X

PROTOCOL între Primăria Capitalei și Patriarhie: Oamenii din afara Bucureștiului au INTERZIS la pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou!

Pelerinaj la moaştele Sfântului Dumitru. Un credincios a stat de 2 ori la coadă, pentru 2 boli - Stirileprotv.ro

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, din perioada 25-27 octombrie 2020, are loc anul acesta în condiţii diferite, impuse de restricțiile sanitare cauzate de pandemia Covid 19 din România. Pentru prima dată, pelerinii din alte localități nu au acces.

Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizată de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfășura anul acesta în condiții de maximă precauție, ordine și protecție, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă specială în care se află acum municipiul București.

Gabriela Firea a aprobat, joi, protocolul cu Patriarhia Română pentru organizarea unui pelerinaj cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în perioada 25-27 octombrie, în zona Patriarhiei, la care vor putea participa numai persoane din București.

„La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de PMB cu Patriarhia Română, conform Mediafax.

Credincioșii din municipiul București care vor dori să se închine în zilele respective la Sfintele Moaște, o vor putea face în următoarele condiții:

 • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
 • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe;
 • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare;
 • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
 • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.

În contextul pandemiei, de care suntem cu toții conștienți și în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conștientizare a regulilor igienico-sanitare, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din București și pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate următoarele măsuri speciale:

 • renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși mireni;
 • reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii;
 • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie);
 • protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:

Duminică, 25 octombrie 2020, la ora 7.00, Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală și aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaștele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elenași ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marți, 27 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din București, câțiva preoți şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanțarea fizică de 1,5 m, la sfintele slujbe oficiate în perioada 25-27 octombrie 2020 la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maximum 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârșitul zilei de 27 octombrie 2020 după închinarea ultimului credincios.

Pentru a răspunde dorinței credincioșilor din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a fi părtași la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Televiziunea și Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare toate slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

11 comentarii

 1. * reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie);
  – Asta va provoca o și mai mare înghesuială. Toată lumea se va instala la coadă cât mai devreme, poate chiar de pe 24 după amiaza ca „să apuce”. Dimpotrivă, perioada trebuia prelungită pentru a evita înghesuiala

  * pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare;
  – Nu le va citi nimeni. Toată lumea le știe de luni de zile

  * accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
  – Asta e SF. Trebuie să mai pui și câte un Garcea la fiecare 1,5m. Plus că se vor intercala mai ușor șmecherii. Si în condițiile astea cât de lungă va fi coada? Tot se va forma coada tradițională pe mai multe rânduri om langă om la intrarea în coada organizată. Acolo se va încerca împrăștierea poporului și acolo vor apărea revoltele, departe de ochiul autorităților dar nu și de ochiul lui Dumnezeu

 2. Dar când mergi la supermarket acolo nu e problema ca nu se păstrează distanta și vin clienți unul după altul,la meciurile se fotbal,fotbaliștii nu poarte masca,la tv moderatorii nu,ăștia chiar ne iau de prosti,și văd că ține la prostime….Doamne iartă mă

 3. Au avut dreptate jandarmii din Iași când au spus că vina pentru interzicerea accesului la raclă aparține BOR. De ce s – a mai întâlnit Patriarhul cu Orban? Că oricum se ținea pelerinajul .Că să stabilească – ce? Că ne vor închide în case de Crăciun ,mai puțin șantierul Catedralei ? Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Un pelerinaj cu mult
  gel- dezinfectant dat pe raclă. Bucurat.- te masca păzitoare a necredinciosului! Bucura – te masca că iei nu numai aerul cu și mințile și credința! In alta ordine de idei ,Pandele din Voluntari nu se mai inflamează acum? Ii convine ce s semnat primarul – general încă în funcție?

 4. Mantuitorul spune ,,Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? ” de sfintenia Sf . Dimitrie , de sfintele lui moaste , de videcarea ,de ajutorul si ocrotirea din fiecare an dat credinciosilor ortodocsi din Bucuresti si din toata Romania si nu numai . A slabit credinta in inima ierarhilor , a preotilor si a credinciosilor , nu se mai propovaduieste Hristos cel mort si INVIAT – EL stapanul vietii – mortii si a vietii vesnice , ci azi totul se rezuma la virusul ucigas, la moarte , la frica , la protocoale . Poate facem un protocol cu Dumnezeu si pentru mantuire si atunci nu mai punem accent pe tot ce este sfant , drept , adevarat si curat , ci v-om trai dupa propriile pofte, idei , concepte pentru ca avem protocolul . Incet s-a instituit nihilismul asa cum spune si parintele Serafim Rose in cartea sa . Secularizarea-distantarea , globalizarea- si necredinta-masca sant astazi trepte spre iad .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.