X

Arhiepiscop din Patriarhia Ecumenică: Ortodocșii nu au probleme privind recunoașterea primatului papal

La o conferință dedicată dialogului catolico-ortodox, Arhiepiscopul Iov a spus că problema nu constă în primatul papal, ci în modul în care se va realiza acest primat.

Ortodocșii nu au nicio problemă în recunoașterea primatului Romei, singura întrebare este cum se va realiza acest primat, a declarat ierarhul Fanarului, Arhiepiscopul de Telmis Iov (Ggecea) la o conferința online „Provocări și perspective în dialogul teologic dintre ortodocși și catolici” dedicat căutării căilor de unitate între ortodocși și catolici.

Pe lângă Arhiepiscop, la conferință au participat conducătorul Biroului de Est al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine Hyacinthe Destivelle, profesorul Petros Vasiliadis și alți teologi greci.

În timpul dialogului ecumenic (n.n. ecumenist), ierarhul Fanarului a declarat că pentru a realiza o unitate deplină între catolici și ortodocși, este foarte important să educăm o nouă generație de teologi care nu numai să cunoască bine tradițiile Bisericii lor, dar și să fie deschisi pentru tradițiile altei Biserici. Prin urmare, Ghecea crede că se cuvine ca studenții ortodocși să-și facă studiile în instituții de învățământ catolice, iar studenții catolicii – în cele ortodoxe.

Comentând cuvintele lui Destivelle despre rolul Papei în viitoarea Biserică unită, ierarhul Fanarului a declarat că „ortodocșii nu au probleme cu întâietatea Bisericii Romane, deoarece această, conform tradițiilor patristice și canonice, prezidează în dragoste… Prin urmare, din punct de vedere ortodox, primatul Romei nu este o problemă… Întrebarea este cum va fi implementat acest primat în practică”.

Potrivit lui Ghecea, în „Biserica unită” catolicii nu ar trebui să ceară de la ortodocși să recunoască mai multe drepturi pentru Roma decât cele care i-au fost acordate în primul mileniu.

Amintim că recent Patriarhul Bartolomeu a declarat că aniversarea a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, care va avea loc în 2025, este un motiv pentru unirea creștinilor.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

11 comentarii

 1. Dar cum își permite acest patriarh eretic sa se pronunțe în numele ortodocșilor?? În baza cărui temei își fundamentează el aceasta convingere?? A cerut cuiva părerea, a creat vreun sondaj? Eu nu am auzit!

 2. Daca inaltii ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe nu vor trada , atunci aberatiile astea eretice de „noaptea credintei”, raman doar simple aberatii, iar cei care le propaga pot sa fumeze in continuare ierburi halucinogene, oricat doresc! Daca in schimb, acestia isi vand Biserica si Credinta, atunci situatia devine extrem de grava, nu doar pt ei, ci pt toti credinciosii ortodocsi!

 3. Papismul („catolicismul”) este EREZIE, deci MINCIUNĂ!
  Iar ADEVĂRUL nu poate niciodată să recunoască o MINICIUNĂ!
  Doar ECUMENISMUL poate, fiindcă este EREZIE, deci tot o MINCIUNĂ!

 4. Dumnezeu să aducă un ierarh ca Sfântul Nicolae să-i tragă o palmă zdravănă urmașului lui Arie! Dumnezeu să aducă un ierarh precum Sfântul Spiridon să le arate tuturor ce este Ortodoxia!

 5. Haida de, ca la ritmul asta in 2025 o sa fie unirea catolicilor cu ortodocsii.
  Si uniti, si vaccinati, si insemnati spre satul global cu conducator unic.

  Nu m-ar mira sa faca un referendum si sa iasa la vot peste 90% si din astia alti 90% sa ceara ei unirea.
  Asta e Romania de azi, batrani vaccinati si cu carduri, biometrie, copii cu termometru in frunte.
  Daca Domnul nu ne place, atunci o sa ne placa antihristul.

  E trist, dar astea se intampla si din cauza modului de trai al nostru, dar si din cauza pacatelor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.