X

Astăzi, 9 Martie, este „Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989”, iar pe 14 Mai este „Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”

Nu știm motivul pentru care s-a vrut două comemorări ale acelorași oameni, căci în fond foștii deținuți politic din perioada comunistă, dimpreună cu toată preoțimea, studențimea și tot ceea ce avea mai bun poporul român, sunt cunoscuți în popor ca Sfinții închisorilor! Iată istoricul acestor două sărbători, 9 Martie și 14 Mai:

La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri.

Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă, aparţinând senatorului liberal Puiu Haşotti, privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la 2 decembrie 2011, Legea pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost publicată în Monitorul Oficial nr.864/2011 din 8 decembrie 2011, conform www.cdep.ro.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data 14 mai.

Proiectul a fost iniţiat de liberali.

În expunerea de motive a legii se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestaţi de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alţi mulţi români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini”.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri anchetaţi ulterior, condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conştienţi de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr şi soţiei sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulţi alţii care au pătimit în temniţe. Se impune aşadar ca această zi să fie cinstită şi declarată ca zi naţională a acestor martiri care şi-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temniţelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive.

Părintele Justin Pârvu îi prăznuia pe Sfinții închisorilor, ca hram al doilea al Mănăstirii Petru Vodă, la data de 14 Mai și datorită acestui praznic s-a ajuns la proiectul de lege pentru cinstirea martirilor din temnițele comuniste.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

7 comentarii

    1. Fără să analizez cine sunt exact acele persoane: anume de de „au dat cu oistea-n gard”?! Că au comparat în mod metaforic genocidul covid-19 + genocidul vaccinării (mai ales oblugatorii) cu metodele naziste? (eu zic că le și depășește). Eu zic că trebuiau să-și facă o pancarta referitoare și la experimentul Pitești și să meargă cu ele alăturat. Nazismul și comunismul, două fețe ale aceleiași monede (legionarii codrenisti le-au repugnat cu abnegație pe amândouă – vezi actele de la Nuremberg). Deci cu ce-au greșit, ca nu înțeleg?!

      S-a si găsit și cine să-i injure, același individ care înjura pe Sfinții Valeriu Gafencu si Mircea Vulcănescu (de parcă noi i-am cinsti pentru valentele politice și nu pentru viața lor duhovnicească si sfârșitul monumental hărăzit lor de Domnul – mucenicie intru jertfă, primul pentru un evreu (viitorul Părinte Nicolae Steinhardt), cel de-al doilea chiar pentru prigonitorul sau)!

      1. Ai dreptate….insa subiectul asta este foarte, foarte sensibil pentru evrei si, poate ca ar fi intelept sa nu rascolim…pentru ca, daca iese scandal, ghici cine o sa piarda? Noi, romanii, din pacate, suntem prea mici si slabi ca sa ne permitem sa ne punem evreimea in cap…exista legi dure in toata lumea in sensul asta….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button