X

Pr. dr. Mihai Valică: Sfânta Euharistie între Coronavirus, blasfemie și apostazie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dacă în lumea laică, antreprenorii caută soluții de redresare economică pentru a evita Apocalipsa sărăciei de după Covid și fac lobby, la toate nivelurile naționale și internaționale, pentru a reîncepe viața economică, în lumea celor responsabili eclezial s-a așezat o atitudine de autoizolare și de carantinare comodă, egală cu un manifest pentru o pandemie eternă, stimulați fiind de apariția unei fericiri social-politice noi: „Fericiți cei ce nu se plâng, că aceia vor fi promovați”!

Unii din sacerdoții lui Iisus Hristos sunt debusolați, incoerenți, insensibili și chiar cinici, deoarece s-au autoizolat, mai mult față de credincioși și față de Dumnezeu, decât față de virusul propriu-zis!

Blocarea vieții spirituale a românilor, din partea autorităților de stat, în timpul pandemiei, precum și ignorarea totală a Bisericii, prin hotărârile ce vizează viața duhovnicească, după încetarea stării de urgență (15 mai), mai recent cu relaxări care nu diferă prea mult de perioada stării de urgență, ne sugerează faptul, că neo-marxiștii și dușmanii lui Hristos și-au unit ura împotriva Bisericii, săvârșind blasfemie, pe față.  Acest lucru a fost posibil pe fondul tăcerii vinovate și a lipsei de reacție a clerului, precum și a lașității unora dintre cei care conduc Biserica.

Aceste atitudini sunt egale cu apostazia. Intelectualii laici au fost mai prezenți și mai activi, în atitudinea lor, de a sancționa moral și civic blasfemia și apostazia recentă.

Astfel, creștinul s-a trezit singur în război, între două fronturi, lovit, constant și simultan, atât de blasfemia stăpânirii de stat, cât și de lașitatea, tăcerea, abandonarea și apostazia celor ce-l stăpânesc eclezial, care execută slugarnic înregimentarea oarbă, în noua ordine mondială a des-bisericirii și des-creștinării lumii.

Creștinul nu se mai simte păstorit, ci folosit ca o „masă de produs bani și posibil client de servicii liturgice”. Dovada celor spuse, o reprezintă caterisirea atâtor preoți care s-au opus acestei metode de pastorație eparhială „modernă”.

În biserică s-au instalat zarafii, ca la ei acasă, ceea ce-i dă sentimentul de „străin în Casa Domnului”, atât preotului cât și laicului. Acest spectacol al neputinței noastre nu face cinste nici lui Hristos și nici Bisericii Sale.

Atacul virulent asupra Bisericii lui Hristos se dă, cu motivație de politică medicală, la temelia Sfântei Euharistii, căreia i se contestă dumnezeirea și caracterul ei aseptic. Unii ierarhi și teologi au și inițiat reguli noi, din instinct pavlovian.

Unii profesori de teologie recentă emit chiar blasfemii:

„[…] trebuie să ne temem de contaminare în cazul bolilor contagioase care pot ataca latura umană a lui Hristos, Trupul Său Euharistic, dar și „trupul său eclezial” considerat doar sub aspectul oamenilor reali care-l compun. Hristos n-a venit să golească cimitirele prin Sfânta Împărtășanie, ci a venit să ne treacă prin toate etapele vieții lui, prin toate suferințele (inclusiv prin coronavirusul temut din Sf. Potir n.m!), rănile și moartea suferită de El pe cruce, pentru ca după aceea să putem beneficia noi toți de roadele învierii de la sfârșitul timpurilor”.

Deci, cu alte cuvinte, de efectele Sf. Euharistii ne vom folosi doar în Eshaton, la sfârșitul veacurilor! Pentru astfel de aberații nu ar trebui demis, un astfel de profesor, de la catedră? (A se vedea: TEOLOGIE EUHARISTICĂ ORTODOXĂ PENTRU VREMURI DE PANDEMIE, de Pr. Prof. Adrian Niculcea, Facultatea de Teologie «Ovidius» din Constanța, p. 17, 30 aprilie, 2020).

Părintele profesor aduce ca argument teologic biblic, ale posibilei infectări din Sf. Potir, semnele cuielor cu care a înviat Hristos, ceea ce-i arată vulnerabilitatea Trupului lui Hristos și după învierea Sa! Profesorul și-ar fi dorit un Hristos „reparat total”, fără urmele supliciului, ieșit „ca nou” dintr-o cutie de lux, frumos ambalată, și nicidecum un Hristos ieșit din mormânt. Semnele cuielor sunt o dovadă a dragostei Sale pentru noi, o dovadă a identității Sale divino-umană și nicidecum un semn al slăbiciunii sale trupești de după înviere.

Propunerile făcute de profesor, la pagina 18 din aceeași lucrare, sunt dovezi ale neputinței sale teologice și pastorale, înlocuind cleștele serafimului – simbolul linguriței euharistice -, cu „o sută de lingurițe de metal”, cu care ar trebui să se doteze fiecare parohie! Isaia 6, 6-7:

„Atunci unul dintre serafimi a zburat spre mine, având în mâna sa un cărbune, pe care îl luase cu cleștele de pe jertfelnic. Și l-a apropiat de gura mea și a zis: “Iată s-a atins de buzele tale și va șterge toate păcatele tale, și fărădelegile tale le va curăți”.

Isaia vede un cărbune și unde este foc nu există bacterii sau viruși; și vede doar un clește și nu mai multe! Euharistia este „cărbunele” din Isaia, adică Trupului lui Iisus Hristos „sterilizat” în focul dragostei jertfelnice de pe Sfânta Masă.

„Gustați și vedeți că bun este Domnul!”

Cu dragoste în Hristos,
Pr. Dr. Mihai VALICĂ

Vatra Dornei, 11 Mai 2020,

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

 1. Unde ești tu Stefan, dar tu Brancovene, și tu Vlad, dar tu Decebal, și Horia, și Cloșca, și martirii? Romane, unde ești? Dumnezeu șterge de pe fata pământului pe necredincioși. Acum e momentul sa decidem: pierim sau ne scuturam, ne asumam credința și uniți mergem mai departe și luptam? După cum arată lucrurile, cred că lucrurile se au decis deja

  1. Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane!
   Sa plecam genunchii la icoane pentru vremurile ce vor venii
   Este clar, Biserica trebuie sa intre in catacombe, o mana de preoti sa mai avem care sa tina slujbele in case si sa ne putem spovedi si impartasi si tot o scoatem la capat!
   Nu avem nevoie de bisericile lor vandute in Creta si nici de preoti mai fricosi decat mirenii care sa dea Sf Eurahistie cu lingurite de plastic purtand manusi si nelasandu-ne nici sa sarutam Sfintele Icoane!

 2. DELOC NU SUNT-OFICIAL-CLARE MOTIVELE CE FAC CA FIECARE NOU DOSAR DE CANONIZARE A – DEJA – SFÂNTULUI VOIVOD MIHAIL PĂTRAȘCU-CEL VITEAZ!!! CUNOȘTEM DAR UNELE ASPECTE: I S-A DETURNAT RECUNOAȘTEREA DE ADEVĂRATUL SFÂNT AL ARDEALULUI SUB UMBRE TOTAL STRĂINE ADEVĂRULUI! CÂTEVA LATURI CARE (POATE???) DERANJAZĂ: 1/ A LUPTAT PENTRU EZRĂDĂCINAREA ȘI CURĂȚIREA PUTREGAIULUI CORUPȚIEI DIN BISERICĂ, PRIN COZILE DE TOPOR LEVANTINE, GRECEȘTI, MASCAT-EVREIEȘTI, PAPISTĂȘEȘTI – DE LA VATICAN – ȘI DE ORIUNDE, PENTRU CA MIREASA LUI HRISTOS SĂ NU MAI FIE TERFELITĂ, DESPUIATĂ ȘI… ECUMENIZANT-COSMETIZATĂ, CA ODATĂ ASTFEL CURĂȚITĂ, SĂ POATĂ REFACE SPIRITUL DE UNIRE ÎN DUH ȘI ADEVĂR AL POPORULUI CELOR TREI PRINCIPATE ROMÂNEȘTI! 2/ ODATĂ REALIZAT ACEST DEZIDERAT ȘI ODATĂ CU CUCERIREA ARDEALULUI, A IMPUS ÎN DIETĂ a/ DEZROBIREA TUTUROR IOBAGILOR ROMÂNI, – ÎN PRIMUL RÂND A PREOȚILOR, DASCĂLILOR ȘI CĂLUGĂRILOR, DAR ȘI SAȘILOR ȘVABILOR, SECUILOR, ETC. PRECUM ȘI A ȚIGANILOR-NUMINDU-LE ACESTORA UN VOIVOD, PESTE TOȚI BULIBAȘII DIN ARDEAL!!! b/ OFICIALIZAREA LIMBII ROMÂNE – EGALĂ CU CEA OFICIALĂ!!! c/ OFICIALIZAREA CREDINȚEI ORTODOXE ROMÂNE!!! d/ RIDICAREA MITROPOLIEI ARDEALUIUI ȘI BĂLGRADULUI. APOI A REALIZAT UNIREA MITROPOLIEI BĂLGRADULUI CU CEA A ȚĂRII ROMÂNEȘTI DE LA TÂRGOVIȘTE ȘI CU CEA DIN MOLDOVA!!! ABIA ODATĂ CU REALIZAREA ACEASTEI UNIRI, URMEAZĂ-CRONOLOGIC VORBIND-ȘI UNIREA POLITICĂ – PRIMA REFACERE ADEVĂRATĂ A UNIRII DEPLINE A ACESTUI NEAM OROPSIT ȘI VITREGIT: UNIREA FRATELUI CU FRATELE SĂU SPRE A NU SE MAI RĂZBOI UNUL CU ALTUL, RECLĂDIREA UNITARĂ A SFINTEI ȘI STRĂBUNEI NOASTRE BISERICI ORTODOXE ȘI UNIREA POLITICĂ!!! A PLĂTIT CU CAPUL PENTRU CREDINȚĂ, NEAM ȘI ȚARĂ!!! ACEST VOIEVOD A URCAT SĂRAC ȘI A CĂZUT SĂRAC DE LA TRON, URCÂND AIDOMA SFINȚILOR BRÂNCOVENI, A BOIERULUI IANACHE, CA ȘI A VOIEVODULUI LIMBII ROMÂNE-MIHAIL EMINESCU, DINAINTEA LUI HRISTOS NU CU CAPUL PLECAT, CI ÎNTR-O SMERITĂ SMERENIE, CU CAPUL ÎN MÂINILE ÎNTINSE CĂTRE HRISTOS!!! CINE SE TEME DE CANONIZAREA LUI MIHAIL VOIEVOD ȘI LA ORDINELE CUI SUNT TERFELITE NUMELE, FAPTELE, DOSARELE CANONIZĂRII-ÎN FAPT A D E V Ă R U L ??? QUI PRODEST DRAGI PĂRINȚI, DRAGĂ BOR???

 3. In scaunul patriarhal ar trebui sa stea un Parinte cunoscator si traitor al Ortodoxiei. Poate ca romanii isi vor alege in sfarsit adevaratul Patriarh. Doamne, ajuta!

 4. 6. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.
  CATI DIN INALTII IERARHI AU SMINTIT CREDINCIOSI? CATI DIN OFICIALII STATULUI AU SMINTIT CREDINCIOSI? MULTI ZIC EU. MAI ALES LIBERALII , CARE, FIIND MASONI AU IMPRESIA CA PUTEREA LUMEASCA SE POATE IMPUNE ABSOLUT SI POATE FACE CE POFTESTE. JUDECATA ESTE IN STAND BY CUM SPUNE ENGLEZUL. DE SE VOR INDREPTA CEI AMINTITI MAI SUS, VOR SCAPA DE MANIA LUI DUMNEZEU, DE NU, VOR CUNOASTE MANIA LUI DUMNEZEU.

 5. @Anghel…ai grija, că Sfântul Mihai Viteazu e mai tare ca voi toți (ecumenistii) la un loc!

 6. Alte semnale divine! Trebuie oprita pomenirea ierarhilor ecumenisti, bufoni si intrusi in biserica. In primul rand din cauza lor e batjocorita credinta si casa Domnului.

 7. Vrednic este părintele Mihai Valică! Ceea ce se petrece acum e strigător la cer. În nici un caz nu trebuie să acceptăm să luăm parte la mascaradă (preot care slujeşte cu botniţă, enoriaşi care participă cu botniţă la Sfânta Liturghie, linguriţe de unică folosinţă). Dacă altfel nu se poate, e clar că biserica trebuie să reintre în catacombe.

 8. Sfântul Nicolae Velimirovici, Vietățile ca simboluri:
  https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2012/04/07/vietatile-ca-simboluri/

  9.

  Broaștele, păduchii și alte gângănii cu care a bătut Dumnezeu Egiptul în vechime (Ieș. 8) înseamnă feluritele păcate omenești, săvârșite cu cuvântul și cu lucrul. Iar microbii și bacteriile cele nevăzute înseamnă păcatele omenești cele nevăzute, săvârșite cu gândul.

  Dacă omul nu înăbușă gândurile cele rele din el, acestea se înmulțesc și prind putere în suflet întocmai ca microbii în trup, aducând sufletul într’o stare de boală grea și chiar aducătoare de moarte.

  Sfântul Părinte Nicolae Velimirovici, Scrisoarea a VI-a („Prin fereastra temniței”):
  https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2012/03/22/scrisoarea-a-vi-a-%e2%80%9eprin-fereastra-temnitei/

  Azi îngăduie ca nebunul și îngâmfatul să șadă pe tron, iar mâine îl răstoarnă și-l ridică în loc pe cel mai mic dintre oameni.

  Sau cum a spus Maica Domnului despre Dumnezeu: „Pogorât-au pre cei puternici de pre scaune, și au înălțat pre cei smeriți.” (Lc. 1:52). Acestea sânt toate, acesta e tot ce trebuie să știți în această viață. Dacă ar fi știut europenii botezați acestea, nu ar mai fi avut ultimele două războaie sângeroase, o pată pe istoria omenirii și o rușine a creștinătății. Dar nu au știut.

  Când s’au gândit că le știu pe toate, de fapt nu știau nimic. Căci cu cât știau mai multe despre microbi, cu atât știau mai puțin despre Dumnezeu.

  De aceea i-a lovit mâna grea a Domnului cerului și al pământului. Dar voi, fraților, alegeți: vreți să mergeți pe urma acestor barbari botezați ori pe cea a slăviților voștri strămoși? Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button