X

Când interesul național primează, Germania bate palma și cu Rusia oricât s-ar zburli SUA, doar milogul de la Cotroceni aleargă după șepci la Washington

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat, marţi, proiectul gazoductului Nord-Stream 2, între Rusia şi Germania, cerând Berlinului să oprească lucrările de construcţie, informează publicaţia Der Spiegel, informează Mediafax. 

Proiectul Nord Stream 2 “intră în contradicţie cu interesele Uniunii Europene” şi ale Statelor Unite, a afirmat Antony Blinken, în cursul întâlnirii cu miniştrii de Externe din cadrul NATO şi Uniunii Europene.

Antony Blinken cere Germaniei să suspende lucrările de construcţie, argumentând că preşedintele Joe Biden a afirmat că proiectul Nord Stream 2 este “o idee proastă, atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite”.

“În ultimă instanţă, acest proiect este în contradicţie cu interesele de securitate ale Statelor Unite. Proiectul are potenţialul de a submina interesele Ucrainei, Poloniei şi ale altor numeroşi parteneri şi aliaţi”, susţine Antony Blinken.

Administraţia Joseph Biden a avertizat, săptămâna trecută, că ar putea impune sancţiuni asupra companiilor implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. “Departamentul de Stat reiterează avertismentul că orice entitate implicată în gazoductul Nord Stream 2 riscă sancţiuni din partea SUA şi ar trebui să se retragă imediat din proiect”, a declarat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken. “După cum au evidenţiat mai multe administraţii americane, acest gazoduct este un proiect geopolitic rus menit să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană. Legislaţia privind sancţiunile aprobată de Congres în 2019 şi extinsă în 2020 beneficiază de o susţinere semnificativă a ambelor partide din Congres”, a subliniat Antony Blinken.

La sfârşitul lunii februarie, Ucraina şi Polonia au exprimat preocupări că preşedintele SUA, Joseph Biden, nu depune suficiente eforturi pentru blocarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, un proiect prioritar al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Lucrările majore la gazoductul Nord Stream 2 au fost întrerupte în timpul Administraţiei Donald Trump, dar au fost reluate după începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden. Gazoductul este construit în proporţie de 90%.

În prezent, Rusia exportă gaze naturale spre Europa Occidentală prin Ucraina, dar gazoductul Nord Stream 2 va face legătura directă cu Germania.

În vara anului 2020, 24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei. Comisia Europeană a explicat că “a fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat”. Ameninţările SUA cu sancţiuni “se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Germania a respins ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că vrea intensificarea suveranităţii Uniunii Europene.

Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Washingtonul consideră că relațiile strânse și de încredere dintre Germania și Federația Rusă sunt contraproductive, deoarece creează dificultăți Americii de-a domina politica externă a Germaniei. Acțiunea ulterioară de „echilibrare” a Berlinului între Est și Vest ar fi în detrimentul proiectelor unipolare ale SUA, care văd în această apropiere un nou pact Ribbentrop-Molotov. Desigur, nimeni nu-i poate convinge pe americani că hegemonia lor s-a terminat și că lumea unipolară a fost demult înlocuită cu cea multipolară cel puțin din 2014, de când au „dinamitat” Ucraina și-au încercat să destabilizeze Crimeea cu ajutorul SBU. În plus, se bate continuu monedă pe această retorică belicoasă și pentru a atrage Polonia și mai mult de partea Americii, întrucât polonezii manifestă o paranoia evidentă raportată la ambii vecini din motive istorice bine-cunoscute și, prin urmare, încearcă la rându-le să exploateze controversa artificială creată asupra Nord Stream II pentru a înlocui Germania ca principal partener european al SUA. Interesele Americii în această situație sunt evidente, deoarece intenționează să vândă în continuare GNL-ul (Gaz Natural Lichefiat) său mai costisitor ca preț pe continent printr-un terminal din Polonia.
    Așadar, Nord Stream II este o sabie cu două tăișuri pentru SUA, pe de-o parte pentru că afacerea cu GNL s-ar transforma într-una profitabilă, iar pe de altă parte pentru că i-ar oferi pretextul strategic pentru „legitimarea” prezenței sale extinse în Polonia și Marea Baltică.
    Cât despre hobby-ul gibonului corporatist de la Cotroceni în materie de șepci, este dificil să-i anulăm plăcerea, așa cum devine imposibil să-i explicăm că junk-urile tehnologice achiziționate de la „parteneri” sunt nu numai inutile în fața sistemelor militare rusești, dar prin poziționarea legii offset-ului între neaplicare/modificare/anulare (tot în detrimentul statului român), banii cheltuiți pe junghiurile americane NU se mai întorc sub formă de investiții în România. Suntem dublu jefuiți: prin exploatarea de resurse, dar și prin mijlocirea unor asemenea achiziții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button