X

Aviz, ANCOM: Guvernul francez, forțat de Uniunea Jurnaliștilor să renunțe la un proiect care ar fi demascat “fake-news”-urile din presă

Uniunea jurnaliștilor vede acest gest drept o interferență clară în libertatea presei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul francez a închis un site în urma acuzațiilor cum ca această pagină și-ar fi depășit atribuțiile constituționale și ar fi încălcat libertatea presei. Site-ul denumit Desinfox, un titlu care provine de la cuvântul desintox (detox), a apărut pe platforma guvernului săptămâna trecută. Se presupune ca ar fi dezvăluit dezinformările cu privire la coronavirus din presa franceză.

După ce Uniunea națională a jurnaliștilor a reclamat guvernul la Consiliul de Stat, curtea cu cea mai înaltă autoritate administrativă din Franța, ministrul culturii, Frank Riester, a anunțat că pagina va fi închisă.

Sindicatul Național al Jurnaliștilor (SNJ) a depus apoi un apel în regim de urgență la Consiliul de Stat cerând ca primul ministru Edouard Philippe sa elimine pagina printr-un ordin judecătoresc și sa “pună imediat stop atacului manifestat ilegal la adresa principiilor pluralismului în exprimarea opiniilor și neutralitatea autorităților publice.

Avocații Uniunii consideră că, în timp susține că, combate dezinformarea “guvernul face de fapt o selecție între informațiile considerate sigure și cele care pot fi considerate informații false.”
Însă se consideră că site-ul Desinfox “a creat confuzie în ceea ce privește mass-media care merită să fie citată de guvern, existând acum riscul ca cititorii să fie suspicioși cu privire la relația dintre presă și lumea politică.”

Autoritățile publice au intervenit în libertatea de exprimare a acestui site, acum când, conform Curții Europene a drepturilor omului, jurnaliștii ar trebuie să vegheze asupra respectării implementării democrației.

Într-o scrisoare publicată duminică, în revista Le Monde, 30 de jurnaliști și editori au obiectat împotriva închiderii paginii susținând că “statul nu este arbitru de informații.” Această scrisoare a fost semnată de principalele ziare și reviste zilnice ale Franței, de televiziunea de stat a țării și de rețeaua radio.

“Prin discriminarea unui articol sau al altuia, guvernul dă impresia ca favorizează un anumit tip de presă. Potrivit acestei logici, altfel de informații nu merită să fie tipărite. Dar, statul nu are niciun fel de legitimitate să facă acest lucru într-o țară în care libertatea presei este un drept fundamental”, conform scrisorii.

Cu toate acestea, ministrul culturii, Riester a declarat:

“Ca urmare a preocupărilor privind site-ul… acesta va fi șters de pe platforma guvernamentală. Nu se pune problema însă ca statul să eticheteze mass-media și nici să direcționeze alegerea cetățenilor francezi privind un fel sau altul de presă.”

traducere de Nușca

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. De ce nu trebuie să foloseşti dezinfectant pentru mâini. Cât de nociv este pentru sănătate

    Dezinfectantul pentru mâini este vital pentru cei ipohondrii sau pur și simplu obsedați de igienă. Totuși, cât este acesta de benefic?
    Ai, însă, alternative la aceste substanțe nocive. Uleiurile esențiale, de exemplu, au proprietăți antibacteriene și antifungice, iar medicii susțin că săpunul simplu, în combinație cu apa, e mult mai eficient decât orice antiseptic.
    Unul dintre argumentele principale împotriva dezinfectantului ar fi faptul că duce la absorbția de bisfenol A (BPA), care dereglează sistemul endocrin. Această substanță, deși este toxică, intră în compoziția majorității produselor din plastic.

    S-a demonstrat că dezinfectanții din comerț conțin chimicale precum izopropil miristrat și propilen glicon, care cresc capacitatea de absorbție a pielii, și, implicit, măresc riscurile pătrunderii în organism a acestor substanțe toxice.

    De asemenea, nici mirosul plăcut nu este un motiv de bucurie, întrucât poate ascunde până la 300 de chimicale toxice. Companiile nu sunt obligate să specifice elementele care generează parfumul, dar acestea se leagă de dezechilibrele hormonale, alergii, probleme respiratorii și chiar cancer.

    Pe de altă parte, folosirea obsesivă a produselor care te protejează de bacterii te poate face, în timp, mult mai vulnerabil în ceea ce privește imunitatea, pentru că sunt ucise și bacteriile benefice. Așadar, pe termen lung, putem spune că ne fac mai mult rău decât bine.

    Vedeti aici un documentar interesant despre dezinfectantii pentru maini:
    https://www.youtube.com/watch?v=NZ6RldO-SvE&feature=emb_title

    Sursa:
    https://playtech.ro/stiri/dezinfectant-maini-sanatate-4680

  2. TREBYIE SĂ FOLOSIM DEZINFECTANT CONTRA INFECȚIEI POLITICII POSTDECEMBRISTE-EMANATA CONTINUATOARE A POLITICII MARXIST-COMUNISTE DE PÂNĂ ÎN DECEMBRIE 1989!

  3. Lumea a rămas cu Păstori putini care sunt plini de Duh Sfânt și care trăiesc în Duh și Adevăr. Acum lumea, inclusiv conducătorii lumii se ghidează după propriile gânduri și pofte și știm bine de la Sf Părinți că în spatele gândurilor și al poftelor se ascund de multe ori diavoli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button