X

Iranul a atacat bazele SUA din Irak cu rachete și ameninţă că va lovi Israelul şi “guvernele aliate” ale Americii

Conflictul dintre Iran și SUA escaladează și atinge cote nebănuite. Cel puțin zece rachete balistice, pornite de pe teritoriul Iranului, au lovit mai multe baze americane din Irak.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE 7 – Armata din Iran și-a reiterat apelul de a părăsi Orientul Mijlociu către trupele americane, după atacul cu rachete asupra unor baze folosite de armata SUA.

„Acum ar trebui să vadă puterea noastră, e timpul ca Statele Unite să-și retragă trupele din Orientul Mijlociu”, a declarat șeful de stat major al armatei iraniene, generalul Mohammad Baqeri, într-o declarație pentru televiziunea de stat.


UPDATE 6 – Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter în care arată că Iranul a răspuns cu „măsuri proporționate”.

„Iranul a luat măsuri proporționate în materie de autoapărare, în temeiul articolului 51 din Cartea ONU care vizează baza de unde a fost lansat atacul laș îndreptat asupra cetățenilor și a oficialilor noștri”, a scris acesta pe Twitter.


UPDATE 5 – Potrivit unei declarații a unui înalt oficial al armatei SUA, în baza de la al-Asad nu se aflau militari americani, infirmând astfel primele informații despre atacul din Irak.


UPDATE 4 – Președintele american Donald Trump a oferit o primă reacție, pe Twitter, după atacul cu rachete din Irak. Potrivit acestuia, în prezent se face evaluarea daunelor, iar în cursul zilei de miercuri va face o declarație oficială.

„Totul este în regulă! Rachete lansate din Iran asupra a două baze din Irak. Acum are loc evaluarea victimelor și a daunelor. Până acum, totul este în regulă! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație oficială mâine dimineață!”, a scris Trump pe Twitter.


UPDATE 3 – Senatorul republican Lindsey Graham a catalogat atacurile de miercuri dimineață drept un „act de război” asupra Statelor Unite.

„Președintele are toată autoritatea de care are nevoie în temeiul Articolului II pentru a răspunde și cum va răspunde încă nu este hotărât, dar are toată autoritatea să o facă”, a declarat Graham pentru Fox News.


UPDATE 2 – Ministrul telecomunicațiilor iraniene, Mohammad Javad Azari Jahromi, a transmis un mesaj pe Twitter după atacul bazelor militare.

„Ieșiți dracului din regiunea noastră”, a scris acesta pe Twitter.


UPDATE – Agenţia federală a aviaţiei americane a interzis zborul avioanelor civile americane pe teritoriul Irakului, Iranului şi Golfului Persic.


Rachetele au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și pe cea din Erbil, din vestul Irakului, ambele găzduind soldați americani, informează CNN.

Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite sunt balistice. Evenimentele s-au desfășurat chiar în timp ce liderii Congresului american aveau o întâlnire pentru a discuta pe tema Iranului.

SUA au oferit prima reacție după atacul din miezul nopții. Pentagonul a dezvăluit, în cadrul unui anunț scurt, că fost vorba despre un atac cu „mai mult de 12” rachete balistice. Acestea au vizat două baze cu militari americani.

„Este clar că aceste rachete au fost lansate de pe teritoriul Iranului și au vizat cel puțin două baze militare irakiene care găzduiesc soldați americani și personal din cadrul coaliției internaționale!”, a declarat Johathan Hoffman, asistent al secretarului apărării. Este vorba despre baza de la al-Asad și cea de la Erbil.

„În prezent, evaluăm pagubele”, a mai spus oficialul. Oficialul american a ținut să precizeze că americanii se așteptau la acest atac, bazele fiind plasate sub stare de alertă ridicată.

„Pe măsură ce evaluăm situația și răspunsul nostru, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra personalul american, partenerii și aliații din regiune”, a declarat Pentagonul.

Acțiunea Iranului a declanșat alerta la Casa Albă. Secretarul de Stat Mike Pompeo și șeful Pentagonului, Mark Esper, au sosit de urgență, informează surse CNN.

Americanii au luat primele măsuri de securintate în regim de urgență. CNN anunță că măsurile de securitate au fost sporite la Casa Albă, iar la punctele de verificare  stau ofițeri cu puști de asalt.

SUA și Israel, vizate de următorul atac

Imediat după atac au apărut și primele reacții care confirmă atacul declanșat de Iran. Negociatorul-șef al Iranului în domeniul nuclear, Saeed Jalili, „îl trolează” pe Donald Trump și a postat pe Twitter o imagine cu steagul iranian, fără niciun alt comentariu. Reacția este similară cu cea avută de Donald Trump după atacul în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani.

Gardienii Revoluției, trupa de elită a Iranului care a revendicat atacul cu rachete,  avertizează că Dubaiul, Emiratele Arabe și Haifa (Israel) ar putea fi vizate de următorul atac. Mai mult, aceasta amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” – este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button