X

Marius Oprea sapă din nou, în august, la Periprava! Apel pentru sprijinirea campaniilor de deshumare a victimelor comunismului

Deshumarea victimelor comunismului, la Târgul Ocna. Sursa: Gheorghe Petrov
Deshumarea victimelor comunismului, la Târgul Ocna.  Sursa: Gheorghe Petrov

În urma numeroaselor apeluri rămase fără răspuns ale istoricului şi cercetătorului Marius Oprea, inițiatorul în România a arheologiei crimelor comunisului, Fundația Doina Cornea, împreună cu societatea de avocați Iordăchescu & Asociaţii a anunțat susținerea, începând din acest an, a programului de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

“Nu putem avea un viitor fără să ne cunoaștem trecutul, fără să ne asumăm greșelile trecutului. Și ar mai trebui ceva: să ne cerem iertare! Noi cetățenii, în numele nostru, că am lăsat să se întâmple astfel de orori, că, poate, am stat indiferenți în timp ce semenii noștri erau arestaţi, torturaţi, uciși mișelește. Statul, în numele statului român şi a succesiunii de conduceri ale acestuia – conduceri care au provocat crimele, care poartă vina acestor crime,” a declarat Leontin Horaţiu Iuhas, membru fondator al fundației “Doina Cornea”.

“Marius Oprea este omul care face ceea ce trebuie, spune ceea ce gândește, indiferent de conjuncturi politice sau de orgolii şi vanități rănite. Datorită curajului său a fost îndepărtat din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – institut care nu ar fi existat fără aportul lui.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.

„Nu e pentru prima oară când plătesc pentru vina de a spune ce gândesc şi a acționa în consecință. Dar suferă de astă dată şi morții de la Periprava, Târgu Ocna ori Balta Brăilei şi din alte locuri, pe care nu îi mai pot aduce la lumină în acest an, alături de colegul meu Gheorghe Petrov, care e pe cale de a fi scos pe făraș şi el de la IICCMER. Va fi, după toate probabilitățile, primul an fără arheologia crimelor comunismului, din 2006 încoace.‟ a declarat Marius Oprea.

“Noi, fundația Doina Cornea împreună cu societatea de avocați “Iordăchescu & Asociații” suntem hotărâți să-i răspundem: Nu, Marius, nu va fi primul an fără ca tu şi echipa ta să puteţi scoate la lumină atât victimele comunismului cât şi adevărul despre ororile petrecute în „anii luminoşi‟ ai comunismului în România. Suntem siguri că şi voi, cei care mai credeţi în adevăr azi, ne veți fi aproape!” continuă Leontin Horaţiu Iuhas.

Acesta anunță că următorul proiect va consta în continuarea căutării, descoperirii și recuperării mormintelor deținuților politici care au murit în Colonia de Muncă de la Periprava. Aşa cum s-a procedat şi în cele şase campanii anterioare de cercetări arheologice – în cimitirul lipovenesc din satul Periprava – toate osemintele ce se vor găsi vor fi predate pentru investigații medicale la Serviciul de Medicină Legală din Tulcea, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se vor realiza şi testele ADN în vederea identificării persoanelor decedate.

Cercetările arheologice urmează să înceapă în luna august a acestui an,  în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, care în anul 2015 a deschis un dosar de cercetare penală în cazul deținuților politici morţi în lagărul de la Periprava. Necesarul financiar pentru a face posibilă acțiunea de la Periprava este de aproximativ 25.000 lei. Persoanele care doresc să susțină financiar această acțiune pot face donații în conturile colectoare RO78BRDE130SV17115061300 (Lei), RO20BRDE130SV17128831300 (Euro), ambele deschise la BRD Cluj pe numele: Leontin Horatiu IUHAS sau în contul PayPal [email protected].

Informații despre activitatea lui Marius Oprea în cadrul campaniei de cercetări arheologice de la Periprava pot fi accesate pe website-ul www.fundatia-doinacornea.ro sau prin abonarea la buletinul informativ al fundației, care va apărea în curând.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button