X

Vela recunoaște că a cedat presiunii create de credincioșii veniți dinafara Iașului, iar epidemiologii au ridicat restricția de a săruta sfintele moaște

Îmbrânceli la Sfânta Parascheva, în Iași. Oamenii au forțat cordonul de  jandarmi: „Vrem la Cuvioasa!”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la Timişoara, că medicii epidemiologi au luat decizia de a permite pelerinilor să viziteze racla cu moaştele Sfintei Parascheva fără carte de identitate cu domiciliul în Iaşi, iar cei care nu au purtat mască vor fi sancţionaţi.

„Activitatea Ministerului Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment.

Aşa că, ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru. Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a declarat Vela, scrie news.ro.

Ministrul de Interne a adăugat că medicii epidemiologi au fost cei care au relaxat restricţiile la racla cu moaşte de la Iaşi.

”Întotdeauna este o problemă cu această situaţie în care cresc cazurile înregistrate în spitale, motiv pentru care noi, Ministerul Afacerilor Interne, suntem la datorie. Am demarat inclusiv cu poliţişti în civil în mijloacele de transport, acţionam în toate zonele unde nu se respectă distanţarea sanitară, unde nu se poartă mască, unde nu se respectă reguli. Cei care nu au purtat mască vor fi sancţionaţi. Sunt măsuri specifice pentru identificare. Pelerinajul de la Iaşi, ştiţi ca şi mine, tot ce s-a întâmplat cu privire la pelerinaj şi la eveniment a fost o decizie luată de medicii epidemiologi”, a mai declarat Vela.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă, miercuri seară, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după ce numărul pelerinilor care aşteptau la rând a scăzut considerabil.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a precizat că racla cu sfintele moaşte a fost reintrodusă în jurul orei 22.00 în interiorul Catedralei Mitropolitane, în condiţiile în care la rând aşteptau aproximativ 300 de persoane.

„Rândul poate fi gestionat în curtea catedralei. Mai sunt 300 de persoane care aşteaptă să se închine la raclă”, a declarat preotul Constantin Sturzu.

Surse din cadrul organizatorilor pelerinajului au declarat pe parcursul zilei că racla urma să fie reintrodusă în catedrală cel mai devreme joi seară.

Reprezentanţii Jandarmeriei au explicat, miercuri seară, că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei la manifestările religioase de la Iaşi. Miercuri seară, pelerinilor din afara localităţii li s-a interzis din nou să ajungă la raclă, după ce în timpul zilei fuseseră ridicată această interdicţie.

Surse din cadrul organizatorilor evenimentului susţin că forţele de ordine ar fi decis să lase accesul liber la raclă pentru a detensiona situaţia, după ce în cursul dimineţii, un grup de zeci de persoane s-a manifestat agresiv, iar la un moment dat au existat şi unele îmbrânceli cu jandarmii.

În cursul serii de miercuri, forţele de ordine au decis să revină asupra deciziei de a permite accesul pelerinilor la raclă. Astfel, au fost lăsaţi să ajungă la sfintele moaşte doar credincioşii care au domiciliul în Iaşi.

Potrivit Jandarmeriei, începând cu data de 8 octombrie, peste 25.000 de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaşte.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Abuzurile poliției
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Se minte, jandarmii mint! Nu au fscut fsta situatiei , la îmbrânceli si acum su inventat ca asa au avut ordine sa-i lase si pe cei care nu au domiciliul de Iasi. Daca ar fi recunoscut ca au fost depasiti de situatie, ar da curaj la proteste! Jandarmii oricum sunt de mamaliga, ca si sefii lor. Si nu d-na avocat Sosoacā a controlat situatia. Vrea numai sa-si facā imagine. Cine a controlat situatia?!; Nimeni, in afara de oamenii curajosi , UNITI, care i-au împins si i-au coplesit pe jandarmi si au reusit sa treaca sa se inchine la Sfânta Parascheva. Treziti-va români ortodocsi! Împreuna suntem puternici, uniti si luptând pentru HRISTOS.
    Teofan este o vulpe ecumenista si masonicā Crucea afisata pe Sfânta Masa este cruce masonica de grad 33. Are diua brate paralele si egale intre ele si nu este crucea de Lorena, care are doua brate paralele si inegale. Nu va luati dupa gura mare si ecumenista a preotului Aldea . Nu are dreptate. Crucea de la Manastirea Dragomirna arata altfel. Are brate paralele, dar nu sunt egale. Se vede clar in imagini ca unul este un pic mai mic. Crucea lui Teofan de pe Sfanta Masā are, repet, 2 brate perfecte si egale, deci e masonica, draceasca, ca si crucea cu 3 brate egale si paralele. Nu va luati dupa ecumenisti. Nu este cirect ortodox sa gie schimbata Crucea . Este blasfemie impotriva lui Hristos. Nu este corect nici cs nu au impartasit copiii. Teofan este o sluga anticrista a sistemului globalist.
    Doamne ajutā!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.