X

Mitr. Serafim de Pireu: “10 Biserici Locale au greșit și doar Fanarul a rămas infailibil?”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mitropolitul Serafim din Pireu: Potrivit susținătorilor Fanarului, răspunsul a 10 Biserici Locale care nu sunt de acord cu Tomosul „este contrar voinței lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Serafim din Pireu al Bisericii Ortodoxe din Grecia a spus că, din moment ce 10 din cele 14 Biserici Locale nu recunosc „autocefalia” Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOaU) schismatică, Patriarhia Constantinopolului nu poate fi considerată infailibilă în această problemă, relatează publicația greacă Vima Orthodoxias.

Mitropolitul Serafim a criticat aspru broșura călugărului Nichita de la Mânăstirea Atonită Pantokrator, cu titlul “Întregul adevăr despre problema ucraineană”.

Potrivit Înaltului Ierarh, la citirea atentă a broșurii, se poate observa că autorul său, pe de o parte, duce un “război nemilos împotriva Patriarhiei Ruse”, iar pe de altă parte, încearcă cu imense eforturi, nu numai a justifica acțiunea Patriarhatului Ecumenic, ci și a poziționa autocefalia ucraineană drept un “miracol al lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Serafim a subliniat că, potrivit călugărului Nichita, toată vina pentru situația actuală din Ortodoxia Mondială, revine Bisericii Ortodoxe Ruse, în timp ce “Patriarhia Ecumenică nu poate fi acuzată că a comis o greșeală sau că este vinovată de ceva” în opinia autorului.

ÎPS Sa a mai menționat că, potrivit călugărului Nichita, acele persoane ale căror poziții sunt diferite de poziția Fanarului, “se bazează selectiv pe unele reguli, dar ignoră cu bună știință multe altele”.

În consecință, notează Mitropolitul Serafim, se pare că “majoritatea covârșitoare a Bisericilor Locale, adică 10 din 14 Biserici Autocefale, care au respins autocefalia ucraineană în modul în care a fost acordată … merg, de asemenea, pe o cale greșită, sunt în rătăcire, întrucât și ele se bazează preferențial pe unele legi, dar în mod voluntar ignoră multe altele”.

Vlădica Serafim comentează cu nedumerire, că numai părintele Nichita se pare că “abordează problema în mod preventiv și profund, luând în considerare toate Sfintele Canoane ale Bisericii”, “prin urmare, cele zece Biserici Autocefale, care resping autocefalia ucraineană, trebuie să caute “întregul adevăr”, cu excepția cazului în care vor citi și ele broșura Părintelui Nikita”, scrie Vlădica, sarcastic.

Mitropolitul Pireului a comentat poziția călugărului Nichita care “merge până acolo încât susține că orice reacție existentă (negativă față de BOaU – Ed.) este temporară și va dispărea, deoarece acestea contravin voinței lui Dumnezeu… Astfel, reacția celor zece Biserici Autocefale care nu sunt de acord cu aceasta (decizia Fanarului – Ed.), “este contrară voinței lui Dumnezeu”, în timp ce acțiunile Patriarhiei Ecumenice sunt sfinte, smerite și în concordanță cu voința lui Dumnezeu”.

ÎPS Sa, Mitropolitul Serafim s-a referit, de asemenea, la cuvintele unuia dintre experții pe tema “autocefaliei ucrainene”, potrivit căruia, dacă folosim logica călugărului Nichita, “nu este nevoie de nici un sinod pan-ortodox, întrucât întreaga Patriarhie Ecumenică ia singură decizii atât de evlavioase, încât toate Bisericile ar trebui să-și pună nădejdea doar în ascultarea voinței Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice”.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Părerea mea este că ar trebui să se întrunească un sinod panortodox pentru a discuta situația Patriarhiei Ecumenice. Trebuie stabilit clar până unde își întinde sfera de competență. Trebuie mutat sediul, din Turcia în Bulgaria. Trebuie analizată prestația lui Bartolomeu, iar dacă este voie lui Dumnezeu, trebuie scos din treaptă; hotărârile problematice de până acum trebuie anulate. Hotărârile Sinodului din Creta, anulate.
    Dar sunt un om păcătos și s-ar putea să greșesc. Însă aceasta e smerita mea părere.

  2. Vrednic este! Nu se va mai intruni nici un sinod. Spune în profeții. Vizionați “Sarea pământului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button