X

Alternativă la gazul rusesc: Grecia, Cipru și Israel au semnat un acord pentru construcţia unui gazoduct 

Grecia, Cipru şi Israel au semnat joi un acord pentru construcţia unui gazoduct submarin cu o lungime de 1.900 de kilometri, între zăcămintele din estul Mediteranei care se dezvoltă rapid şi Europa, transmite Reuters.

Cu toate că Turcia se opune proiectului, ţările participante vor să ajungă la o decizie finală de investiţii până în 2022, iar conducta să fie finalizată până în 2025, pentru a contribui la diversificarea resurselor energetice ale Europei.

Guvernele europene şi Israelul au convenit anul trecut un acord pentru continuarea aşa-numitului proiect EastMed, în valoare de 6-7 miliarde de dolari, care ar urma, într-o primă etapă, să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Israel şi apele teritoriale ale Ciprului către insula Creta, apoi prin Grecia continentală şi până la reţeaua europeană de gaze, via Italia.

Miniştrii Energiei din Grecia, Israel şi Cipru, Kostis Haţidakis, Yuval Steinitz şi Yiorgos Lakkotrypis, au semnat acordul final referitor la conductă la o ceremonia organizată la Atena.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a spus că orice proiect care ignoră drepturile Turciei şi ale turcilor ciprioţi legate de resursele naturale din estul Mediteranei va eşua.

”Cea mai economică şi sigură rută de utilizare a resurselor naturale din estul Mediteranei şi pentru livrarea lor pe pieţele de consum din Europa, inclusiv în ţara noastră, este Turcia”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.