X

De 1 Decembrie, privirea către Eroii care au făcut România Întreagă!

150 de Torțe pentru Eroii Români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, Foto: Facebook / Mihai Tîrnoveanu
150 de Torțe pentru Eroii Români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, Foto: Facebook / Mihai Tîrnoveanu

De 1 Decembrie, privirea către Eroii care au făcut România Întreagă!
La ora 14 vom fi la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului purtând în inimi ostașii Armatei Române căzuți aici. Pe urmele lor mergem, îi regăsim în morminte și-n jurnalul scriitorului Constantin Gane care a luptat la Valea Uzului:

„La dreapta cum intri sunt trei morminte proaspete, acoperite cu flori. Pe crucile de lemn sunt trei nume săpate: Borcescu, Mihuţescu, Bătrânul. Pe cel din urmă l-am cunoscut puţin. Un tânăr sublocotenent de rezervă, mort în fruntea plutonului său.

Pe Mihuțescu îl țineam bine minte. Un băiat înalt, subțire, cu păr bălai cum e mătasa de porumb. Învăţător de prin Olt, pripăşit în Moldova [..] Era locotenent. La un atac, pe Lapoş, în fruntea companiei lui, a fost prins într-un foc încrucişat de mitraliere.

Înaintând prin ploaia de gloanțe, striga soldaților din urmă:

“După mine, băieţi! Cine-o cădea să cadă, dar cine-o ajunge s-arate străinului ce poate un Român!“ A murit acolo, ciuruit de gloanțe, iar peste trupul lui au trecut Românii şi-au arătat ce pot!
Borcescu, căpitan activ, comanda batalionul. Firea lui veselă şi glumeață, inima lui blândă şi iertătoare, sufletul lui curat şi drept, făcuse din omul acesta un fel de icoană de sfânt la care se închinau soldații. La Bucşiu se smucise din mâna Ungurului, dar de obuzul Neamțului nu i-a fost să scape. L-a spintecat o schijă de obuz, pe Valea Uzului, la postul lui de comandă.”

De Ziua Națională, privirea către Eroi!

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Neamul românesc
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

 1. Anul acesta privirile si recunostinta romanilor se vor indrepta catre eroii nostri in halate albe; la fel ca eroii nostri din trecut, si ei duc – chiar in acest moment – un teribil razboi; insa, spre deosebire de eroii din trecut, eroii de acum se lupta cu un inamic invizibil!

  1. Maria Loredana @
   Mulți dintre cei de azi pe care îi slăvești, chiar dacă le aduci laude, nu pot fi de acord cu tine. De ce oare?
   Tăcerea lor nu este absolut deloc tăcerea mieilor. Și-atunci?
   Unii orbi văd(= înțeleg) bine lucrurile care se întâmplă azi în societate(lume), iar cei care au ochi sănătoși și urechi sănătoase habar n-au ce se-ntâmplă în jurul lor. Aceasta se numește orbire duhovnicească. Tartorii adevăraților creștini provin dintre cei orbi duhovnicește.

 2. Bucurați-vă Eroi români din toate locurile și din toate timpurile! Bucurați-vă! Mai sunt inimi de români in care să dăinuiți.

 3. DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE TOTI EROII ROMANI SI PE CEI DIN VALEA UZULUI! CEI IN HALATE ALBE NU SINT EROI CI NISTE ANGAJATI CE MUNCESC PENTRU SALARIU,CA DE OAMENI NU LE PASA DE LOC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.