X

2020 – Discurs de FSN-ist la Timișoara: „Este şeful unui partid de legionari sadea”. George Simion, nedorit la marşul în memoria revoluţiei din Timişoara

George Simion, nedorit la marşul în memoria revoluţiei din Timişoara: „Este şeful unui partid de legionari sadea”

Profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia şi Maroc, a reacţionat vehement la auzul veştii că George Simion, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) va fi prezent la marşul Eroii nu mor niciodată, în memoria revoluţiei din 1989.

George Simion, liderul partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), formaţiune politică naţionalistă, este aşteptat la Timişoara, la marşul Eroii nu mor niciodată, organizat de asociaţia suporterilor Druckeria. Simion nu a lipsit de la marş în ultimii ani.

Diplomatul Vasile Popovici este unul din reprezentanţii societăţii civile care se delimitează de George Simion.

„Mâine, 16 decembrie, e o zi importantă pentru revoluţia de la Timişoara. E prima noastră zi de proteste din 89, fără de care nimic n-ar fi fost posibil, într-o înlănţuire logică de evenimente înălţătoare, tragice şi finalmente triumfătoare.

Ideea că la acest moment, confiscat deja de nişte organizatori ce nu au nimic de-a face cu 16 decembrie 1989, s-au găsit cozi de topor care să-l invite pe George Simion, şeful unui partid de legionari sadea şi unde se regăsesc şi doi ofiţeri implicaţi în reprimarea revoluţiei, ne obligă pe noi timişorenii să-l primim cum se cuvine pe acest provocator nemernic.

Locul lui nu-i aici şi încă mai puţin într-o zi simbolică. În 16 decembrie naţionalismul lui Ceauşescu, al cărui continuator e chiar acest individ şi toată banda lui de strânsură, s-a clătinat sub prima lovitură a Timişoarei.

Am învins fiindcă timişorenii nu au crezut în chemările naţionalismului şovin, am învins fiindcă aici toate naţionalităţile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce reprezintă partidul lui George Simion. Venirea lui e o provocare şi o profanare pe care nu trebuie să le acceptăm cu nici un chip ”, a scris pe Facebook Vasile Popovici, care a participat activ la evenimentele din decembrie 1989.

Același discurs de comunist sadea îl avea și Ion Iliescu la adresa studenților ce manifestau în Piața Universității în vara anului 1990.

 „In aceasta noapte elemente turbulente vor incerca sa patrunda si in alte obiective. Acestia au asupra lor arme si munitii. Nu se trage decat impotriva celui care trage. Toti militarii sa aiba baioneta la arma si sa se apere impotriva celor care ataca.

Cei care ataca nu sunt revolutionari, ci sunt contrarevolutionari legionari„.

Pe baza succesului din alegeri, conducerea FSN încearcă pe 13 iunie 1990 evacuarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv cu ajutorul unor muncitori de la IMGB care scandau ”Noi muncim, nu gândim” sau ”Moarte intelectualilor”.

Într-un discurs ţinut în seara acelei zile, Ion Iliescu a calificat luptele de stradă drept ”o rebeliune de tip legionar ”:

”Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Elemente declasate, manevrate de forţe interesate în destabilizarea ţării şi ignorarea opţiunii exprimate de poporul nostru s-au dedat la acte grave de violenţă”.

Joi, 14 iunie 1990, Adevărul publica „Reportajul celei mai fierbinţi zile, începută cu răsaduri de flori, terminată cu morţi, răniţi şi incendii”, relatare pe ore din Piaţa Universităţii. În plus, preciza că bande legionare, în uniforme, îşi făcuseră apariţia în Piaţă. Adevărul titra că „lovitura de stat a eşuat”.

Autoritățile de azi afirmă că: “Aceste evenimente au fost urmarea actelor de diversiune şi manipulare a opiniei publice de către autorităţile statului reprezentate de către inculpaţi, care au prezentat manifestaţiile din Piaţa Universităţii într-un mod distorsionat şi au acreditat ideea că ele sunt determinate de o aşa-zisă ”rebeliune de tip legionar”. Manifestanţii care îşi exprimau opiniile politice au fost prezentaţi ca persoane cu ocupaţii infracţionale, “elemente extremiste, reacţionare”, fiind etichetaţi de preşedintele ales al României ca fiind ”golani”.

Numele lui George Simion a devenit cunoscut în fruntea grupării „Noii Golani”, care s-a dorit a fi continuatoarea curentului civic studenţesc din Piaţa Universităţii anului 1990. În 2009, a aprins lumânări în semn de doliu în faţa casei lui Ion Iliescu, de pe strada Atena din Capitală. Jandarmii l-au ridicat atunci pentru „deranjarea ordinii publice”. Imaginile vorbesc de la sine despre curajul acestui tânăr. Respect!

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

19 comentarii

 1. astia care doresc ca poporul sa fie tinut in stare de sclavie ,sa vanda bogatiile țarii, ei sunt cei care nu suporta AUR , nu suporta George Simion.De aceea arunca cu mizeria din ei asupra – le.

  Este revoltator sa nu gasesti produse românești in țara noastră ! Cum e posibil sa nu fie decât tăvi și forme de prajituri chinezești sau turcești când aceste forme se obțin printr-o simplă operație de ambutisare sau decupare, iar prese aveau TOATE intreprinderile …..cum e posibil să nu găsim stofe si țesături din materiale naturale românești, tot ce găsești iar este turcesc ……Tara noastră e pașalâc? trezește-te România! Treziți-vă ROMÂNI!

  1. produse romanesti … glumesti

   Oricat ne-am stradui economia noastra nu este competitiva in fata nici unei alte economii. In fata chinezilor nici macar nemtii nu sunt competitivi. Este o chestie de sistem in primul rand care are la baza nu numai pretul materiei prime dar si al utilitatilor, infrastructurii, logisticii, economiei pe orizontala care porneste de la productia de echipamente si utilaje pana la cea de constructii sau orice altceva ce ar putea avea legatura cu respectivul domeniu, schema de impozitare si, nu in ultimul rand, al performantelor din educatie si sanatate.

   Un astfel de sistem se construieste in zeci de ani, nu apare peste noapte. Iar ca sa-l construiesti ai nevoie de resurse si nu le vei avea niciodata daca cumperi continuu de la altii si nu sustii coerent fiecare pas pe care-l ai de parcurs. Iar asta presupune pe de o parte masuri protectioniste iar pe de alta ridicarea constiintei oamenilor care sa fie dispusi sa-si sacrifice la randul lor interesele personale pe termen lung. Din pacate nici una si nici alta nu sunt posibile. A schimba sensul economiei actuale care se globalizeaza pe zi ce trece este o utopie. Mai repede intorci mortul de la groapa decat sa faci asta. Iar ca oamenii sa devina patrioti si jertfelnici … nici in gluma nu mai poti spune.

   Haide sa privim mai realist situatia si sa intelegem ca suntem in punctul in care numai moartea pentru Hristos ne mai poate salva. Atat si nimic altceva. Nu avem cetate statatoare pe lumea asta asa ca pentru a ne salva trebuie sa ne mobilizam ca sa nu ne pierdem locul si de pe cealalta.

   Simplificarea vietii dusa pana la extrem in locuri cat mai retrase este singurul raspuns realist atat din punct de vedere practic cat si duhovnicesc pe care-l putem avea in raport cu situatia lumii de astazi. Restul sunt fantezii. Iertati.

   1. Acest Vasile Popovici a avut legaturi stranse cu George Soros , nevasta lui , fiica de nomenclaturist comunist , a lucrat la Fundatia Soros cu 5000 de dolari pe luna in anii 90 . Individul ăsta e un parvenit .

 2. Problema este alta: o buna parte din organizatiile de revolutionari – sau lideri ai lor care sunt vizibili – au intrat in masonerie sau in ONG-urile lui Soros. Sau multi revolutionari au fost recrutati si promovati in functii de conducere, sau au mare vizibilitate. Oamenii cumsecade, si-au vazut de treaba, sau au intrat in anonimat.
  IN ACESTE OAMENII LUI SAOROS, POT CREEA MAJORITATI !
  De unde si dificultatile lui Geaoge Simion la Timisoara.

 3. Oare cui ii e frica de „legionari”?
  Acestia nu vor sa fim liberi cu adevarat si sa-i slujim lui Dumnezeu. Asta-i doare pe ei ca suntem ortodocsi si ne inchinam lui Iisus Hristos in duh si in adevar, Hristos pe care l-au ucis ei pe cruce din invidie si rautate, nevrand sa fie acuzati de aceasta crima odioasa impotriva Dumnezeului lor care i-a scos din pamantul Egiptului si i-a rasadit in Canaan. N-au pic de recunostinta pentru Dumnezeul lor si nici nu cred in el, pretandu-se la cele mai odioase fapte pe care le-a vazut omenirea.

  1. Marii Parinti si duhovnici, Iustin Parvu si Adrian Fageteanu, poetul Radu Gyr au fost in tinerete membrii ai Legiunii, deoarece considerau ca aceasta pastreaza credinta ortodoxa nealterata, spiritul ancestral si traditiile poporului roman.De asemenea , marii savanti , N.Iorga si N. Paulescu(descoperitorul insulinei), economistul si scriitorul Mircea Vulcanescu , marele istoric la religiilor, Mircea Eliade,  marele filozof si eseist  Petre Țuțea , poetul si politicianul O. Goga si multi alti intelectuali de marca interbelici,  au simpatizat si colaborat cu Legiunea.Si atunci, ca si acum, tara era guvernata de niste cozi de topor ale masonilor adunate in regimul dement al  „regelui playboy”, Carol al II-lea , care se lucrau pe fatza,  impotriva neamului romanesc.  Insa , atunci, spre deosebire de acum, o mare parte dintre romani a reusit sa se solidarizeze intr-o miscare de factura pur-romaneasca, si anume,  Legiunea Arhanghelul Mihail, numita mai apoi, Garda de Fier, fiind condusa de un om patriot, credincios , carismatic si martir al neamului romanesc,  Corneliu Zelea Codreanu. Nu exista sat din Romania acelor vremuri care sa nu aiba flacai legionari, condusi de un sef de cuib,  ceea ce  spune multe despre fascinatia pe care a avut-o aceasta miscare in mentalul colectiv al poporului roman.  Bineinteles ca, astazi toata mass-media vanduta unor interese oculte straine de acest neam, urla din toti rarunchii,  etichetand  pe oricine e nationalist(adica  isi iubeste si  isi apara neamul si patria) cu epitetele de legionar, nazist si extremist,  pt ca fortele straine care conduc din umbra Romania,  nu vor in ruptul capului sa mai apara vreodata pe aceste meleaguri, o astfel de Miscare eminamente romaneasca, la care sa  adere marea masa a romanilor. 

   1. Ai dreptate in ceea ce zici! Am 65 de ani, dar daca ar fi, maine as adera la o miscare legionara, condamnata azi pe nedrept…De atunci, de cand au desfiintat’o, nimeni, nicicand, n’a lucrat in interesul tarii…Doar dictatorul Ceausescu…dar cu masuri deplasate, aberante, condamnabile…

    1. Bunicul meu imi spunea cand eram mic, ca atunci cand se auzea ca un sat sau o comuna era vizitata de Corneliu Zelea Codreanu, mai toti localnicii se adunau „ca la urs” ca sa-l vada, iar fascinatia pe care o provoca acest om in randul conationalilor sai era fantastica! Aparitia sa, calare pe un cal alb, imbracat in straie taranesti alb-negre, cu statura sa impozanta, bunatatea care i se citea pe fatza si mai ales puterea hipnotica a ochilor sai verzi, faceau sa para in ochii oamenilor, ca entitate protectoare izvorata din adancurile Muntilor Carpati! Inclusiv tacerea si gesturile sale abia schitate erau extraordinare! Sunt descrieri pe care le-am auzit din gura mai multor tarani batrani!

 4. Revolutia de le atimisoara a fost orchestrata. N-am nici un pic de respect pentru Tokes Laslo, nici pentru maghiarii iredentisti, nici pentru cei ce serbeaza lovitura de stat de la Timisoara. Timisoara nu a adus libertate si aruncarea in negura a acestui popor. Acest incident orchestrat a fost si este si acum folosit pentru propaganda lor vicleana si mincinoasa impotriva romanilor si romanismului adevarat.
  Imi pare rau de cei ce au murit atunci. Ei au murit pentru un crez care nu s-a infaptuit. N-au murit degeaba ci moartea lor a fost manipulata si este manipulata si acum pentru interese straine de noi. Dumnezeu sa-i odihneasca!

 5. O sa va spun ceva ce o sa va dea de gandit:
  de fapt evreii doresc sa stapaneasca ei peste toate neamurile pamantului si vor pune un conducator al lor (antihrist) lipsit de Dumnezeu care le va infaptui aceasta dorinta a lor. Nationalismul lor de tip religios ii orbeste. Vor face totul ca sa fie considerati popor ales de Dumnezeu neintelegand ca alegerea e dupa duh si nu dupa sange. Vor face totul in numele lui Dumnezeu, toate uciderile, toate rautatile, toate ticalosiile le vor face in numele lui Dumnezeu, pentru ca vor zice Dumnezeu ne-a ales pe noi. Uita ca Avraam n-a facut aceasta! Uita ca au fost alesi pentru parintele lor Avraam nu pentru vrednicia lor! Uita ca sunt si ei sub legea lui Dumnezeu care zice: sa nu ucizi, sa nu fii desfranat,…
  Doamne intoarce-i la Tine!

 6. …eu vad partea bună a lucrurilor. cu cat AUR va fi mai hulit, mai atacat, inclusiv liderul sau, cu atat va avea mai multa priză la public. Întotdeauna efectul e invers la astfel de campanii…si parintele Iustin spunea că temnițele comuniste au umplut Cerul de sfinți martiri…satana si-a dat seama ca a luat teapa aplicând torturi si chinuri, căci s-au format noi legiuni de sfinți in Cer, acolo unde se da cu adevărat marea batalie…de aceea a schimbat tactica, încearcă sa-i momeasca pe creștini cu tot felul de „dulcegarii”…

 7. De ce la Timisoara nu s-a reactionat/protestat cand procurorul bolsevic Augustin Lazar a primit premiul „Speranta” al Societatii Timisoara? Dupa ceea ce s-a intamplat in ’89 la Timisoara, numai niste smintiti sau impostori poat sa premieze un tortionar marxist, precum procurorul Augustin Lazar care a contribuit la exterminarea luptatorilor anticomunisti. Dar de ce nu s-a protestat si fata de ciuma rosie USR, ca si acesti neobolsevici sunt o ciuma rosie, nu mai exista anticomunisti in Timisoara? Cum e posibil ca un oras cu atatia martiri schingiuiti si ucisi de marxisti, primul oras din Romania liber de comunism, sa sustina un partid neobolsevic precum USR? Una din doua: ori cei din Timisoara au trecut de la anticomunism la bolsevism, ori exista o schizofrenie generalizata.

  1. Eu cred ca ambele…pe de alta parte, nu uita ca in Transilvania si in Banat, ereticii (ma refer aici la tot felul de secte, dar si la schismaticii greco-catolici si romano-catolici), alaturi de atei, sunt extrem de puternici, ei nu suporta Ortodoxia, nu suporta Dreapta Credinta, nu suporta pe cei care isi iubesc neamul, tara si credinta strabuna. Chiar parintele Arsenie Boca spunea ca in ”Transilvania ortodoxia aproape că va dispare, ultima redută va fi Sibiul, dar va cădea și acesta…”
   Amintiti-va cum de 1 decembrie 1990, la Alba Iulia, a fost huiduit Corneliu Coposu, un om care a suferit in temnitele comuniste, in loc sa fie huiduiti Ilici si Roman…ia uite aici, remember?
   https://www.youtube.com/watch?v=DxqKzoGoy78

 8. Zice Vasile P.: „… am învins fiindcă am respins tot ce reprezintă partidul lui George Simion. ”
  Pai, stie el ce reprezinta ….?
  Eram in strada in 1989.
  Nu-mi amintesc ca la Timisoara sa se fi strigat – vrem sa stam capra, vrem sa darimam statuile inaintior, vrem sa regionalizam si sa colonizam tara cu jidani, musulmani si negrotei care sa ne violeze fiicele, surorile, nevestele, … , vrem sa distrugem padurile, vrem sa distrugem familia si Biserica…
  Ma insel?
  Ca asta zice Vasile P. ca vrea fiindca astea reprezinta a tot ce ce sustine AUR si implicit, George Simion
  Da, „scanteia” nu a fost scanteie ci (tot cu „sc” incepe) scenariu sustinut de baieti antrenati… ortodocsii s-au lipit de un papistas, in spiritul slugarniciei fata de Apus.
  Nu ii f—a pe ei grija de „drepturile omului” sau de „spiritul european” – jidanit de fapt pana la putrefactie.
  Li s-a sugerat sa se „ia” de Ceausescu… si au zis „Jos Comunismul”. Bun. Asta stia[m] ca e nasol si da, comunismu e nasol tare de tot.
  Doar ca Romania nu ajunsese in comunism; acolo nu mai canta un Tokes sau vreo figura religioasa.
  Iar socialismul practicat deja „deviase” de la marxism pe ici pe colo, … neintelegand „drumul” placut jidanilor – parintii proiectului iudaic politic, marxismul.
  Oricum, nu-l laud si nu il chem inapoi.
  Dar la ce-a folosit sa ne arate Timisoara ca a[r fi] dat „semnalul” daramarii comunismului (!?) daca acum ei construiesc cu jidanu Fritz in frunte si cu mandrie satanica … altul „mai mare si mai frumos”?
  Si iata – vine ratacitu’ Vasile P. sa spuna ca cinsteste memoria celor sacrificati prin aranjamentele anti-romanesti…
  Citez: hai sictir!

 9. Aceasta paparuda care-și spune profesor universitar, cu de la sine putere încearcă să ” confiște” revoluția pentru el și cei asemenea lui care au învățat istoria din ziare. Profesor cu gindirea la nivelul minierilor chemați de Iliescu să restabilească democrația. Profesorule, ești o rușine, un trădător de țară. Cum apar oameni care încearcă să lucreze pentru binele acești popor, apar și iudele, vinzatorii, nemernicii,oameni de nimic, asa cum ești tu, care pentru o mina de arginți și-au vindut sufletul satanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button