X

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos

Mare sărbătoare pentru credincioși 24 iunie, naşterea Sfântului ...

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

An de an, la 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Istoricul sărbătorii

Sfântul Ioan, cel mai mare profet al Vechiului Testament, pe care-l prăznuim în această zi, face trecerea spre Noul Testament, care-l vesteşte pe Mântuitorul cel Înviat. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătoare Naşterii lui Hristos, fiind prevestită în profeţiile Vechiului Testament, de prorocul Isaia. Chiar din secolul al IV-lea, Naşterea Botezătorului a fost prăznuită cu mare fast.

Ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul, o zi specială

În calendarul ortodox, ziua de naştere a Sfântului Ioan Botezătorul este cinstită ca o zi specială, asemănătoare datei de Naştere a Mântuitorului Iisus şi a Maicii Domnului, Fecioara Maria. În schimb, pentru fiecare sfânt, ziua de prăznuire este orânduită la data trecerii acestuia la viaţa veşnică.

Preotul Zaharia și soția lui Elisabeta sperau într-o minune

Sfântul Ioan, fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, verişoara Fecioarei Maria, s-a născut în localitatea Ein-Kerem, nu departe de Ierusalim. Ani de-a rândul, părinţii Sfântului Ioan s-au rugat la Dumnezeu să le binecuvânteze viaţa cu un fiu. Deşi erau înaintaţi în vârstă, Elisabeta şi preotul Zaharia sperau ca ruga lor fierbinte să le fie împlinită de Dumnezeu, iar această minune să alunge din viaţa lor ocara nerodirii de prunci deoarece, în acea vreme, poporul evreu credea că familia fără copii era blestemată de Dumnezeu. Din această cauză, deseori, nici ofrandele aduse de aceste familii la Templu nu erau primite.

Arhanghelul Gavriil i-a adus preotului minunata veste

Într-o zi, pe când mulţimea venită la Templu se ruga afară, iar preotul Zaharia trebuia să tămâieze, lângă altar a apărut Arhangherul Gavriil. Acesta i-a adus preotului minunata veste că va avea un fiu:

„Nu te teme Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan, şi vei avea mare bucurie, şi mulţi se vor bucura, căci el va fi mare înaintea lui Dumnezeu şi se va umple de duhul sfânt încă din pântecele maicii sale”.

Pentru necredința lui, preotul Zaharia a rămas mut

Așa cum menționează Evanghelistul Luca (1,20), preotul Zaharia n-a crezut că vestea Arhanghelului Gavriil este adevărată. De fapt, preotul a invocat faptul că el şi soția lui erau bătrâni și nu mai aveau norocul să aibă urmași (Luca 1,18). Pentru necredinţa lui, Arhanghelul Gavriil i-a mărturisit preotului Zaharia că va rămâne mut, până când se va împlini vestirea sa, iar Elisabeta va aduce pe lume pruncul cel aşteptat. Şi aşa s-a întâmplat (Luca 1, 14, 19).

S-a împlinit vestirea și preotul Zaharia a scăpat de muţenie

La opt zile de la naştere, prorocul a spus că pruncul care s-a născut printr-o minune se va numi Ioan: „Să-l cheme Ioan!” În limba ebraică, numele de Ioan, înseamnă ”Domnul s-a milostivit!” Pentru că s-a împlinit vestirea, preotul Zaharia a scăpat de muţenie.

Botezătorul a vestit venirea lui Iisus

Ioan Botezătorul a fost trimis de Dumnezeu să vestească venirea lui Iisus. Astfel, Prorocul Ioan, predicatorul ascet, model de pocăinţă, şi-a îndeplinit misiunea, botezându-l pe Hristos în apele Iordanului. Evangheliştii menţionează că, după acest eveniment, strălucirea lui Ioan urma să scadă, în schimb strălucirea Mântuitorului Iisus trebuia să crească.

În predicile sale, Ioan l-a criticat pe regele Irod

În predicile sale, Ioan a pledat pentru pocăinţă şi nu l-a scutit de critici nici pe regele Irod Antipa pentru adulterul cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg, Filip. Pentru această critică aspră, Irodiada s-a răzbunt crunt şi i-a grăbit moartea.

Sfântul Ioan l-a botezat pe Mântuitorul Iisus în apele Iordanului la împlinirea vremii, aşa cum a fost prorocită de profeţii Vechiului Testament. În predicile sale, Ioan, predicatorul-ascet, se adresa mulţimilor, îndemnând la pocăinţă : “Pocăiţi-vă, pentru că s-a apropiat împărăţia cerurilor!” Astfel că învăţătura lui de bază era structurată pe aceste cuvinte imperative, care îndemnau la pocăinţă. În memoria creştinătăţii, Ioan Botezătorul este prorocul care a spus în faţa lumii că Iisus este adevăratul Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

《Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celeia ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-a dezlegat, întru slăvită şi cinstită naşterea ta şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte.》 

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

5 comentarii

  1. Sfinte Ioane Botezatorule, ca cel ce ai mare îndrăzneală înaintea Mântuitorului, roagă-L pe Acesta sa ne ascundă ca și pe tine, de antihrist și slugile lui, în pustiul mântuirii Sale!

  2. @Gheorghe, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Botezatorul, sa scapi de antihrist și de toate slugile lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button