X

Putin vizitează pe Assad în Siria, pe fondul tensiunilor crescute între SUA și aliatul lor cheie, Iran

Cei doi bărbați au strâns mâna într-un spectacol de unitate, pe fondul temerilor unui război între SUA și Iran, un aliat strâns al Moscovei și al Damascului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit marţi cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, cu ocazia unei vizite surpriză la Damasc, prima pe care o efectuează în capitala siriană de la începutul conflictului în 2011, a anunţat preşedinţia siriană, citată de AFP. 

“Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit la Damasc pentru o vizită în cursul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Assad” într-un centru de comandă al forţelor ruse din Damasc, a anunţat preşedinţia siriană într-un comunicat.

Cei doi şefi de stat au asistat la un raport prezentat de către comandantul forţelor ruse din Siria, conform preşedinţiei siriene, care a postat fotografii cu cei doi lideri alături şi strângându-şi mâinile.

Cu această ocazie, Vladimir Putin a remarcat progresele “imense” realizate de Siria, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP şi Interfax.

“În cursul convorbirii sale cu Assad, Putin a semnalat că în prezent se poate constata cu certitudine că o cale imensă a fost parcursă spre restaurarea statului sirian şi a integrităţii sale teritoriale.

Vladimir Putin a subliniat de asemenea că se vede cu ochiul liber că viaţa paşnică revine pe străzile Damascului”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit Reuters, aceasta este prima deplasare a lui Putin în Siria de când a vizitat în 2017 baza aeriană rusă Hmeimim din provincia Latakia (nord-vest), cea mai mare de care dispune Rusia în această ţară, actuala vizită coincizând cu Crăciunul sărbătorit de creştinii ortodocşi de rit vechi.

“Preşedintele sirian şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul Rusiei şi al armatei ruse în lupta împotriva terorismului şi pentru revenirea păcii în Siria”, a adăugat Peskov, subliniind că Assad a felicitat de asemenea Rusia cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, la 7 ianuarie.

Cu privire la conţinutul acestei întâlniri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că “cei doi şefi de stat au ascultat rapoarte asupra situaţiei în diferite regiuni ale ţării”. Preşedintele rus urmează să viziteze mai multe locuri în cursul trecerii sale prin Damasc.

Potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare de jurnalişti ruşi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu îl însoţeşte pe Putin în vizita în Siria.

Putin a fost dus apoi la Catedrala ortodoxă mariamită greacă din Damasc, unde s-a întâlnit cu patriarhul Ioan X din Antiohia, conform dailymail.

Vizita a coincis cu Crăciunul ortodox rus, iar Putin a fost înfățișat aprinzând o lumânare la biserică înainte de a-și dori trupelor sale o sărbătoare fericită.

A vizitat apoi moscheea din Omayyad, cunoscută și sub numele de Marea Moschee din Damasc, una dintre cele mai mari și mai vechi case musulmane de cult din Siria.

Acolo, i s-au arătat mai multe texte religioase și și-a semnat numele în cartea de oaspeți.

Ultima dată când Putin a vizitat Siria a fost în 2017, când a declarat că misiunea pentru trupele rusești a fost îndeplinită.

Rusia a fost un principal susținător al lui Assad și a înclinat echilibrul puterii în favoarea sa în ultimii patru ani, cu forțele guvernamentale aflate acum în control în majoritatea țării.

Iranul și, în special, Soleimani, au ajutat, de asemenea, la apărarea regimului Assad în timpul războiului civil de nouă ani al țării și au condus trupele în recaptarea marilor părți ale țării, în timp ce valul s-a transformat în favoarea sa.

Putin și Assad vorbesc cu Patriarhul Ioan al X-lea din Antiohia la Catedrala greacă mariamită ortodoxă din Damasc în timpul vizitei liderului rus

Putin și Assad vorbesc cu Patriarhul Ioan al X-lea din Antiohia la Catedrala greacă mariamită ortodoxă din Damasc în timpul vizitei liderului rus

Putin și Assad au vizitat și Moscheea Umayyad, una dintre cele mai mari și mai vechi din Damasc, unde li s-au arătat texte religioase

Putin și Assad au vizitat și Moscheea Umayyad, una dintre cele mai mari și mai vechi din Damasc, unde li s-au arătat texte religioase

Putin își semnează numele în cartea de oaspeți la Moscheea Umayyad din Damasc în timpul vizitei sale în Siria

Putin semnează în cartea de oaspeți la Moscheea Umayyad din Damasc în timpul vizitei sale în Siria.

Conflictul declanşat în martie 2011 în Siria prin represiunea manifestaţiilor prodemocraţie s-a transformat într-un război complex în care s-au implicat grupări jihadiste şi puteri străine.

Intervenţia militară rus alături de regimul de la Damasc, în toamna anului 2015, a schimbat cursul războiului sirian şi a permis trupelor lui Bashar al-Assad să aibă mai multe victorii şi să recucerească mari zone ale teritoriului Siriei.

Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Nimeni nu înțelege, ca, cea mai importanta atitudine în acest conflict îl avea ursul, care hibernează deocamdată, pana pe 20 ianuarie (7 ianuarie pe vechi)….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button