X

Israelul va permite slujbele legate de Sfânta Lumina la Ierusalim

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Autoritățile israeliene vor permite ca ceremoniile obișnuite legate de Paște să se desfășoare în Ierusalim, dar cu restricțiile puse în aplicare pentru combaterea pandemiei coronavirusului, a declarat luni o sursă a Ministerului Afacerilor Externe pentru The Jerusalem Post.

Diferitele biserici din Ierusalim au ceremonii și slujbe speciale de rugăciune pe tot parcursul Săptămânii Sfinte, care pentru catolici începe la 5 aprilie a acestui an, iar pentru biserica ortodoxă pe 12 aprilie.

În mod normal, bisericile sunt aglomerate în Vinerea Mare și pentru slujba Sfintei Lumini și vor trebui să respecte restricții conforme situației de pandemie.

Una dintre cele mai complexe ceremonii din Săptămâna Mare este Sfânta Lumină, care va avea loc în noaptea de 18 aprilie a acestui an.

Creștinii ortodocși consideră aceasta o mare minune care se întâmplă cu o zi înainte de Paști în fiecare an. Cea mai veche datare a slujbei este pentru anul 967, secole la rând fiind făcută fără întrerupere.

Înainte de a se îndrepta către mormântul lui Iisus în Biserica Sfântului Mormânt, Patriarhul Ierusalimului este verificat să nu aibă surse de foc și intră singur în mormânt. Lumina este primită apoi de oameni adunați la biserică.

Lumina este trimisă în candele speciale spre aeroportul Ben-Gurion și distribuite creștinilor ortodocși din Grecia, Rusia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Georgia, România și alte țări.

În contextul pandemiei nu se știe exactă cum va avea loc ceremonia a spus sursa din Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul Sănătății ar putea pune mai multe restricții. În acest moment există culoare de zbor pentru avioanele ce vor duce Lumina în Rusia, Ucraina și Grecia.

În Biserica Sfântului Mormânt vor avea acces între 10 și 15 reprezentanți ai diferitelor biserici ortodoxe răsăritene. Delegațiile religioase din unele țări nu vor debarca din avioane pentru a evita protocolul de carantină și vor primi focul adus de coloana oficială la aeroport.

Sursa Ministerului Afacerilor Externe a declarat că a existat înțelegere din partea bisericii, dar a susținut dreptul de a sărbători Paștele.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

12 comentarii

  1. SLAVA LUI DUMNEZEU SI MAICUTEI DOMNULUI cu SMERITA PLECAVIUNE !
   SFINTA TREIME sa LUMINEZE BOR ca sa putem beneficia de SFINTA INVIERE SI SFINTA IMPARTASANIE de la DUHOVNICII nostri .
   AMIN !

  1. BOR-ul poate c-ar trebui sa se remanieze pe ici pe colo, caci mai ieri cu Creta, mai azi cu interzicerea slujbelor in biserici. De canonizarea martirilor din inchisori sa nu auda. Acest BOR nu e ceea ce se crede, ci tocmai opusul. Daca gresesc imi asum pacatul acesta.

 1. Incepe razboiul in Marea Mediterana si Orientul Mijlociu
  Mai multe explozii au avut loc, marţi seară, într-o bază militară din Siria
  Avioane militare israeliene “au lansat rachete din spaţiul aerian libanez” spre baza aeriană siriană. “Mai multe rachete au fost interceptate înainte de atingerea ţintelor”.
  https://www.mediafax.ro/externe/video-explozii-la-o-baza-militara-din-siria-administratia-bashar-al-assad-atribuie-atacul-israelului-19036645
  Antrenamente de luptă contra minelor marine în Mediterana
  https://www.navy.ro/eveniment.php?id=855
  Rusia a trimis inca doua fregate in Marea Mediterana
  “The frigates Admiral Makarov and Admiral Grigorovich armed with the precision Kalibr-NK missile systems are making a planned transit from Sevastopol to the distant maritime area where they will join the Navy’s permanent Mediterranean taskforce”
  The Black Sea Fleet’s third frigate of this series, the Admiral Essen, has been performing tasks in the Mediterranean Sea since December 2019.
  https://tass.com/defense/1124765
  The naval strike group (NSG) of the Black Sea Fleet (BSF), consisting of the frigates Admiral Grigorovich, Admiral Makarov and Admiral Essen, conducted exercises to search for and destroy a conventional enemy submarine (ES) in the Mediterranean Sea
  https://bulgarianmilitary.com/2020/04/01/russian-frigates-destroyed-enemy-submarine-in-the-mediterranean/

 2. Vor fi permise slujbele în Biserica Sf. Mormânt. Dar cu ce credincioși? Probabil cu câțiva foarte puțini viețuitori din așezămintele ortodoxe din Ierusalim. Cursele de avion sunt suspendate, așa că ortodocși din alte țări nu vor putea veni. Sunt așadar permise slujbele, dar cu biserica aproape goală. Aproape ca în România, unde slujbele sunt permise, dar cu ușile închise … În cazul ăsta vom vedea dacă Dumnezeu va mai trimite Sfânta Sa Lumină și în 2020 la Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button