X

CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR este marea noastră șansă de a redeveni un stat funcțional

Secolele trecute au învățat oamenii să gândească liniar și dihotomic, în adevarat-fals. S-a ignorat astfel complexitatea realității și s-a trecut la experimentalism ca unica bază de confirmare a corectitudinii gândirii.

Ca o consecință secundară a acestui fapt, a venit epoca secolului 20, în care s-a încercat să se explice totul printr-un instrument unic de gândire. Noi am ajuns acum, datorită acestor mode cultural, la următorul paradox: toată lumea știe ce are de făcut, dar ceea ce face nu satisface pe nimeni:

– educația, destinată anterior dezvoltării personalităților, acum vinde diplome și dezvoltă memorii inutile pieței muncii sau societății;
– sănătatea, destinată prevenirii bolilor, acum vinde medicamente și produce boli gestionabile ce fidelizează consumatorul;
– băncile, destinate anterior sprijinirii sistemului economic, acum fac camătă;
– agricultura, destinată anterior hrănirii populației, acum ucide mediul natural prin produse chimizate și îmbolnăvește oamenii;
– construcțiile, destinate anterior bunăstării umane, acum distrug pădurile, producând dezechilibrarea ecosistemică și deteriorarea definitivă a acestei bunăstări, iar lista poate continua pe orice direcție de analiză.

Vedem astfel cum fiecare dintre direcțiile amintite – si altele, neamintite – creează contradicții paradoxale, periculoase unei stări normale, mai vedem cum „bitcoin” încearcă să ia locul monedei curente, însă tot fără a avea o acoperire în ceva palpabil.

Aceste încercări noi nu conduc decât la crearea unor noi bule de criză ce se vor autogenera permanent, pana când una din două: ori lumea va gândi complex și conform unor sisteme de gândire naturale, ori lumea va ajunge la distrugere. Există și varianta a treia, în care o parte din oameni va ajunge la această gândire complexă și îi va vor ajuta pe ceilalți să-și depășească limitele.

Spun toate acestea în vederea analizei modelului de constituție a cetățenilor, care a fost construit astfel încât să asigure mecanismele complexe ce pot permite funcționalitatea statului în condițiile inițiale pe care le știm. Îmi dau seama că experiențele trecute vor zice că nu respectă forma și standardele oficiale. Dar ceea ce trăim în această perioadă nu mai respectă nimic din funcționalitățile necesare. Suntem totuși o țară mică, prin comparație cu orașul Tokio, de exemplu.

Și totuși, orașul Tokio funcționează, deoarece a fost planificat să funcționeze ca un organism viu, care respectă soluțiile naturii.Pentru noi, această Constituție este marea șansă de a ne reveni, folosind priceperea fiecărui om, și de a redeveni un stat funcțional. Nu este suficient să ne adunăm împreună, ca să mișcăm ceva din loc, trebuie ca omul potrivit sa ajungă la locul potrivit. Și, acolo, să facă ceea ce poate aduce cel mai mare beneficiu celorlalți și mediului natural în care trăim cu toții. Trebuie, mai ales, să ne deschidem mințile și sufletele și să vedem ce este bun în fiecare om și fiecare eveniment, nu numai ce este rău sau urât. Cu alte cuvinte să nu mai judecăm dihotomic, în bun-rău, frumos-urât, adevărat-fals, ci să vedem rolurile funcționale și echilibrele. Marea schimbare începe cu noi înșine.  Dumnezeu să ne ajute să reușim!

de Dr. FLORIAN COLCEAG

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Neamul românesc
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. Dupa isterie va veni si aceasta normalitate, caci noi o asteptam. Pana atunci insa isteria aceasta va transforma oamenii, din reci ii va face iubitori de semeni.

  2. @Lica, ești optimist…. Eu nu mai cred într-o îndreptare a lucrurilor, deoarece nu vad pocăință.. Și, sincer sa fiu, am mai multa încredere în profeții decât în sentimentalisme.
    . Iar profețiile profetesc.. Jale!

    1. DOAR PROOROCII MINCINOȘI FAC AȘA-ZISE PROOROCIRI NUMAI ÎN RĂU-O ȘTIM BINE DE LA MARII SFINȚI PĂRINȚI CĂ ACELA CEL CE PROOROCEȘTE ÎN RĂU, RĂULUI ÎI SLUJEȘTE ȘI I SE ÎNCHINĂ, CĂCI FIUL MINCIUNII LE ȘOPTEȘTE ÎN FEL ȘI CHIP RĂUL CE-L VA FACE ȘI CÂND VA FI ASTA, IAR CEL CE I SE ÎNCHINĂ NU FACE DECÂT A-I FI VOCEA, GLASUL CE GRĂIEȘTE ÎN REGISTRUL OMENESC DOAR PE LUNGIMEA DE UNDĂ A CELOR CE PUN RĂUL ÎNAINTEA BINELUI, VĂZÂND PRETUTINDENI DROBUL DE SARE! UN PIROMAN ȘTIE CĂ VA DA LAMIEZIL NOPȚII FOC LA CASA CUIVA, SPUNÂND PARTIDULUI BABELOR CURIOASE CĂ A AVUT EL O VIZIUNE PROFETICĂ! „IATĂ PROOROCUL!” VOR EXCLAMA A DOUAZI ELE! HRISTOS ARE CU TOTUL ALTĂ LUCRARE: DRAGOSTEA ȘI DEPLINA NĂDEJDE ÎN FORȚA BINELUI, SUB SEMNUL CRUCII!!! ASTFEL BINELE MEREU BA ÎNVINGE! CĂCI AR DORI DIAVOLUL SĂ AIBĂ MEREU PARTEA SA DE DREPTATE – NUMAI ÎN RĂU – ASTA O ȘTIM!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.