Dumnezeu nu are voie să comunice cu noi, ci doar necurații? În cazul canonizării, așa ceva devine normă în Ortodoxie! Cum să îndepărtezi lumea de la Sfânta Împărtășanie cu canoane foarte greu de ținut de către omul de rând?

    1. Pentru nivelarea religiilor, cel mai tare deranjează în Ortodoxie posibilitatea omului de a se îndumnezei. De aceea, cei ce au ajuns la mari înălțimi duhovnicești sunt numiți pur și simplu înșelați. Dacă niște oameni cu viață sfântă observă semne de înșelare și le vădește, e de folos. Dar dacă i se pune cuiva eticheta de înșelat doar pentru că nu se încadrează în ,, canoanele” ecumeniste, e…altceva!
     E că și cum I s-ar spune Mântuitorului că are demon. Atenție, așadar la mesajul cărții ,,Vise și vedenii”! Există vise și vedenii inspirate de Dumnezeu. Există în Ortodoxie posibilitatea omului de a se îndumnezei. De aceea Ortodoxia este lovită și supusă nivelării.

     1. Pai, i s-a spus lui Hristos in fata ca scoate demoni cu domnul dracilor, de catre chiar neamul Sau, care beneficia de minunile dumnezeesti facute de Hristos…

    2. @Apa trece, pietrele rămân
     Interpretezi zicerile Părintelui Cleopa după cum crezi tu că ar fi bine, ceea ce nu este bine. S-a spus de către mari duhonici că nu trebuie să adaptăm Ortodoxia după oameni. Oamenii trebuie să fie modelați de Ortodoxie pentru a se îndumnezei precum ai menționat. Părintele Cleopa nu este singurul Cuvios care ne atrage atenția să nu ne luăm după vise. Sunt mai mulți Sfinți care au zis așa. De ce? Ca să fii sigur că nu poți fi înșelat de diavol. Nu cred că ai ajuns la o așa măsură încât să deosebești cele ce vin de la diavol de cele ce vin de la Dumnezeu. Sfinții, repet, Sfinții se fereau să creadă în vise pentru că au fost cazuri reale când mari asceți au fost înșelați de diavol. Așadar e bine și mântuitor sfatul Părintelui Cleopa. Iar referitor la canoane, hai să le acceptăm așa cum sunt, căci doar așa putem deschide ușa Raiului. Calea este, așa cum a menționat-o Mântuitorul, strâmtă și anevoioasă, și numai “cei ce se silesc” o află și merg pe ea către Împărăția Cerurilor
     conform zicerii : “Din vremea lui Ioan Botezătorul și până azi Împărăția Cerurilor se ia prin stăruință și cei ce se silesc pun mâna pe ea.” (Matei 11, 12)
     Ceea ce nu ne convine nu trebuie să fie bază de judecare a Cuvioșilor români. Trebuie să ajungi la măsura lor apoi să încerci, dacă mai îți dă mâna, să zici ceva. Cred că odată ajuns la măsura lor vei tăcea mâlc.

 2. Ooof Doamne, de-am mai apuca noi 2025…. Pe unde vom fi atunci? Cipati si lepadati de credinta, prin munti si pesteri, prin morminte, sau… vom fi in regula, caci Dumnezeu se va milostivi de noi?
  Sa nu uitam ceea ce avem de facut: pocainta, pocainta, pocainta!
  Cand ne vom pocai de pacatele noastre, atunci Dumnezeu va avea mila de noi. Pana atunci, rabdam mania Lui, caci o meritam din plin.
  Cum ne mai rabda Dumnezeu?https://mantuireaorg.blogspot.com/2020/12/cum-ne-mai-rabda-dumnezeu.html?m=1 gasiti la finalul paginii si o rugaciune de pocainta. Va rog, haideti sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa intervina si sa ne dea timp de pocainta, ca nu suntem pregatiti de a Doua Lui Venire

 3. Eu cred ca trebuie canonizati TOTI sfintii inchisorilor carliste, antonesciene si comuniste, precum si marturisitorii din vremurile acelea. Asa s-ar reconcilia poporul cu Tara; ceea ce nu vor dusmanii romanilor, cei vazuti si nevazuti.
  De la ierarhii nostri cei cu epoleti si dosare, nu asteptam bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button