X

Putin a semnat reforma constituţională care îi permite menţinerea la putere

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă vasta reformă constituţională care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, un amendament adăugat la surpriza generală din această săptămână şi criticat puternic de opoziţie, a anunţat agenţia de presă oficială TASS citată de AFP.

Serviciul oficial de informare juridică a publicat pe site-ul său o lege pe 68 de pagini care rezumă toate modificările constituţionale, semn că acestea au fost aprobate de preşedintele rus.

Reforma trebuie acum validată de Curtea Constituţională în termen de o săptămână, conform legislaţiei ruse care prevede o procedură legislativă specifică pentru acest tip de măsuri.

Senatorii ruşi au aprobat miercuri reforma constituţională adoptată mai devreme de deputaţi, care deschide calea către menţinerea la putere a lui Vladimir Putin teoretic până în 2036, notează AFP.

Reforma a fost susţinută de 160 de senatori ai Consiliul Federaţiei, cu un vot împotrivă şi trei abţineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al ruşilor, pe 22 aprilie.

Textul votat conţine amendamentul adoptat în ajun de deputaţi pentru a „reporni” contorul mandatelor prezidenţiale, ceea ce i-ar da în teorie lui Vladimir Putin dreptul de a candida în 2024 şi apoi în 2030.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie anunţând o amplă reformă constituţională, percepută ca un mod de a păstra mijloace pentru menţinerea influenţei sale după 2024.

El a luat din nou ţara prin suprindere marţi, anunţând în cele din urmă că este favorabil ideii de a relaxa regulile de limitare a mandatelor, notează AFP.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm și serverul, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

14 comentarii

 1. F.bine este vrednic de președinte ptr.Rusia. de ce nu avem și noi unul ca el ?
  Cârcotașii să crape de ciudă.
  Angela merchel de câți ani este la putere ? – nimeni nu comentează.
  Și apoi nu o să comande străinii ce să facă rușii…

  1. Nu cred ca Merkel să se autorotească la putere de douăzeci de ani.
   Ceașcă de renunța în toamna lui ‘89 poate că scăpa cu cîțiva ani de viață.
   Pravoslavnici or mai fi în Rusia. Nu cred că toți sunt nedemni și numai “Vladimir Vladimirovici” este vrednic.
   Putea să se schimbe cu Medvedev de cîteva ori.

 2. Fascismul este noua moda din Putinstan
  Organizaţia OVD-Info a notat, sâmbătă după-amiază, că au fost arestaţi 49 de manifestanţi. Printre cei arestaţi se numără şi Lev Ponomarev, respectat apărător al drepturilor omului, activ din anii ’80. Ponomarev, în vârstă de 78 de ani, ar fi fost bătut la secţia de poliţie de agenţi mascaţi. Unii manifestanţi au criticat vasta reformă constituţională în curs de adoptare, conform căreia preşedintele Vladimir Putin ar mai avea dreptul la două mandate la conducerea ţării. “Asistăm la o tentativă de răsturnare a regimului constituţional, de eliminare a limitării mandatelor. Solidaritatea este mai importantă ca niciodată”, a declarat, înainte de a fi arestat, militantul de stânga Serghei Udaltsov.
  Luna trecută, şapte tineri militanţi de extremă stânga au fost condamnaţi la şase până la 18 ani de închisoare pentru apartenenţa “la o organizaţie teroristă”. Acuzaţiile au fost denunţate de mai multe ONG-uri, care consideră că au fost “fabricate”. În plus, condamnaţii au spus că au fost torturaţi cu eşectroşocuri şi bătuţi de FSB.
  https://adevarul.ro/international/rusia/rusia-zeci-manifestanti-fost-arestati-apropierea-sediului-serviciilor-secrete-ruse-1_5e6d0da65163ec4271eedf45/index.html

 3. Laboratoarele propagandei: Clubul Izborsk
  Clubul Izborsk se preocupă cu elaborarea unei noi doctrine ruse, care să fie şi mai conservatoare, izolaţionistă, bazată pe o contopire intre valorile pravoslavnice şi cele sovietice.
  Experţii clubului declară că luptă cu propaganda anti rusească şi cu rusofobia.
  Clubul încearcă nu doar să redreseze ideea naţională rusă, ci şi să o exporte în Vest, infectând cu valorile sale ţările din Europa. Aceştia consideră că Europa trebuie convertită la valorile împărtăşite de membrii clubului. Uneori, ideile clubului se bat cap în cap. De exemplu experţii clubului sunt cei care au introdus termenul de socialism ortodox, în încercarea de a uni cei doi piloni de bază a ideologiei lor – ortodoxia şi nostalgia faţă de URSS. Per ansamblu, ideile clubului sunt învăluite într-un misticism, aceştia des apelează la narative religioase (ca lupta dintre bine şi rău) în locul argumentelor logice.
  Clubul Izborsk se poziţionează ca unul de orientare social-conservatoare şi se vrea a fi un liant între toate curentele a stataliştilor ruşi (de la socialişti şi patrioţi sovietici până la monarhişti şi conservatori ortodocşi).
  Practic, ce face clubul Izborsk e să unească naţionalismul şi comunismul, în ceea ce numesc ei naţional-conservatorism. Astfel, Izboskul se vrea laboratorul unui nou proiect de ţară pentru Rusia, unul care să unească ideea eurasiatică a lui Dughin cu refacerea URSS-ului şi ortodoxia. Economistul şi cercetătorul rus Boris Korneiciuc a identificat trei piloni pe care se bazează, aşa cum o numeşte el, doctrina Izborsk:
  1. Naţionalismul etnic baza pe principiul rusofobiei (în cuvinte simple, rusofobia promovează ideea că străinii, în special vesticii, îi urăsc pe ruşi şi, deci, vor să subjuge Rusia. Practic, eticheta de rusofob este atribuită oricărui individ/stat/naţiune etc. care nu este de acord cu poziţia Rusiei.
  2. Oficial, experţii clubului militează pentru introducerea unei ideologii de stat, modificarea Constituţiei şi organizarea statului pe principiul unui califat ortodox. Autorul citat, însă, notează faptul că în interiorul clubului acest principiu nu este împărtăşit de toţi, întrucât unii membri sunt musulmani, iar alţii socialişti (deci, atei).
  3. Al treilea pilon, însă, îi uneşte pe toţi: atitudinea negativă faţă de valorile democratice şi cele ale drepturilor omului. Aceştia consideră că idealurile naţionale, propuse tot de ei, trebuie introduse prin forţa, până nu vor fi acceptate.
  https://adevarul.ro/international/rusia/laboratoarele-propagandei-iii-clubul-izborsk-cuibul-intelectualilor-putin-e-liberal-1_5e4a30505163ec4271297d1f/index.html

 4. Intelligentsia a parasit Putinstanul si nu vrea sa se intoarca ci prefera sa lupte cu rusofobia din occident
  De mulți ani Rusia se confruntă cu o emigrare numeroasă, având drept destinație mai ales statele occidentale. Moscova recurge acum, pentru a-i determina pe ruși să revină acasă, la un nou argument: rusofobia.
  „Veniți înapoi în Rusia!” Cu acest mesaj s-a adresat departamentul de la Moscova pentru rușii din străinătate
  Potrivit Ministerului rus al Educației, 60.000 de cetățeni ruși erau înscriși, în 2014, la universități din străinătate. Din cauza agravării situației economice din Rusia, se estimează că numărul acestora a crescut între timp.
  Emigrarea ridicată afectează înainte de toate domeniile economiei și științei din Rusia.
  Câți oameni de știință au părăsit deja Rusia nu se știe precis. Se estimează însă că, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, numărul acestora s-ar ridica la aproape un milion. Viktor Kalinușkin de la Academia de Științe din Moscova spunea, cu puțini ani în urmă, că cercetătorii rusofoni ar fi angrenați în proporție de 30 la sută în dezvoltarea produselor Microsoft. Guvernul de la Moscova a inițiat, în ultimii 15 ani, numeroase programe menite a-i determina să se întoarcă în Rusia pe studenți sau pe cei cu înaltă calificare. Până acum, însă, fără prea mult succes.
  https://www.dw.com/ro/apelul-moscovei-adresat-studen%C8%9Bilor-ru%C8%99i-din-str%C4%83in%C4%83tate/a-43450028

 5. Mai @Petre, stoler Filip, ești viclean ca diavolul! Dacă Dumnezeu îngăduie ca Putin sa conducă Rusia, ce treabă ai tu cu asta?! Pe ații îi prostești pe aici, dar pe mine, nu! Făcând-o pe marele adversar al lui Putin, tu, de fapt, vrei să induci aversiune față de Rusia! Despre amerlocii tăi nici un cuvânt…. Apropo, Putin își face crucea mai drept ca tine, dacă ți-o faci…. Ești trimis cu misiune clară să distrugi ramasita ortodoxa de pe acest site… Oricum, ești sub blestemul atâtor sfinți rusi… Putin este printre putinii conducători de state care își face crucea ortodoxa. Sau, pentru tine e mai bun Joianis?! Nu înțeleg ce cauți pe acest site :smerenie nu ai, nu folosești pe nimeni cu nimic, dar îți aduni multă osândă… Apropo, nu avem nevoie de „intelighentia” și „vasta” ta „cunoaștere”. Încă ceva :știai ca suntem în Postul Mare?! Doamne-ajuta!

  1. Mulțumim că ați avut răbdare cu acest ,, petrunistan ” să i dați o replică bună. Sunt total de acord cu dv. Mântuire să ne dea Domnul.

  2. Mănăstirea Şudov, din Moscova, a inventat vinul din pâine
   Muzeului Istoriei Vodcii este convins că băutura îşi are originea în Rusia, scrie Ria Novosti.
   „Credem că vodca a fost inventată de călugărul Isidor în secolul al XIV-lea”, a explicat Zanna Gagarinova, administratorul muzeului. „El a fost grec de origine, dar s-a întâmplat la Mănăstirea Şudov, din Moscova. Isidor avea o distilerie, dar nu ştim de unde a făcut rost de ea.”
   Călugărul a „inventat” ceea ce în Rusia a fost cunoscut în următoarele patru secole ca „vin din pâine”
   Când distileriile de alcool din cereale s-au deschis în Moscova în secolul al XV-lea, Ţarul Ivan al III-lea a creat primul monopol de stat pentru producţia şi vânzarea de „vin din pâine”.
   https://www.zf.ro/business-international/vodca-o-istorie-a-rusiei-cu-tari-dictatori-revolutii-si-executii-10409570

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.