X

Dr. Vasile Astărăstoae: Nu dați Cezarului ce este al lui Dumnezeu

Pe parcursul existenței sale lumești, Iisus a fost ispitit de fariseii care au încercat printr-o întrebare să-L pună în dificultate: „Să dăm sau nu tribut cezarului?”. Răspunsul lui Iisus a fost: „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!“. Un credincios trebuie să respecte, pe lângă regulile credinței sale și regulile statului, normele și reglementările vieții sociale. Cezarul (statul) a înțeles să abuzeze adesea de puterile sale și a încercat să-și însușeasca și ce este a lui Dumnezeu. Pentru a împiedica aceste derapaje și încălcări ale drepturilor cetățenești au fost adoptate o serie de reglementări internaționale la care și România este parte. Conform art. 4(2) și 18(2) din International Covenant on Civil and Political Rights și art. 9 al European Convention on Human Rights dreptul la libertatea de credință nu este derogabil nici măcar pe timpul stării de urgență. Libertatea de religie sau credință este un drept care are mai multe dimensiuni: individual, colectiv, instituțional, educativ etc. În România, acest drept este adesea limitat. România este listată de OSCE în grupul țărilor care au luat cele mai dure măsuri de restricționare a libertății religioase încă de la începutul pandemiei.

Trăim o perioadă grea şi urâtă. Guvernul a legiferat în această perioada tot felul de legi croite pe genunchi și a fost sancționat de Curtea Constituțională. Tot felul de comisii și comitete (strategice sau mai puțin strategice) au elaborat măsuri excesive, care au fost anulate de instanțe.

Starea de pandemie nu justifică legiferarea amatoristică, dimpotrivă. Indiferent cât de drastic și rapid vrem să impunem anumite măsuri de protecție a populației împotriva bolilor, nu avem voie să uităm sau să încălcăm Constituția și celelalte angajamente internaționale pe care ni le-am luat.

Recenta decizie de a împiedica creștini din alte localități să participle la pelerinajul anual la Sfânta Parasceva la Iași este ilegală, abuzivă și stigmatizantă. Ea nu respectă nici măcar condițiile pentru izolare redactate de autorități. O adunare de persoane poate fi restricționată în funcție de riscul (potențialul) de răspândire a infecției. Ori, datele din ultimile două luni arată că focarele (clusterele) nu au avut în România punct de plecare slujbele și adunările religioase, dar găsim spitalele, așezământe de bătrâni/copii, instituții publice etc. Nu există nicio biserică sau adunare religioasă identificată. Prin urmare, este greu de înțeles ca în tot orașul Iași accesul este liber mai puțin în curtea Catedralei. Pe ce date științifice se bazează această interdicție?

S-a spus că din cauza timpului petrecut de pelerini în autocare crește riscul de infectare. Atunci de ce deplasarea cu autocarul este permisă pentru alte persoane și interzisă numai pentru pelerini? Să înțelegem că alte persoane au voie să (se) infecteze? Sau în afară de pelerini restul oamenilor au imunitate crescută. Dar la cei care se deplasează cu mașina proprie care este riscul?

S-a spus că o mulțime dezorganizată constitue un pericol pentru sănătatea publică. Este o stigmatizare și o ofensă adusă pelerinilor fără nicio dovadă. Pelerinii sunt mult mai disciplinați decât cei care au fost mobilizați la vot de guvernanți. Atunci nu a fost un pericol pentru sănătatea publică?

S-a spus că și în alte țări pelerinajele au fost interzise și se dă exemplu Arabia Saudită. Fals. Pelerinajul anual de la Mecca s-a desfășurat anul acesta, dar cu doar 10.000 de musulmani.

Ce putem face?

În primul rândcredincioșii pot ataca decizia în instanțăO asemenea acțiune privind limitarea dreptului la libera circulație și împiedicarea accesului pe baza unui criteriu discriminator (locul de reședință) este scutită de taxa de timbru. Câteva mii de astfel de acțiuni poate îi vor trezi la realitate pe cei care iau astfel de decizii. Aș fi deschis și eu o asemenea acțiune, dar din păcate (sau din fericire) am buletin de Iași.

Apoiscrieți parlamentarilor. Găsiți adresele lor de e-mail și scrieți-le. Se apropie alegerile din 6 decembrie și vor fi mai atenți pentru că sunteți votanți.

Dacă nu luăm atitudine, atunci ne vor lua și sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos.

În concluzie, nu putem să dăm Cezarului ce este a lui Dumnezeu.

P.S. Pe 14 octombrie, voi fi prezent la slujba de la Catedrala Metropolitană. Sper ca în acest an să nu mă întâlnesc cu acei „creștini” care au luat sau au susținut această decizie. Puțină decență. Deși la gradul de ipocrizie și nesimțire pe care îl au, e posibil să vină. Îi sfătuiesc să mă ocolească, să păstreze distanța socială.

sursa foto: planiada.ro

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

17 comentarii

 1. Domnule Astarastoaie Va pretuiesc si apreciez atitudinea Domniei Voastre si ca medic si ca cetatean.Va aduc la cunostinta ca nu trebuia sa dam cezarului inca din 2016 de cand Patriarhia a intrat intr un derapaj eretic pe care nu il recunoaste si refuza sa recunoasca public ca toate relele care se intampla in popor se trag din cauza pacatelor grele ale patriarhului Daniel si tuturor membrilor sinodului BOR (nu l mai numim „sfant”pentru ca acest intreg sinod nu mai apara credinta ortodoxa pe teritoriul Romaniei ci sustine o alta credinta si anume credinta ecumenista).S a atras atentia ca acesti ierarhi lepadati de ortodoxie sa si schimbe comportamentul si refuza si acum cu incapatanare.
  Pe ei nu i mai crede nimeni pana nu fac pasi concreti cu semnaturi si hotarari sinodale pt renuntarea la tot ce au semnat in Creta si la toate documentele eretice.Si nu se caiesc si nici nu se vor cai.
  Vi se pare de gluma ce spun Sfintii Parinti in invatatura ortodoxa care infiereaza orice rugaciune in comun cu ereticii.
  Vi se pare de gluma.Sfanta Parascheva ne este maica tuturor dar graieste si adevarul.Nu va vine sa credeti dar asa spune Sfanta:”Intregul sinod va fi schimbat;intreaga lume politica si militara de pe teritoriul Romaniei;intreaga populatie va fi schimbata.Pamantul acesta va ramane liber,apoi va triumfa ortodoxia.”Nu credeti acestea.Cand este mare incapatanare in erezie Dumnezeu nu Este Un Dumnezeu al milei si al indurarilor si nu va arata nicio mila si va face cunoscut acest lucru.El va prevala dreptatea dumnezeiasca curatand terenul de eretici ca sa arate cu fapta ca nu Se lasa batjocorit si va pedepsi cu mare rasunet erezia si pe ierarhii romani mincinosii eretici pentru rugaciunile tuturor Sfintilor si ale Maicii Domnului.
  Dumnezeu stie mai dinainte ca multi ierarhi nu se vor reintoarce la ortodoxie in mod public asa cum au facut cu instaurarea ereziei dar va face in asa fel ca macar parte dintre mirenii de buna credinta si cinstiti sa realizeze ca acesti ierarhi demagogi si mari excroci isi au agenda lor de distrugere din interior si de dezbinare a Bisericii Ortodoxe.
  Sarlatanului Teofan ii amintim tragedia de la Schit Oraseni unde o comunitate ortodoxa sateasca in frunte cu martirul Preot Ioan Ungureanu sufera pentru pastrarea credintei ortodoxe,credinta care e smulsa cu gheara acestui asa zis ierarh din randurile credinciosilor moldoveni,ierarh care va fi pedepsit curand pentru pacatele lui grele si tradarea credintei.De ce se supara pe cei care nu l pomenesc?Cu ce este mai ticalos acest excroc decat guvernantii care interzic pelerinajul la Iasi?Sa i cereti sa se caiasca public de faradelegile lui si de faptele lui rele.Cum indrazneste sa se apropie de racla Sfintei acest ticalos care prigoneste crestinatatea ortodoxa ,danseaza si se distreaza in discoteci cu paganii si ridica paharul in cinstea ereticilor si dusmanilor lui Hristos?Rusine ca tineti in frunte asemenea barbari,talharii credintei.Dar dreptatea lui Dumnezeu nu va intarzia.El va face dreptate saracului si sarmanului.Saracul si sarmanul este saraca si sarmana credinta ortodoxa Care Este Iisus Hristos.
  Asadar nu i credeti pe cei mincinosi care mestesugesc cuvinte ca sa para ce nu sunt ci puneti i in fata faptului si cereti le cu sange rece sa lepede erezia in public.Siliti i ca pe gaini,ca Dumnezeu sa Si intoarca cat de cat fata catre acest popor pana vine bataia lui Dumnezeu prin bata ruseasca,ca sa mai capete putine puteri poporul ca sa infrunte necazurile cand o fi pe teritoriul Rusiei si va fi exterminat fara mila pana se va hotara sa se caiasca de pacatul ereziei acolo pe teritoriul rusesc unde va si primi pe loc iertare de la Dumnezeu si repatrierea tot de catre rusi.Credeti ca e de gluma totul nu?O sa vedeti voi.
  Si ca pedeapsa sa aiba un pic de omenie:lasati i pe crestinii ortodocsi in pace(pe cei care au intrerupt corect pomenirea ereticilor) ca sa nu fiti nimiciti cu totii ci sa mai ramaneti 2-3 ca sa ramana sa povesteasca generatiilor viitoare spre lectie ce cumplita pedeapsa dumnezeiasca va veni asipra voastra ca blestem pentru batjocorirea ortodoxiei si coloborarea cu cei care o batjocoresc cu veselie acum precum si pentru fatsrnicia fata de popor si mintirea lui prin tinerea lui in intunericul necunoasterii Adevarului.Si prin ceea ce scriu si fac m am dezis de toti blestematii eretici de pe teritoriul Romaniei care in curand vor fi nimiciti de arma ruseasca nucleara pe teritoriul Romaniei care se va ivi curand si pe nepusa masa acolo(la Bucuresti pentru care rog insistent sa parasiti Bucurestiul cat mai repee posibil ca acolo va fi in curand marele prapad rusesc) unde sinodul roman a ratificat si a trimis spre ratificare documentele eretice din Creta.

  1. Nu va vine sa credeti?Doua iskandere rusesti aflate in zona Sviatogorsk sunt ridicate de 7 zile iar pe cele doua ecrane se afla tinta fixa exact pe locatia hotelului intercontinental din Bucuresti dispozitivele fiind cu motoarele pornite continuu si instalatia avand mereu curent,doar apasarea pe buton se asteapta.Sunt 3 paznici cu arma pe spate acolo acum care circula in fata si in spatele masinariilor.Sunt 2 barbati si o femeie soldati imbarcati in gri si isi freaca mainile intr una de frig si suna de 5 ori pe zi la Moscova daca sa lanseze si li se spune de fiecare data”nu acum”.

     1. Cu singura problema e ca cele mai noi iskandere (9K720) au raza de actiune de maxim 500 km iar distanta dintre Bucuresti si Sviatogorsk e de peste 1000 km in linie dreapta.

      Va rog sa va faceti temele mai bine.

   1. Giani, mai incearca o data cu Iskanderu’. Distanta aeriana zona Sviatogorsk-Bucuresti este mai mare de 500 km.
    Nu stiu cum or fi colorate rachetele, dar daca or apasa butonu, n-ajung sigur zburatoarele pana la Bucuresti.
    Iskander bate maxim 500 de km, asa ca putina acuratete pe viitor, daa?
    Bine ca nu le-or desenat si vreun emoticon.

 2. Sa va fie frica, poporul se ridica! Ortodoxia salveaza Romania! Iesim la proteste cu rugaciuni, cu Sfinte Icoane si Cruci in maini! Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!

 3. Întreb și eu:de când sfinții aparțin ecumenistilor?! De când hotărăsc ei dacă să o scoată sau nu pe Sfânta Parascheva?! Sfânta Parascheva și toți sfinții aparțin poporului și nu unei clici de ecumenisti! Doamne, mare este răbdarea Ta…

   1. Nicaieri in mass media oficiala din Grecia nu e prezentat ca stire acest mega protest antiNato.Oamenii au convingerea ca Nato este o organizatie criminala nazista sprijinita de masonerie.Ei cred ca si conflictul din Nagorno Karabah tot opera Nato e.Covrigul tot opera Nato este.

     1. Cine isi imagineaza ca ni-L poate scoate pe Dumnezeu din suflet,din tara,din vietile noastre se lupta degeaba.Cu acestea ne a hranit Maica Biserica si ne a tinut ca puisorii de gaina in jurul ei si nu ne am pierdut.

      https://youtu.be/94-XBYWwoY0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.