X

Crimă la adresa Ortodoxiei: Turcii au distrus frescele din biserica Chora

Guvernul turc transformă rapid Biserica Chora într-o moschee, la scurt timp după transformarea într-o moschee a unui alt sit al Patrimoniului Mondial, catedrala Sfânta Sofia.

Au instalat un tavan fals, au zgâriat totul, au tencuit pereții și le-au pictat pentru a acoperi minunatele fresce și mozaicuri ale bisericii și pentru a șterge fiecare semn ortodox.

În plus, prima rugăciune musulmană va avea loc pe 30 octombrie în Biserica Chora, care va fi folosită ca moschee. Este de remarcat faptul că monumentul greco-roman (bizantin) nu a fost folosit din motive religioase timp de 72 de ani. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan va participa la prima rugăciune musulmană.

Potrivit canalului de știri turcesc TRT HABER , rugăciunea a fost anunțată într-o postare pe Twitter de președintele Direcției pentru afaceri religioase, Ali Erbaș.

Într-o postare cu o imagine a Bisericii Chora, Ali Erbaș o numește „Moscheea Kariye” și afirmă că s-a decis redeschiderea acesteia pentru cultul musulman vineri, 30 octombrie. „Fie ca Allah să fie mulțumit de rugăciunile din minarete”, a adăugat el.

Mahir Polat, secretar general adjunct al municipalității metropolitane din Istanbul, a reacționat pe rețelele de socializare la închiderea frescelor și mozaicurilor Muzeului Kariye, care vor fi deschise pentru închinare, spunând:

„Închiderea frescelor și mozaicurilor Kariye, una dintre capodoperele istoriei lumii artei, este din păcate incompetentă care va ucide caracterul și valoarea artistică a clădirii. Vechea versiune din stânga, noua versiune din dreapta. Turcia Proiect de gestionare a patrimoniului cultural și protejarea ministerelor și instituțiilor.”

Biserica Moscheii Muzeului Kariye

Biserica Chora a fost construită de Sfântul Teodosie în timpul domniei împăratului Iustinian I în 534 și a fost restaurată de multe ori până astăzi. Clădirea, care a fost declarată monument național în 1945, a devenit muzeu în 1948, fiind atașată Administrației Muzeului.

Biserica Chora are o reputație mondială pentru mozaicurile și frescele sale păstrate până în prezent.

Vă prezentăm câteva fresce foarte cunoscute din biserica Chora:

 

 

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

14 comentarii

 1. Turcii sunt niște fanatici care or să-si primească cât de curând și pedeapsa pentru tupeul fantastic la adresa creștinătății .Dumnezeu rabdă dar nu se lasă batjocorit (vorba cuiva ) !

 2. Ecumenistii de la pseudopatriarie ii acuza de schisma pe cei care nu mai vor sa fie in comuniune cu ei. In acest sens ecumenistii fac trimitere la un text din Sfantul Ioan Hrisostom: „Nimic nu poate irita (supăra) mai mult pe Dumnezeu decat dezbinarea Bisericii! Chiar de am săvarşi mii de lucruri bune, noi cei care sfăramăm pleroma bisericească nu suntem mai puțini vrednici de pedeapsă decat cei care au răstignit Trupul Său! Căci faptul acela a fost spre folosul lumii intregi, chiar dacă nu a fost făcut cu această intenție, in vreme ce acesta nu numai că nu aduce niciun folos, ci aduce multă vătămare. […] Vătămarea aceasta nu este mai mică decat cea adusă de vrăjmaşii [Bisericii], ci cu mult mai mare, pentru că cea dintai o face mai strălucită, pe cand aceasta o face de ruşine in fața vrăjmaşilor ei, cand este luptată de proprii ei fii. Căci acest fapt li se pare [vrăjmaşilor] drept o mare dovadă de inşelare: ca cei care au fost născuți şi crescuți in Biserică şi au fost invățați cu exactitate tainele ei cele negrăite, tocmai aceia să se intoarcă fără de veste şi să se pună in randul vrăjmaşilor ei… Spune-mi: să presupunem că un supus al regelui nu ar trece de partea unui alt rege şi nici nu i s-ar preda acestuia, insă luand purpura impărătească, şi-ar insuşi-o şi ar deşira-o toată de la incheietură de sus pană jos, şi ar rupe-o in multe bucăți; unul ca acesta va fi mai puțin pedepsit decat cei care au trecut de partea altui rege? Dar ce? Dacă o datăcu aceasta l-ar apuca pe acelaşi rege de gat şi l-ar sugruma, iar apoi i-ar cioparți trupul in bucăți, cam ce pedeapsă după dreptate va lua? Dar dacă cineva care ar face aşa ceva unui rege – care e impreună rob cu el [al lui Dumnezeu] – ar lua cea mai mare pedeapsă, apoi cel care sugrumă şi cioparțeşte in bucăți pe Hristos, de care gheenă nu va fi vrednic?” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Epistola către Efeseni, 11, Migne, PG 62, 85, 87), in “Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016 Întrebări și răspunsuri”, p. 43-44.

  Daca textul din Sfantul Ioan ar avea vreo legatura cu cei care opresc comuniunea cu ereticii, atunci ar fi inexplicabil cum in alta parte Sfantul Ioan spune ca de clericii eretici nu trebuie sa asculti: “preotul [daca] are o credinţă stricată chiar înger din cer de ar fi, tu nu te supune”( Omilia 2 la Epistola a doua catre Timotei). Se contrazice Sfantul?! Pe de o parte incrimineaza schisma pe de alta parte indeamna la schisma?
  Esta evident ca Sfantul Ioan nu se contrazice, ci se refera la realitati diferite, in primul text la cei deveniti schismatici, cand cei de care se despart nu sunt in erezie, iar in ultimul la cei care trebuie sa se departeze de comuniunea clericilor cazuti in erezie.
  Episcopii sunt urmasii Apostolilor, ascultare de episcopi este ca de Hristos: “dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi” (Ioan 15, 20), “Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine” (Luc. 10, 14).
  Nu incape indoiala ca trebuie facuta ascultare fata de mai marii Bisericii, insa daca sunt ortodocsi in credinta, daca devin eretici nu mai putem avea comuniune cu ei: “preotul [daca] are o credinţă stricată chiar înger din cer de ar fi, tu nu te supune”. Caci ereticul, fie si cleric, alterand adevarul Evangheliei, sustine o evanghelie mincinoasa, de aceea nu trebuie sa-i urmezi, sa i te supui, chiar de-ar fi patriarch, chiar inger de-ar fi, caci nu trebuie sa urmezi unora care prin erezie s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, ci sa te departezi de ei.
  Prin urmare, nu sunt in schisma cei care nu mai sunt in comuniune cu ereticii ecumenisti, caci acestia din urma vestesc o alta evanghelie(Gal. 1, 8) si “au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună”(Rom. 1, 25)

  1. Multumim pentru raspuns. Trebuie vazut si cine acuza pentru ca, daca este vorba despre persoane care indeamna oamenii, ca , in loc sa caute Codul de Procedura Duhovniceasca ca si reper ci indeamna oamenii sa citeasca prin carti duhovnicesti citate scoase din context si sa le adapteze dupa mintea lor atunci avem o problema. Oamenii cunosc codul de procedura penala, civila, pe toate le stiu, toate cele lumesti, insa e mai greu cu cele Dumnezeiesti. Omul a gasit un ciatat care zicea: stai linistit Acasa, pune mana pe carte posteste si te roaga si dupa mai vedem, el a inteles du-te si stai linistit la pomenirea de pseudoepiscop. Oamenii astia ne invata pe noi cat de grav este sa expunem ADEVARUL TRADARILOR, si sa „judecam ierarhii”, dar isi permit sa defaimeze Sfintii. In primul rand avem mii de cazuri de Sfinti care au intrerupt pomenirea pe motiv de erezie, pe care ei ii jignesc numindu-i schismatici, in al 2-lea rand avem un caz concret la comentariile unui articol anerior, in care cineva il numea pe Sfantul Ilie, nemilostiv si insensibil, deci asa ceva…..Stim, ii deranjeaza maxim, Sfantul Ilie pentru ca a intors poporul Israel de la inchinarea josnicului baal, pentru ca din toate vaduvele din Israel a gasit Domnul vrednica de o asa cinste tocmai pe vaduva di Sarepta Sidonului, ce sa-i faci…asta este, pentru faptul ca era milostiva si credincioasa Domnului, a fost invrednicita de mila Domnului, nu pentru altceva. Da, Sfantul Ilie a fost aspru mustrator al nelegiuirilor, dar tocmai pentru ca era milostiv si sensibil si plangea pentru pierderea sufletelor oamenilor ii mustra, si pe masura dragostei, milei si sensibilitatii lui l-a rasplatit Dumnezeu cu putere se Sus, suficienta cat sa indrepte tot raul facut.
   Aceste personaje, insa, stiu foarte bine, ca fara popor, tot ce au urzit si urzesc demonii de atatia ani nu ar avea niciun EFECT, daca oamenii s-ar lepada de erezie si ei continua in disperare sa nege evidente sa arunce cu noroi… Acum, se observa o presiune enorma din partea autoritatilor (in farta carora observam supunerea oarba a clerului), deci observam aceast procedeu de disperare, de desfiintare pur si simplu a populatiei. Deci este momentul potrivit ca clerul sa faca putin pe pretiosul, oamenilor li se interzice accesul la biserici altfel incat, in momentul in care vor inainta pe de o parte pe calea ereziilor, ierarhii, si pe de alta parte vor continua cu distrugerea fizica si psihica a oamenilor pe de alta parte, in momentul cand va fi liber mersul la biserica, sa fie siguri ca oamenii se vor imbulzi. Va rog insa sa observati o comparatie cu caderea imperiului Bizantin. Inainte de ultimul asalt, in urma caruia imperiul a fost distrus, deci o perioada dinaintea acestui ultim asalt poporul era NEPOMENITOR. Cu o seara inainte de aceasta mare nenorocire, poporul a cedat nervos, erau distrusi, speriati, si-au pierdut credina in puterea lui Dumnezeu de a-i salva si au cedat presiunilor de a merge la biserici, au mers s-au rugat au pomenit, au gresit si de aici totul. Deci toata tactica a fost psihologica si aceeasi tactica vor folosi si de aceasta data. Despre ispravile lui erdogan, lasand la o parte sentimentul de vinovatie pe care il traim, cred ca Dumnezeu vrea sa ne transmita ca de acum trebuie sa ne ocupam de icoanele din inimile noastre. Mila Domnului, cu noi!

 3. Pai daca-i vorba despre Patrimoniu Mondial…UNESCO ce-a pazit ? Ca si-n cazul acelei sculpturi a lui Budda din Afganistan luata la tinta cu tunurile si-apoi distrusa cu exploziv , UNESCO a tacut . Oare pentru ce mai este folositoare aceasta institutie daca , nici macar nu poate expune un punct de vedere INAINTE ca , opere ale Patrimoniului Mondial s a fie distruse ? Danny Danon scria: „UNESCO este organismul care rescrie continuu istoria … ” O fi adevarat ce spune asta ?

 4. Inca o decapitare in Franta, de data aceasta a unei femei, in numele dumnezeului mincinos al islamului.
  https://challenges.fr/top-news/france-une-femme-decapitee-a-nice-un-homme-tue-de-coups-a-la-gorge_734950
  Cat o sa mai rabde francezii intregi la cap aceste barbarii? Ca de la globalistii-neomarxistii nu se poate astepta nimic just, astia, ca si cei de la noi, sprijina islamul si vor sa aduca cat mai multi inchinatori la diavolul allah in Europa.

  1. @o informatie Vor rabda caci , acolo nu-i vorba neaaparat despre migranti sirieni sau libanezi ci , despre CETATENI FRANCEZI CU ACTE IN REGULA , MAGREBIENI insa…tot CETATENI FRANCEZI ! Intrebarea ce se impune este : CE FAC AUTORITATILE FRANTEI , CAND VOR SCOATE DE LA MUZEU CELEBRA INVENTIE A DOMNULUI DE LA GUILOTINNE . SCUZE… PENTRU MODAL IN caRE AM ScrIS : IMI JOACA FesTE BUTONUL DE CAPS LOCK.

   1. Acele ‘acte in regula’, la un moment dat pot sa nu reprezinte nimic, este nevoie doar de o lege, cei cu inaintasi mai la sud de Mediterana li se poate aplica regula ‘intoarcerea la vatra stramoseasca’. Daca imi aduc bine aminte, acum ceva vreme chiar a circulat in mediul politic francez o idee asemanatoare, insa se pare ca inca nu are multi sustinatori, trecerea timpului insa schimba oamenii, mai ales daca sunt confruntati cu realitati dure, si s-ar putea ca o asemenea idee sa fie pusa in aplicare.

    1. o informatie M-am interesat { pe NET evident } si ai dreptate : legea exista inca d e pe timpul cand Presedintele de-atunci al Frantei , Generalui Du Gaulle , secondat d e catre Francoise Mitterand , a acceptat ca magrebienii existenti pe teritoriul Republicii Franceze , sa primeasca automat ei si urmasii lor cetatenia franceza insa , tot acolo este stipulat ca , daca vor comite ceva impotriva Republicii sau cetatenilor si a valorilor ei democratice , cetatenia le poate fi retrasa lor…si urmasilor . In orice caz iti multumesc : fara observatia dumitale , poate c a n-asi fi alat asta si…m-asi fi intrebat in continuare : ce-au francezii de nu-i trateaza pe acesti musulmani cu aceeasi moneda ?

 5. Rusia va fi „Biciul lui Dumnezeu” pt acesti blestemati nenorociti! O treime dintre turcafleti vor fi rasi de pe fatza Pamantului de armele rusesti, iar pt restul va fi saracie lucie, rani, boli si foamete groaznica, dupa cum afirma profetiile a 2 mari Sfinti!

  1. vlad tepes Cum s-o faca caci , la nivel declarativ cel putzin , intre Turcia si Rusia sant legaturi din ce in ce mai stranse de…” pretenie si de colaborare ” ? Cumva turcii au achizitionat de la mine acel sistem ultramodern de rachete { livrat ceva mai devreme in luna aceasta } sau de la Moscova ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.