X

Părintele Savatie Baștovoi despre purtarea măștii

Purtarea măștii care ne ascunde fețele m-a dus cu gîndul la o povestire despre Macarie cel Mare, un sfînt egiptean din veacul al IV-lea, care a avut descoperirea a ceea ce înseamnă iadul. Plimbîndu-se odată prin pustiu, Sfîntul a găsit un craniu și, împingîndu-l cu toiagul, l-a întrebat:

„Cine ești?”.
Craniul i-a răspuns:

„Eu am fost slujitor idolesc, iar tu ești Macarie și cînd te rogi pentru cei din iad noi avem mîngîiere”. „Care este chinul și care este mîngîierea?” „Chinul este că stăm fiecare băgați în ceafa celuilalt și nimeni nu vede fața cuiva, iar cînd te rogi tu noi vedem puțin fața celui de lîngă noi”.

Raiul este vederea feței lui Hristos, vederea frumuseții feței Maicii Domnului, a sfinților și a îngerilor, vederea chipurilor celor pe care îi iubim și ne iubesc. Iadul este atunci cînd noi nu putem să ne vedem fețele. Gîndiți-vă la asta.
Bună dimineața, dragii mei cu fețe frumoase!
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Lumea ortodoxă
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

19 comentarii

 1. Purtarea măștii reduce riscul îmbolnăvirii dar cu ce preț?
  Sunt de părere că trebuie să facem jertfa de a înfrunta coronavirusul și să ducem în biserică o viață normală cu riscul îmbolnăvirii. Nu vom pieri toți
  Poate să pară o prostie dar este bine să conservăm trupul cu prețul sufletului?

  1. NU,ceea ce trebuie sa facem e sa ne rugam, sa ne spovedim si impartasim chiar cu orice pret.de murit oricum vom muri, dar nu-i la fel sa mori las sau cu credinta . E parerea mea – a unui mare pacatos ,dar care recunoaste atotputernicia lui DUMNEZEU
   SA NE AJUTA DOMNUL SI SFANTA LUI MAICA. AMIN!!

  2. Reduce riscul?Bre nu protejează de Nimic!!!Poți crăpa purtîn-do,este cel mai puternic simbol de asuprire covrig,și este supunere față de antihrist!!!!!!!

  3. Nu poți să te îmbolnăvești de ceva care nu există. Jertfa se face pentru lucruri serioase, nu pentru lucruri imaginare.

  4. Repeti asa dupa ureche. Se ia de pe mâini mai mult. Masca aduna si pastreaza microbii.
   Daca foloseste la ceva e pe termen foarte precis si nu asa prosteste în permanenta.
   Iertare

 2. Românilor le place botnița…s-au îndrăgostit de ea!
  Frica de moarte e mai puternică decât respectul de sine preferând obediența, cedarea, îngenuncherea în fața sistemului antihristic, samavolnic ce încearcă DEOCAMDATĂ (ca experiment…) apele în care se (vor) scălda toți peștii, făcând parte pentru început…obligativitatea purtării botniței, alături de termo-metrizare, termo-scanare, etc…oamenii plecându-și atât de ușor fruntea și inima în fața oricăror restricții, obligativități…prea puțini plecându-și capul în Fața Lui Dumnezeu cerând ajutor, iertare, binecuvântare sau mulțumire pentru toate binefacerile – trupești sau sufletești – primite.

  Iar MANIPULAREA AGRESIVĂ făcută de mass-media prostituată din/pe banii noștri, îmi arată că este deja înregimentată în sistemul antihristic, fiind cu un picior în anticamera globalismului găunos, al cărui tătuc dă să apară…Antihristul.
  Mass-media cumpărată, prostituată…o pot considera gura profetului mincinos care se arată nerușinat, obsesiv…în fiecare zi, oricărui om prin ”icoana” Antihristului…TV-ul!
  Să-i fie de cap!
  Toți vor arde ca surcelele!

 3. Pr.Savatie Baștavoi arată cât de prețios e cel de lângă noi, cât de importantă este comunicarea, comuniunea cu el/ea/ei…NU ascunzându-ne după botniță și distanțându-ne fizic, la cel puțin 2m…apoi și mental, sufletește…dacă în Iad era o așa bucurie că nu vedeau doar ceafa celuilalt ci, în urma rugăciunii Sf.Macarie îl vedeau și pe cel/cea dimpreună suferință cu el/ea, LA FAȚĂ…ar trebui să dea de gândit multora, dacă nu majorității…

  1. Matei 24:10 se vor vinde unii pe altii..

   Matei 24:12 iubirea celor mai multi se va raci din cauza inmultirii faradelegii….(distantare sociala…)

 4. Dr. Rashid masti, viziere
  • Autor articolDe ayeaye202
  • Dată articol6 iulie 2020

  ”Dr.Buttar Rashid: Câți oameni au văzut de fapt pe președintele Trump purtând mască?
  BE BREVE, PRESENTS:
  WHITE HOUSE – PRESIDENT DONALD TRUMP SAY:
  ”CDC-ul (Centrul de Control pentru Boli) sfătuiește folosirea textilelor non-medicale ce acoperă fața, ca o măsură VOLUNTARĂ suplimentară, de sănătate publică.
  Deci, este voluntar…NU trebuie s-o faci.
  Ei au sugerat pentru o perioadă de timp.
  Dar, ASTA SE FACE VOLUNTAR.
  Eu NU cred că o voi face ))
  BUT THIS IS VOLUNTARY
  I DON’T THINK I’M GONNA BE DOING IT”

  Dr.Buttar Rashid: Deci, acel fel de propagandă, acel fel de informație greșită, ai canale centrale de comunicații, care îl…care îl atacă președinte, în timpul conferințelor de presă spunând: ”De ce NU porți o mască, este (un gest) iresponsabil” etc, etc…camerele au terminat (de filmat) zic ei că camerele s-au oprit din filmat, dar sunt una sau două alte camere care încă filmează și îi vezi pe membrii de la media (comunicații – AND YOU SEE MEDIA MEMBERS ALL TAKE OF THEIR MASK ), TOȚI își dau jos măștile și de ce e asta, niciodată nu îl vezi pe președinte purtând mască, corect!

  Deoarece ȘTIE că a purta mască este asemenea ca purtarea…construirea unui gard, gard din plasă să țină țânțarii afară.
  Este absolut cea mai mare prostie!
  (TO WEAR A MASK IT’S LIKE BUILDING A CHAIN LINK FENCE TO KEEP MOSQUITOES OUT)
  Eu cred că, oricine se plimbă cu masca pusă, pe scurt spun: ”Hei! Sunt un prost”- asta spun ei, pentru că ei, fundamental NU înțeleg pentru CE este purtată o mască și… și cum suntem.

  Este învechit a purta o mască, sincer..asta ar trebui să începem să spunem, ar trebui să…eu ar trebui să încep să împart autocolante când spui, când ”EU DACĂ VĂD PE CINEVA CU MASCĂ, IATĂ!
  UITE AICI UN AUTOCOLANT PENTRU TINE = ”ȘTII, PORT O MASCĂ PENTRU CĂ SUNT UN CUR PROST”, la asta se rezumă într-adevăr!
  Unii oameni au spus: ”ei bine, o știi…sunt fricoși, ei bine!”
  (IF YOU ALLOW FEAR TO MOTIVATE YOUR ACTIONS,
  YOU ARE A DUMBASS!)
  DACĂ PERMIȚI FRICII SĂ ÎȚI MOTIVEZE ACȚIUNILE: EȘTI UN CUR PROST!
  Eu…eu nici nu știu cum să o spun altfel pentru că, bine!
  Poate, poate sunt extrem aici dar…simt că de la un punct, trebuie să începi să tai…să tragi linia.
  Și, și…lasă-mă să îți spun MOTIVAȚIA pe care o am, pentru a face aceasta….bine, Brad?
  Am auzit o poveste despre un tată ieșind de la un CostCo cu fiul lui, cu fiul lui de patru sau cinci ani și masca fiului ca căzut la pământ, iar copilul a căzut în genunchi și a început să se tânguiască, a început să plângă și aproape țipând și tatăl a spus: ”Ce nu e în regulă? Ce nu e în regulă?”
  El (copilul) a spus: ”Masca mea a căzut!”
  Și tatăl spune: ”pur și simplu, pune-o înapoi”, iar el (copilul) spune: ”NU, O SĂ MOR!”
  Asta este ceea ce un copil, psihicul unui copil se confruntă cu…din cauza propagandei informării greșite care a fost perpetuată pentru…pentru o ILUZIE.

  NOI, CA PĂRINȚI PURTĂM O RESPONSABILITATE CA SĂ NE ASIGURĂM CĂ NE CONDUCEM COPIII ÎN VIITOR ȘI TREBUIE SĂ ÎI GHIDĂM, TREBUIE SĂ NE ASIGURĂM CĂ NU SUNT MOTIVAȚI DE FRICĂ.

  Dar, dacă TU te plimbi cu o mască, TU ești motivat de frică și îți înveți COPILUL să fie OAIE, și pentru asta…eu NU AM nicio TOLERANȚĂ!
  Cauzează o întreagă reacție în lanț, PROVOCI HIPERCAPNIE…ceea ce înseamnă că respiri mai mult dioxid de carbon pentru că NU îl poți ventila, restricționezi fluxul de oxigen și ASTA te poate face SĂ INTRI într-o STARE HIPOXICĂ și, bineînțeles…după studiile ce au fost făcute, numeroase studii au fost făcute ca să arate starea hipoxică care este indusă de purtarea măștii, chiar la chirurgi și asistente la care au făcut aceste studii, și au văzut o REDUCERE ÎN NIVELURILE DE OXIGEN, să nu mai vorbim că, atunci când îți conduci nivelul de cortizol în sus, pentru că TRAGI AER PRIN CEVA CE REZISTĂ FLUXULUI DE AER, adică mască, conducând la CREȘTEREA CORTIZOLULUI CE ÎȚI SUPRIMĂ SISTEMUL IMUNITAR.

  Cortizolul este un hormon al stresului ce te conduce într-o conducere mimetic simpatică care este un răspuns al luptei zborului, de asemenea, mai mult…SUPRIMĂ SISTEMUL IMUNITAR, provoacă o suprimare a sub-populației limfocitelor și acum, fundamental ești sensibil la orice fel de patogen de acolo, de afară…NU numai de Covid 19 sau oricare alți viruși, dar orice bacterie, spirochete, micoplasmă, drojdie, fungi, paraziți, orice… vei fi mai sensibil la ele.

  De fapt, cred că dacă începi să te uiți la datele actuale și începi să te uiți la răspândirea acestuia, și te uiți cum canalele centrale de comunicații au făcut asta…și vezi cum chiar Dr.FAUCI a spus inițial că NU trebuie să porți mască și apoi, ”începe să porți mască!, e aproape ca și cum ar spune:
  ” CUM PUTEM ÎN CONTINUARE SUPRIMA SISTEMUL IMUNITAR AL POPULAȚIEI ȘI SĂ ÎI FACEM MAI SENSIBILI LA COVID 19…OH, SĂ ÎI FORȚĂM SĂ POARTE MĂȘTI ȘI APOI, DE ASEMENEA…SĂ ÎI SEPARĂM…IZOLARE…DEOARECE SUNT ANIMALE DE TURMĂ….separând oamenii, ei devin stresați, ei devin mai supărați și mai, mai fricoși…deci, să-i stresăm, le suprimăm sistemul imunitar și să le punem acele măști!
  Măști care în continuare le va suprima sistemul imunitar, și acum avem oameni care vor fi chiar mai sensibili la acest Covid 19.
  Dacă ei, dacă tu, DACĂ EI S-AR UITA LA ETICHETĂ UNDE SPUNE CLAR CĂ ACEASTA (MASCA) NU TE VA PROTEJA DE COVID 19 SAU DE ALȚI VIRUȘI, ASTA SPUNE MASCA…acei oameni se plimbă cu aceste măști.

  Și uite….celălalt lucru, dacă într-adevăr ești preocupat de măști; dacă crezi că este o validitate în aceste măști, de ce oamenii se plimbă cu masca așa, expunându-și nasul, corect?
  Sau ochii lor. Sau, bine…da, ochii tăi sunt o gaură dar jumătate din oameni chiar vor purta mască sub bărbie, sau oamenii vor avea mască pusă în avion și apoi ei o ridică, ca să începe să mănânce ca și cum virușii vor spune: ”Bine! Am ajuns la mâncare, opriți-vă! Dar apoi când ei NU mănâncă, când masca este pusă, atunci vrem să facem atacul nostru. ”
  Este cel mai absurd lucru și continuă așa.
  Am văzut oameni cu măștile puse într-un fel care este…care NU are niciun sens.
  Oh, măștile acestea sunt cel mai ”bun” lucru, NU doar o mască, VIZIERA despre asta vorbesc, despre viziere; deci, oamenii au viziere puse în locul unei măști pentru că ei acum, ei pot respira mai bine dar, luăm virusul…tu crezi că va veni drept, NU va veni ocolind masca sau pe deasupra, sau pe dedesubt?
  DECI, PURTAREA VIZIEREI ESTE O ȘI MAI MARE IDIOȚENIE!”

 5. E clar că s-a născut antihristul! Nu mai suporta sa vadă fata omului, care este dupa chipul lui Dumnezeu. Purtarea măștii este închinare la antihrist. Deci, alegeti:Hristos, sau masca?!

  1. daca accessul la Sf Liturghie e conditionat de purtarea mastii, va intreb cum ar trebui procedat ? Cred ca lucrurile nu sunt tocmai albe sau negre, iertati-ma .

 6. Condacul 2 la Acatistul pentru cei adormiti:

  Cuvioasul Macarie fiind luminat de stralucirea Celui Preainalt, a auzit glas de la un craniu de popa idolesc:” Cand va rugati, voi crestinii, pentru cei ce se chinuiesc in iad, au bucurie si paganii”. Este minunata puterea rugaciunilor pentru cei adormiti. Cele de dedesupt prin acestea se lumineaza si toti se bucura impreuna cu cei necredinciosi, cand cantam pentru toata lumea: Aliluia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.