X

Trei monahi pustnici au întrerupt pomenirea arhiep. Varsanufie, al Râmnicului

Image result for orthodox monks winter

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înaltpreasfinția Voastră,

Noi, monahii Gurie, Isihie si Modest, foști viețuitori ai mănăstirilor Frăsinei si Pătrunsa din Eparhia Râmnicului, actualmente trăitori ai vieții pustnicești, prin prezenta vă comunicăm următoarele:

În luna Iunie 2016, a avut loc în Insula Creta un “sinod” numit de către organizatori, “Sfântul și Marele Sinod”.  Cu această ocazie în mediul ortodox au apărut intense frământări si neliniști generate de documentele ratificate în cadrul acestei adunări: alocuțiuni teologice critice ale unor distinși părinti si teologi ai Bisericii (Pr. Prof. Theodoros Zisis, Prof. Dimitrios Tselenghidis, Mitr. Serafim de Pireu, Mitr. Athanasie De Limassol, Arhiep. Longhin de Bănceni și mulți alții); diverse coferințe și sinaxe care au dezbătut documentele (conferința “Sfântul și Marele Sinod – mare pregătire fără rezultate” ținută in sala Melina Mercuri a stadionului “Pace si prietenie ” din Pireu – Grecia, Sinaxa Națională Antiecumenistă de la Botoșani din 18 iunie 2017 cu peste o mie de participanți, conferința de la Tesalonic “Ortodoxia si Kolymbari, 2 ani mai târziu ” la doi ani de la sinod cu cinci sute de participanți, prezidată de părintele Theodoros Zisis cu peste două milioane de vizualizări in mediul online, Sinaxa de la Botoșani din 1 mai 2019 și altele); precum și întreruperi de pomenire (comuniune) efectuate de mulți preoți, monahi și mireni în România, Republica Moldova, Grecia si alte țari.

Toate aceste aspecte au generat în sufletul nostru neliniștea cea bună determinându-ne să citim, analizăm si confruntăm cu textele Sfinților Părinți aceste documente aprobate în Creta. Am lecturat: “Sfântul Maxim Mărturisitorul Mediator între Răsărit și Apus” scrisă de Jean Claude Larchet, “Opere vol.1 si 2”- Sfântul Marcu Evghenicul, Mitropolitul Efesului, “Biserica Ortodoxă și Ecumenismul” de Sfântul Iustin Popovici, “Ortodoxia si ecumenismul” scrisă de arhimandriții Serafim Alexiev și Serghie Jazadjiev, “Ecumenismul fără Mască” scrisă de Arhimandrit Haralambie D. Vasilopoulos, “Dreapta Credință în Scrierile Sfinților Părinți ” – editura Sophia 2006, “Apostazia și antihristul” după Învățăturile Sfinților Părinți ­ editura Egumenita, “Marșul distrugătorului “- editura Credința Strămoșască, “Stareții despre vremurile din urmă”, “Străjerii Ortodoxiei ” – Arhimandrit Vasilios Papadakis, “Biserica si noile erezii” de Arhimandrit Justin Pârvu, “Singur Ortodoxia” de arhimandrit Arsenie Papacioc, “Pidalionul”- Mănăstirea Petru Vodă, “Canoanele Bisericii Ortodoxe, note si comentarii ” Arhidiacon Prof. Doctor Ioan N. Floca; Am urmărit prelegerile teologilor menționați mai înainte care au dus critică documentelor din Creta.

Confruntând hotărârile din Creta cu textele acestor scrieri menționate am constatat o multitudine de abateri canonice si doctrinare dintre care amintim:

 • a fost anulată sinodalitatea ortodoxă prin excluderea episcopilor de la participarea la sinod si de la votarea în cadrul său;
 • nu a realizat unitatea organică cu celelalte sinoade prin faptul că nu s-au recunoscut dintru început toate sinoadele precedente și nu s-a întărit credința ortodoxă statornicită la acestea;
 • a anulat hotărâri dogmatice și canonice ale Sinoadelor Ecumenice;
 • a recurs la manipulări și presiuni fără precedent în ceea ce privește ordinea de zi și practicile sale;
 • nu urmează Tradiția Sfinților Părinți ai Bisericii celei Una;
 • a legiferat oficial și sinodal panerezia ecumensimului;
 • a recunoscut sinodal participarea Bisericii Ortodoxe în așa-numitul “Consiliul Mondial al Bisericilor” și a întărit scopul acestuia de realizare a “unității creștine”;
 • a acordat statut bisericesc ereziilor, acceptându-se că papismul, monofiziții precum și ceilalți eretici din “CMB” sunt “biserici” iar nu erezii;
 • a anulat articolul din Simbolul de Credință Niceo-Constantinopolitan (Crezul), care specifică “Una Sfântă Sobornicească și Apostolească Biserică” prin recunoașterea ereziilor ca “biserici”;
 • a recunoscut “CMB” și a acceptat documentul eretic “Declarația de la Toronto” ce reprezintă constituția “CMB-ului”;
 • a promovat “teologia” post-patristică prin concepte si idei străine Ortodoxiei;
 • a trecut cu vederea și a ignorat rolul clerului inferior și al mirenilor și nu a exprimat experiența în Duhul Sfânt a trupului eclezial;
 • nu a existat o informare suficientă a pliromei ortodoxe, ci dimpotrivă, o disimulare a celor hotărâte pe durata procedurilor presinodale;
 • a introdus practici străine Ortodoxiei: căsătoria mixtă, adunările episcopale, rugăciuni pentru mediu;

Prin temeiul celor spuse mai sus, respingem cu toată tăria Sinodul din Creta și îl considerăm în rândul sinoadelor tâlhărești sau eretice din istoria Bisericii.

Hotărârile acestui “sinod” au fost semnate de întreaga delegație de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, participantă la sinod precum și de întreaga ierarhie în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii noastre din toamna anului 2016.

Până la momentul de față asemenea tuturor ierarhilor BOR și Înaltpreasfinția Voastră nu v-ați dezis de acest sinod eretic, din contră, prin publicitatea pozitivă pe care ați făcut-o acestuia, promovați și contribuiți la generalizarea panereziei ecumenismului în Eparhia Râmnicului, aceasta reprezentând “propovăduirea ereziei și învățarea ei cu capul descoperit în Biserică” după cum spune canonul 15 de la Sinodul I-II Constantinopol.

“Nu poate pomul bun să facă roade rele, nici pomul rău să facă roade bune. Deci, tot pomul care nu face roadă bună, se taie și in foc se aruncă. Pentru aceea, din roada lor îi veți cunoaște pe dânșii. Nu tot cel ce Îmi zice Mie: Doamne, Doamne, va intra în Împărăția Cerurilor, ci acela ce face voia Tatălui Meu care este in Ceruri” (Matei: 7,18-21)

Printre astfel de roade rele menționăm:

– binecuvântarea pe care ați dat-o exarhilor eparhiei de a călători în Italia și de a sluji în comun cu “clericii” romano-catolici în orașul Bari la sfârșitul anului 2016. Până în momentul de față ați încălcat canoanele apostolice (10, 45, 46, 64) și alte canoane care prevăd caterisirea în astfel de situații, acești părinți nefiind caterisiți conform prevederilor canonice, unul dintre aceștia fiind în continuare starețul unei mănăstiri.

– ați recurs la prigonirea și “caterisirea” viețuitorilor Mănăstirii Lacul Frumos care pe baza hotărârilor Sinoadelor au aplicat canonic întreruperea pomenirii Înaltpreasfinției Voastre pentru adeziunea pe care ați făcut-o la deciziile eretice din Creta.

În urma celor menționate, cu frica lui Dumnezeu și cu durere în suflet vă anunțăm că începând de astăzi, pe baza canoanelor 31 Apostolic și 15 de la Sinodul I-II Constantinopol, am recurs la întreruperea pomenirii Înaltpreasfinției Voastre prin neparticiparea la slujbele unde sunteți pomenit.

Vă aducem la cunoștință că nu suntem singuri în acest cuget și, în viitorul apropiat, urmează și alți călugări să întreprindă același demers.

Această hotărâre a noastră rămâne valabilă până ce vă veți dezice de ecumenism și de sinodul eretic din Creta.

Din toată inima vă rugăm să respingeți și să condamnați “sinodul” și erezia ecumenismului în vederea restabilirii păcii în Biserică spre slava lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor. Amin.

Înaltpreasfinției Sale, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Gurie Monahul,
Isihie Monahul și
Modest Monahul

30.12.2019
Pomenirea Sf. Mucenițe Anisia fecioara,
Sf. Cuv. Teodora din Cezareea și
Sf. Cuv. Leon Arhim.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

45 comentarii

 1. Cinste lor si curaj in lupta care de abia a inceput, sa de-a Domnul sa le urmeze ca-ti mai multi, curaj, adevarul va birui intodeauna, fiul lui Dumnezeu, Christos sa nascut si este cu noi, cu cei care lupta pentru adevar.
  ” Cred intru-na singura soborniceasca biserica, al carui cap este Christos fiul lui Dumnezeu “… Doamne ajuta!

  1. Cred că au motivat prea mult.
   Nu trebuie să se justifice.
   Prin prezenta… constatînd că perseverați de ani în eterodoxie… de azi nu vă mai pomenim.
   În felul acesta le lansau ereticilor o funie cu un colac și trebuiau “corifeii” să înceapă un dialog cu cei din barca ortodoxă!

  2. Hristos este corect. Nu suport să spună un Preot Cristos (sectarii eretici) sau Christos (papistașii) în loc de Hristos care vine din verbul grec hrio care înseamnă cel uns!

   1. În sfârșit, cu bucurie o spun , apar tot mai mulți mărturisitori ai DREPTEI CREDINȚE ! Marea majoritate ( ca să nu spun covârșitoarea ) a ortodoxilor stăm ca stuțul și doar ” ascultăm ” …. Intrebarea mea este : ce răspuns vom da în fața LUI HRISTOS , când ne va veni rândul ? Asta trebuie să ne întrebăm toți ORTODOXII trăitori , nu numai prin botez declarați ortodoxi …. DOAMNE AJUTĂ-NE CĂ MARE NEVOIE AVEM NOI TOȚI ORTODOXII !!!

     1. Domnu Dumitru.. Ce aveți cu monahii? Va cer pâine cumva? Știe Dumnezeu credință și sufletul fiecăruia.. Nu mai puneți intrigi Vedeți-vă de credință care o aveți nu va obliga nimeni sa va dați cu părerea.. Dar nu accept sa amintiți pe alți care cred și vor sa facă aripi sa zboare la Dumnezeu asa în felul lor.. Sa va fie rușine.. V-ati născut ortodox.. Brancovenii si-au dat viata pt ortodoxie.. Facă Dumnezeu nce vrea cu tine.. Amin

  3. Ceva FOARTE IMPORTANT!
   Dragii mei, icoana Maicii Domnului pictată cu ochii închiși e canonică sau nu?
   Întreb asta ptr că un mare preot ecumenist de la catedrala ortodoxă din orașul meu are așa o icoană de acest fel pe care o laudă, și m-a contrazis. Eu citisem undeva mai demult, că nu sunt canonice, însă nu mai știu unde. Aveți idee? Mă poate ajuta cineva cu ceva informație?

 2. Fiind monahi, si fiind sub ascultarea unui staret sau duhovnic, ma intreb…cu a cui binecuvantare fac aceasta marturisire?…

  1. scrie chiar în comunicat: cu binecuvantarea tuturor acelor sfinti si marturisitori a caror Sfinte Canoane și scrieri le-au invocat

   1. Raspunsul d-voastra este din lemn…daca in fruntea acestor monahi nu se afla un staret sau un duhovnic, inseamna ca n-au binecuvantarea niciunuia dintre ei, iar acesti simpli monahi sunt de capul lor in marturisirea lor, probabil manipulati fiind de catre cineva care vrea sa tulbure apele prin Valcea…Oare cine va purta pe constiinta, povara caderii lor in aceasta politica bisericeasca ce depaseste nivelul lor de simpli monahi…Va spun ceea ce se va intampla…Vor fi risipiti cumva de autoritatile bisericesti prin diferite metode, iar ei se vor departa din pacate de la programul lor duhovnicesc….din pacate cineva se joaca cu mintea lor si va raspunde de caderea lor…cu siguranta neavand pe duhovnicul lor in frunte , sunt iesiti deja de sub ascultare…

    1. dumitru….Safule ,matale ai o MARE TARE PROBLEMA de a-ti CERE VOIE de la vreun omulestean(pamantean sau martian)in CEEA CE PRIVESTE DREAPTA CREDINTA si care INCA DOARME in papuci ,STA IN EREZIA EREZIILOR si NU vede ca NU mai este mult si vine Imparatul Slavei la …Parusie,data asta!Dupa ,,cateheza’’ pe care ai vrea sa o promovezi matale, e ca …important,mai intai e sa-l anunti pe SEFU’ cel mare cu care ai comuniune/DORMIT in ultimii 150 de ani in EREZIA EREZIEI si la care CAPII/PAPII s-au adunat in SINOD ,,MARE’’ SI SFANT’’ si au UMPLUT PAHARUL rabdarii si al ascultarii,la creta 16…Pe cine sa mai astepti ,omule??!!Cui sa mai ceri binecuvantare,daca toata lumea MINIM… TACE in VREMURI DE EREZIE CRANCENA?!!Ascultare se da DOAR SI NUMAI BIsericii lui Hristos fiindca asa e scris…. Cel ce are urechi SĂ AUDĂ CEEA CE DUHUL ZICE BISERICILOR ….Apocalipsa, cap 3…,iar Duhul A VORBIT PRIN SFINTII DIN CERURI(sunt sute de Invataturi Sfinte, la Sfintii Parinti) deoarece ,,capii’’ de azi SUNT TOTI LUPI ,imbracati in piei de oaie…SE VEDE DIN FAPTELE LOR…fiindca tot de la Biserica=Trupul lui Hristos aflam…. După roadele lor îi veţi cunoaşte…. Matei,cap 7…..Daca era vreun Episcop ORTODOX in TOT BOR-ul srl,II AUZEAM SI NOI VOCEA ,impotriva lu’ creta 16 sau la toate SAPTAMANILE SPURCACIUNII ..sau la concertele din Biserici,pomii/ARBORII lu’ mos craciun ( un alt drac),din biserici s.a MUULTE fapte de ERETICI CONSTIENTI SI HULITORI…….Nimeni NU a zis NIMIC despre HULELE IMPOTRIVA DUHULUI SFANT de la nivelul de ierarhi…De aici SI NOI CU ADEVARAT TRAGEM CONCLUZIA simpla…NICI UNUL NU ESTE IERARH…asa ca SCAPA CINE POATE…si mai slabiti-o cu ascultare in vreme de EREZIE A EREZIILOR=PANEREZIE SI SECTA=ECUMENISM….Iertati-ma!

     1. Roman…cuvintele tale viclene suna precum a unui sarpe anarhist…canoanele sunt facute pt om, sau omul ii facut pt canoane?…Pogoraminte se fac la tot pasul in urcusul duhovnicesc, iar daca un canon se micsoreaza temporar pt neputinta unui om, el nu-si pierde valabilitatea…,,canonul este o masura sau indreptar”.Lectura bibliei ne demonstreaza ca Dumnezeu pt neputinta poporului, de multe ori suspendeaza temporar (adica face pogoramant) o porunca la rugaciunea sfintilor ca mijlocitori intre oameni si cerul cel sfant…Moise a reusit sa-L faca pe Dumnezeu sa Se razgandeasca de mai multe ori in privinta poporului evreu…Cunosc personal anarhisti ecumenisti din Valcea, care l-au sustinut personal pe Pr.Grigore dela Lacu Frumos, la Pietroasa pe Pr.Claudiu Maria, dar intr-un final au inteles ca lupta se poate duce in interiorul bisericii, nu in afara ei…Pt ca preotul fara enoriasi si-a pierdut obiectul muncii sale…si-a pierdut destinul dar si sensul….Asadar, unde sunt ucenicii Pr.Grigorie Sanda….unde sunt ucenicii Pr.Claudiu Maria?….Sunt singuri, singuri…

     2. Dumitru…adica tu spui ca a e ceva EXTREMIST a OPRI COMUNIUNEA cu ECUMENISTII eretici,prin NEPOMENIREA MINCIUNO EPISCOPULUI ecumenist(v.canon 15,la Sinod 1-2),ca doar aceasta formula d.p.d.v canonic este bine primita???!!Adica TU ,,inveti” SERPESTE,ca poti sa TACI,vazand ca este o EREZIE de peste 150 de ani,si mai mult ,parafata si IMPUSA/OFICIALIZATA ,in NUMELE TUTUROR(citeste documentele oficiale ale ,,marelui” si ,,sfantului” sinod din creta 16)celor care TAC si daca tac si fac ,,liniste”/ascultare, asta e SPRE MANTUIREA lor si a celor ca ei???!!Adica,spui TU SERPESTE,ca poti sa TACI,adica sa FII IN COMUNIUNE LITURGICA/DUHOVNICEASCA cu ERETICUL semnatar si cu FAPTE ERETICE,iar in acelasi timp sa fii si ORTODOX,adica sa-ti asculte Dumnezeu rugaciunile???E FALS,fiindca dvstra si EXTREM DE MULTI CA DVSTRA,NU VOR SA CITEASCA SI SA ASCULTE DE CE SPUNE DUHUL SFANT BISERICII,ci de ce spun cei pamantesti,din MINTILE LOR ,,LOGICE” si ERETICE.De ce NU SE PRIMESTE DE CATRE NIMENI sau de EXTREM de putini Invatatura Sf Iustin Popovici ???El trateaza pe larg despre CE ESTE ECUMENISMUL,de cand a inceput si totodata la ce s-a ajuns…NU E NICI O DEOSEBIRE ESENTIALA ÎNTRE PAPISM, PROTESTANTISM, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE “LEGIUNE…Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 111.ATENTIE,Sf Iustin Popovici,in cartea Biserica Ortodoxa si Ecumenismul aduce in srijin si INVATATURA SF Nicolaie Velimirovici,a se citi cu atentie si cartea acestui Sfant Parinte …Prin Fereastra Temnitei….care se aseamana f. mult cu Invatatura Sf Iustin Popovici.Pai, daca AVVA Maxim Marturisitorul ,in vremea monoteismului a luat ATITUDINE si A INTRERUPT COMUNIUNEA cu ERETICII prin FAPTE ,dupa ce se OFICIALIZASE ACTE ERETICE in Biserica prin Typos-ul eretic si a spus despre ERETICI…- DUHUL SFÂNT ÎI ANATEMIZEAZĂ PRIN APOSTOLUL PAVEL….AICI………..- Dar dacă romanii se împacă cu cei de aici, ce faci?
      Şi el le-a zis:
      – Duhul Sfânt îi anatemizează prin Apostolul Pavel chiar şi pe îngerii care ar inova ceva pe lângă ceea ce s-a propovăduit (Ga I, 18) ….Actele procesului,pag 7…DUPA INVATATURA SERPEASCA a dumitale,spui ca acesti Sfinti din CERURI s-au grabit,au fost EXTREMISTI,ca defapt le trebuia binecuvantare sau….alte nebunii???!!AFLA draga DOMNULE CA ACESTI SFINTI SUNT BISERICA si nu orice BASME si ,,binecuvantari” si oricand, sunt si BUNECUVANTARI….Sf Teodor Studitul ,DVSTRA STITI EXACT,dar va PREFACETI , Invata ….cum de nu am spus aceasta mai înainte…. aceea să ştie că [atunci] nu fusese sinod….nici era pronunţată…. dogma cea rea…..Dar când necredinţa eretică a ieşit limpedePE FATA şi a fost DATA LA ARĂTARE PRIN SINOD, trebuie de acum, SĂ-ŢI ARĂŢI PE FAŢĂ EVLAVIA TA, împreună cu toţi ORTODOCSII, prin faptul de a nu te împărtăşi cu cei rău credincioşi,NICI SĂ POMENEŞTI pe vreunul din cei aflaţi în sinodul cel adulter sau care CUGETĂ la fel cu el [cu sinodul adulter]…..De aceea îţi aduc aminte, ca un frate preamic şi copil [al tău], SĂ NU TĂCEM….SĂ NU PUNEM PIATRĂ DE POTICNIRE BISERICII LUI DUMNEZEU, Care [poate] fi limitată [orizomene] chiar şi la TREI ortodocşi, după sfinţi,…..IAR PTR MONAHI,DACA MAI EXISTA AZI…….Aşadar,DACĂ MONAHI SUNT UNII ÎN VREMURILE DE ACUM, SĂ ARATE PRIN FAPTE . Iar FAPTA MONAHULUI este ca nici din întâmplare să nu sufere înnoirea Evangheliei,CA NU CUMVA, PUNÂND ÎNAINTEA MIRENILOR PILDA SA, SĂ LE DEA MOTIV PENTRU EREZIE şi pentru împărtăşirea cu ereticii, spre a lor pierzanie…….Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 39,Egumenului Teofil….Cat despre ce SERPESTE spui matale,aducand argumente din CAPU’ MATALE CEL SERPESC SI NU DE LA Sfintii din CERURI,spui ca ….Pt ca preotul fara enoriasi si-a pierdut obiectul muncii sale….ASCULTA CE SPUNE,mai sus DUHUL BISERICII…Biserica lui Dumnezeu poate fi LIMITATA SI LA TREI ORTODOCSI…..CAT DESPRE INDEPARTAREA OAMENILOR DE preotii care au invatat GRESIT CA PARTASUL LA EREZIE =ORTODOCS,de asta Hristos Arhiereul Vesnic al BISERICII Sale ,formata din MADULARELE DREPT CREDINCIOASE ale Sale si NU SI DIN ERETICI,precum ENORM DE MULTI DINTRE NEPOMENITORI INVATA GRESIT ASTAZI,deci Hristos ii ia pe OAMENII DREPT CREDINCIOSI DE LA ASEMENEA INVATATORI FALSI…..ASCULTE SI EI SI DVSTRA CE SPUNE DUHUL SFANT BISERICII….La prima, despre PREOTUL ORTODOX, dar care POMENESTE, din frica de prigoană, pe EPISCOPUL ERETIC….,TREBUIE PRIMIT UNUL CA ACESTA CÂND E VORBA DE MÂNCAT împreună şi de psalmodiere şi de binecuvântarea bucatelor (şi aceasta prin iconomie),DAR NU LA DUMNEZEIASCA ÎMPĂRTĂŞANIE………… SĂ FIE OPRIŢI DE LA LITURGHISIRE CEI HIROTONIŢI ACUM DE CĂTRE ARHIEREUL aflat de curând în biserică, dar CARE ZICE ÎN ACELAŞI TIMP CĂ ÎN CHIP RĂU S-A FĂCUT SINODUL ŞI CĂ „PIERIM”. Fiindcă pentru ce,MĂRTURISIND [DREAPTA CREDINŢĂ], NU FUGE DE PIERZANIE, DESPĂRŢINDU-SE DE EREZIE, CA SĂ RĂMÂNĂ EPISCOP ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU? Iar acum sunt primite [valabile] hirotoniile lui!DAR DE CE, FIIND LIMPEDE EREZIA [LUI].egumenul a mai adus la o HIROTONIE ERETICĂ pe fraţi? Aşadar, DACĂ CEL CE I-A HIROTONIT S-AR FI ÎNDREPTAT, PUTEAU DEÎNDATĂ SĂ LUCREZE CELE SFINTE, dar cât timp ESTE ÎN EREZIE, PRIN FAPTUL CĂ POMENEŞTE UN ERETIC LA LITURGHIE, CHIAR DACĂ AR SPUNE CĂ ARE CUGET SĂNĂTOS, CEI PE CARE I-A HIROTONIT NU SUNT CU ADEVĂRAT LITURGHISITORI AI LUI DUMNEZEU…….Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 40 – Fiului Naucratie……ASADAR DE ACESTE INVATATURI SUNTEM NOI OBLIGATI DE A DA ASCULTARE SI DOAR SI NUMAI ACELORA CARE LA FEL CUGETA SI INVATA,indiferent de cat de SEFI/PAPI/CAPI zici matale ca-s ei.Aia is doar si numai VESMINTE DE AUR,dar is GOI PE DINAUNTRU si NU TREBUIE SA LE DAM LOR ASCULTARE!Ei slujesc lu’ ANTIHRIST DE LA GENEVA, DIN ELVETIA=CMB.Hristos NU a patimit si murit ptr CARAMIZI,BETOANE SI ACOPERISURI POLEITE de aur,cum azi cred ENORM DE MULTA MASA DE AOAMENI…. CA BISERICA E CLADIREA,IAR STAPANITORUL CLADIRII…PE EL TREBE SA-L ASCULTAM NECONDITIONAT…..FALS ,domnule ,TOTAL FALS.El a murit ptr noi oamenii si ptr a ne rascumpara pe toti din CADEREA in patimi si Satanism. Invatatura Sa data prin Apostoli si Sfintii Parinti DIN CERURI TREBUIE OBLIGATORIU sa o TRAIM/ FACEM /CUGETAM si repectam si aia se NUMESTE BISERICA LUI HRISTOS.Dumnezeu Sfinteste prin om si El …Binecuvanteaza ,pe cei ce-l Bisecuvanteaza…iar Sfintele si Preacuratele Sale Taine sunt DOAR SI NUMAI in Sf Biserica Ortodocsa de Rasarit=iar Aceasta este UNDE ESTE DREAPTA CREDINTA,ADEVARUL Hristos si deci NU CLADIRILE,CA POATE SA SE FACA SFANTA LITURGHIE IN VREMURI DE PRIGOANA ORIUNDE,in padure,intr-o hala,in LAGAR.PUSCARIE…ORIUNDE, PE PAMANT DOAR SI NUMAI OMUL ESTE BISERICA si ptr asta AZI, IN VREME DE EREZIE A EREZIILOR….NU TREBUIE SA TACEM…..Sfântul Grigorie Teologul: „Prin tăcere Îl trădăm pe Dumnezeu”….Iertati-ma!

    2. nu sunt iesiti de sub ascultare ! sa asculte de eretici !? ei asculta de Hristos Domnul si de Sfintii Mucenici si Marturisitori si aparatori ai credintei !
     Sfintii Parinti spun clar ca ascultarea merge pana la erezie ! Acolo se opreste !

  2. Da, exact la asta m-am gandit si eu. In plus, la majoritatea Sinoadelor Ecumenice avem tomosul (opinia oficiala) a Episcopului Romei (a papei), opinie care era respectata

  3. cu binecuvantarea lui Hristos Care a spus ca daca noi (credinciosii !) vom tacea, pietrele vor striga ! cu binecuvantarea Sfintilor Mucenici Marturisitori Care au murit pentru apararea credintei ! trebuie si binecuvantare de la duhovnic ?!

  1. Dacă vor afla cu adevărat calea dreaptă și nu or deveni “părtași la erezie””sau alte devieri…sa i lumineze Dumnezeu ,ca e mare nevoie de discernământ pt cei care se îngrădesc acum….

 3. Mă uit cum vrajmasul și prin comentări încearcă sa lovească în acești oameni ai lui Dumnezeu care au fost scoși la lumina prindocumentele primite și prin citirea Sfinților Părinți. Domnul Dmitry ești sigur de pe lângă Ierarh sau Patriarh.felul cum pui problema se vede ascultarea fără discernământ care duce la pierzare,rob sa fiți lui Hristos și sfintelor canoane nu acestor ierarhi și patriarhi care se cred infailibil. Sunt oameni care suferă și sunt prigoniti cum erau și Sfinti prigoniti pt Adevăr și veniți aici cu texte prin care smintiți oameni defapt ăsta și doriți doar ca cine caută smerit și sincer Adevarul va înțelege cursa pe care încercați diplomat sa o întindeți. Adevarul iese la lumina și va asigur ca vor mai ieși și alții la lupta și din alte zone și o sa aveți mult de lucru ..ca știu ca pe mulți îi doare capul când mai scapă din ghearele sistemului antihristic din ghearele ecumenismului

  1. Iscru- ascultarea mea o am fata de duhovnicul meu…de multe ori canoanele le incalc din neputinta firii mele pacatoase…insa canonul pt mine este acea masura catre care alerg s-o desavarsesc si s-o implinesc…De aceea si spovedania este lasata de Hristos pt nestatornicia noastra…Din pacate aceasta miscare antiecumenista, transforma oamenii de tipul celor sectanti, care prin psihologia gandirii lor ii fac sa se creada ,,ALESI” si care cu timpul nu voe mai vrea sa mai aiba de-a face cu cei care nu gandesc ca ei, numindu-i cu timpul spurcati….Se vor aduna in grupuri de tip Sinoade Anti-ecumenice si-i vor afurisii pe toti, pt ca ei sunt ALESI…Tipologia Sectarului….Ma duc cu gandul, ca aceasta miscare anti-ecumenista, sa ramana in interiorul BOR, ca o miscare de lupta in interiorul ei, cu conferinte , adunari etc…pt a vb credinciosilor….Lucrul acesta va insufleti atat poporul cat si clerul, iar vocea lor se va face auzita mai mult in interior decat in exterior sub forma unei miscari de tip sectar, asa cum este perceputa actualmente…adica procese, jandarmi, batai etc…Asa vad…o Miscare in interior care va coopta in sanul ei atat cler de tip monahal sau de mir, va aduce adevarata schimbare, pe care o dorim…insa preotii dati afara si nesustinuti de popor vor fi repede uitati…caci preotul fara credinciosii sai, isi pierde sensul si scopul

   1. Doamne Ajuta @ Dumitru,

    Bine zici ca se face pogoromant la canon , dar aceasta sa stii ca pentru neputinta persoanei in pacate personale NU IN DOGMA. Aiurezi
    Cand vorbim despre dogma, Sf. Marcu Eugenicul zice “„ In cele ce tin de credinta ortodoxa nu poate fi vorba de pogoramant… Nu ii primiti in partasie cu voi (pe Latini) (a se traduce ecumenisti, atata vreme cat raman in aceste inovatii de cre­dinta”.

    Prietene duhul ereziei roada fara sa-ti dai seama . Ai priceput tu ce spun sfintii parinti. ” NU SA INDREPTAT NICIODATA NIMIC IN INVATURA DE CREDINTA CE TINE DE DOGME SI DE ADEVARUL IN BISERICA PRIN POGORAMANT”.

    Pai daca sfintii au spus acestea “NICIODATA” dumneata cum poti vb de pogormant, e limpede ca nu ai inteles acest aspect.

    Cat despre afirmatiile matale , ca cei ce au interrupt pomenirea gandesc in mod sectar, si aici aiurezi cu gratie iarta-ma ca-ti spun , dar dumneata , esti un exeplu elocvent a erodarii discernamantului sufletesc de catre demonul ecumenist cu care te impartasesti.

    Gandesti profund anti patristic si fara ati da seama rastalmacesti sensuri duhovnicesti, nu cred ca din viclenie, ci din nebagare de seama fiind complice din lipsa ta de actiune, marturisirea nu e doar prin cuvant si prin fapta.

    Iar asertiunea dumitale cu “a ramane si a propovadui din interior” este de asemenea viciata.

    Trupul Bisericii care este insusi Hristos este viu si ADEVARAT si nu sufera asocierea cu minciuna ecumenista , ce legatura este intre lumina si intuneric si lumina, intre veliar si Hristos, intre ecumenisti si Ortodoxie.(culmea ca sesizezi aceasta prezenta demonica aecumenismului de vreme ce ai afirmat-o fiind in interior) . Singur se exclud din Biserica ereticii ecumensti cat si cei ce stiu de ecumenism dar din varii motive , intarzie a se departa de cancer.

    Preotul fara credinciosi nu-si pierde nici sensul nici scopul , pt ac pornesti de la o premisa gresita ca acei credinciosi sunt cumva ai lui sau sub ai lui obladuire, fundamental gresita.

    Preotul isi mentine menirea si fara credinciosii de indeapropape , pt ca nu e musai o proximitate de credinciosi sa isi implineasca el (perotul) menirea. Credinciosii pentru tot preotul credincios exista in virtutea ADEVARULUI , toti cat sunt in adevar de apropae si de DEPARTE. de acea spune Hristos, ca Biserica nici portile iadului nu o va birui.

    Pai dumneata il negi cu inconstienta pe Hristos cand spui ca nu mai are preotul credinciosi, totatlitatea credinciosilor fiind Biserica, indefent ca sunt sau nu sunt langa el , pt ca ei sunt uniti de ADEVARUL Hristos din POTIR, ori unde in lume.

    As cum matel te unesti din potir cu ecumenismul prim pomenirea numelui celui eretic.

    Mantuire iti doresc

   2. Dumitru, cand se pune problema atacarii dreptei credinte, se pune problema de a ramane ortodox, si se merge la aparatorii ei dintotdeauna (sfintele canoane si Sfintii Parinti).
    Cum sa faca acesti monahi ascultare de cineva care tradeaza dreapta credinta? Adica sa nu mai fie ortodocsi? Ascultarea se poate face doar fata de cineva (staret, episcop) care nestirbit pastreaza si marturiseste dreapta credinta! Asta e criteriul ascultarii adevarate. In caz contrar, ascultarea fata de acestia, si orice comuniune bisericeasca cu ei, este dusmanie cu Hristos.
    Si din interiorul cui sa lupte? Din interiorul comuniunii bisericesti cu nepastratorii si tradatorii dreptei credinte? Cum ar putea lupta dintr-un astfel de interior cand interiorul insusi presupune comuniunea bisericeasca cu nepastratorii dreptei credinte (comuniune condamnata de toti Sfintii Parinti)?

   3. @Dumitru
    Foarte frumos spus că e mai nimerită o ripostă în sânul Bisericii (în sensul că printre credincioși, fără întreruperea pomenirii), doar că această direcție este anevoioasă și compromisă din două motive pe care le-am constatat:
    1. Ierarhii și oficialii Bisericii nu sunt atât de deschiși să rezolve această chestiune pe cât dau impresia, ci chiar sunt persecutori abili și duri. Ei înfrâng pe oricine ar problematiza măcar corectitudinea Sinodului prin sancțiuni diverse bănești sau chiar prin caterisiri. Au băgat zdravăn frica în preoți până acum. În acest sens, caterisirile pe care le-au făcut sunt total anticanonice. Ar avea justificare doar dacă ar aplica această certare celor care se rup total de masa credincioșilor (cum, din păcate, fac mulți dintre nepomenitori).
    2. Tocmai nepomenitorii au sabotat, din nefericire, această direcție conștient și vor să fie eroi, să lupte ca pe baricade cu episcopii, dar și cu poporul. Deși am întrerupt și eu pomenirea, nu înțeleg acest duh. Probabil că nici în ceasul acesta, după atâtea evoluții, majoritatea nu sunt deschiși să aibă o atitudine mai constructivă și duhovnicească, de durere a inimii și interes pentru credință, și mai puțin „combatantă”.

    1. Ierom.Lavrentie – Dumnezeu sa va iubeasca si sa va mantuiasca…simt nelinistea cea buna in cuvintele sfintiei voastre…insa pt ca am ceva tangente cu lumea monahala, observ cu ingrijorare programul calugaresc…adica risipa de timp…Dupa cum evreii erau pusi sa lucreze zilnic la caramizile lui Faraon, neavand timp sa se ingrijeasca de cele duhovnicesti, tot astfel din calugarii pe care ii cunosc, treburile casnice ii coplesesc, neavand timp liber pt a lectura literatura patristica…Asa ca multi dt ei n-au auzit de Sinodul de la Creta…si atunci cu cine sa lupti?…Din pacate, lumea s-a VULGARIZAT, LUMEA MONAHALA s-a vulgarizat, si de aceea metodele arhieresti s-au VULGARIZAT, si observam cu tristete cum dialogul duhovnicesc s-a VULGARIZAT….uitati-va la comentariile celor participanti cum transpira un duh de razvratire…nu mai vorbeste nimeni de ascultare, pt ca nu stiu sa mai comunice…suntem dezbinati…Ne adunam fara sa ne cunoastem, traim fara sa ne iubim si murim fara sa ne plangem…

     1. Ce să zic? Totuși călugării s-au dus la mănăstire, au lăsat toate, au o chemare. Nu pot să cred că sunt chiar atât de neinformați. Or fi, dar nu la un așa nivel.
      La fel se poate spune și despre mireni. Oare chiar nu știu în Cine au crezut, care le este credința?
      Dar pot să înțeleg că este nevoie de ceva mai mult pentru a putea reacționa pe măsura momentului și că nu pot avea pretenții prea mari de la monahi și mireni. Nu sunt cel care să dea cu parul sau să-i condamn că aprobă compromisuri de credință.

   4. A murit Dumitru, a murit in paie… Cu adevarat esti stapanit de duhul dulceag dar viclean al ecumenismului din care te tot impartasesti! Zici ca ai cunoscut personal ,, anarhisti ecumenisti care au sustinut personal ” pe acei parinti care oprisera pomenirea. Cum sa fie aceia ecumenisti,mai omule, care ii sustineau pe acei preoti de vreme ce preotii luptau impotriva ecumenismului?! Mai zici ca ucenicii preotilor nepomenitori au ramas singuri,singuri. Singuri fata de cine,fata de marea masa de ecumenisti constienti sau inconstienti? Crezi cumva ca Biserica Triumfatoare din Cer este alaturi de ecumenism? Cui trebuia sa cerem voie sa ne ingradim de ecumenism, cumva episcopilor semnatari la Creta care stapanesc peste cladirile-biserici? Nici peste cladiri nu sunt stapani,marea majoritate au fost facute numai cu munca si banii enoriasilor. Crezi ca te simti singur atunci cand mergi pe calea pe care a lasat-o Duhul Sfant prin scrierile Sfintilor,prin canoane si dogme? Nu te uiti in lumea asta,daca ar fi sa ne luam dupa logica dumneata ar trebui ca noi,ortodocsii, sa ne simtim singuri deoarece majoritatea zdrobitoare a restului lumii este eterodoxa( kakodoxa)? Spui ca acei ucenici au mentalitate de sectari,scandaluri,jandarmi,etc… Cine trimite jandarmii acolo,fratele meu? Nu cumva mitropolitii si episcopii ecumenisti care conlucreaza strans cu puterea Statului? Si la ce au fost trimisi jandarmii impreuna cu preoti reprezentanti ai Mitropoliei,nu cumva sa ia in stapanire o cladire(biserica) pentru care acea mitropolie nu scosese un banut din fonduri si care,de altfel,nu era trecuta in patrimoniul Mitropoliei? Stii,de asemenea,ca la Pietroasa,acea biserica era in patrimoniul primariei Sutesti iar protopopul interimar de atunci care a venit inconjurat de catva preoti de la Episcopie si sase goriloi de la o firma de ,,paza si protectie” (!!!), le-a spus oamenilor ce venisera la sf. Liturghie ca au catolicii har si duh sfant si mantuire? Chiar,domnu’ Dumitru,au catolicii har si mantuire? Cat despre pogaramant ,se face numai la unele neputinte ale credinciosilor,gen nu poate tine un post ca e bolnav sau nu poate sa faca un anumit numar de metanii,nu stii ce spun sfintii,ex. sf. Marcu Efeseanul ca la dogmele de credinta nu exista pogoramant? Daca cei care au intrerupt pomenirea impreuna cu ucenicii lor pe motiv canonic de impiedicare a unei erezii sa intre in Biserica , sunt numiti sectari sau schismatici,atunci, cei care au semnat/aprobat acea erezie, dimpreuna cu toti care ii urmeaza, cum pot fi numiti?Zici ca trebuiau sa ramana in interiorul ,,bisericii”,sa lupte de acolo. Pai,cunosti vreun preot care a intrerupt canonic pomenirea si care nu a fost dat afara si caterisit? Sau nu stii ca si in acest caz, cei care au incalcat canoanele sunt tot episcopii? Canonul 15 1-2 Constantinopol spune foarte clar ; ,, peotul care a intrerupt pomenirea episcopului sau pe motiv de erezie mai inainte ca acel episcop sa fie judecat de sinod, nu numai ca va fi certat dar mai mult,el va fi vrednic de lauda deoarece nu de episcop s-a departat el ci de erezia care urma sa intre in Biserica”! Ai auzit? Nu numai ca au fost laudati ci,au fost dati afara si ,,caterisiti”! Cine a incalcat canoanele aici,nu cumva episcopii? Spui ca nu omul a fost facut pt canoane ci invers. Cum poti sa desparti Ortopraxia de Ortodoxie? Cum te sfintesti fara Adevar? Nu mai folosi cuvinte mari domnule,afla ca anarhisti in interiorul Ortodoxiei sunt chiar aceia care incearca sa darame ce a lasat Duhul Sfant prin Sfanta Scriptura,sfintele Sinoade Ecumenice si Locale,sfintii Parinti prin scrierile lor,mai pe scurt,toata Sfanta Traditie. Astia cu adevarat sunt anarhisti,deocamdata sunt in piei de oi dar vor lepada camuflajul cat de curand iar dumneata si multi altii va aflati in ograda lor, jucati hora pe terenul CMB-ului. Domnul sa ne lumineze pe toti cat mai e timp! Iertare fratilor!

   5. Dumitru, din cate inteleg eu ca se intampla de ceva timp incoace. , mai ales dupa Sinodul din Creta , in interiorul zidurilor Bisricii nu se poate face marturisire impotriva ecumenismului. Inteleg indrumarile ierom . Lavrentie , pe care il stimez foarte mult si ii citesc scrierile impaciuitoare dar cunosc preoti care spun ca le e tema sa vorbeasca impotriva sinodului din Creta. Si cum sa mai vorbeasca cand unii ierarhi propovaduiesc erezia pe fata si nimeni din cler dintrei cei din Biserica nu zic nimic, nu sunt mustrati in nici un fel. Asa incat singura cale de marturisire ramane nepomenirea. Nu e usor dar nu vad alta cale cand in biserica ti se pune pumnul in gura. Iertati!

   6. Miscare din interior , cu conferinte, etc. Iertati dar cred ca nu stiti sau va prefaceti ca nu stiti ce se intampla in biserica? Cine sa faca aceste conferinte? Cei care incep sa vorbeasca sunt atentionati sa taca si daca continua, sunt dati afara. Bine ar fi fost sa fie lasati sa vorbeasca!

   7. Hristos a înviat!

    „Episcopilor, acestea s-au rânduit vouă pentru canoane de către noi. Voi însă rămânând într-însele, vă veţi mântui şi pace veţi avea, iar nesupunându-vă vă veţi
    munci şi luptă unii cu alţii necurmată veţi avea, plata neascultării cea cuvenită luândo”. [Apostolii în sfârşitul (epilogul) cuvântării canoanelor.]

    „Am judecat cu dreptate căci canoane cele de Sfinţii Părinţi aşezate până acum, în fiecare sinod să stăpânească”(canonul 1 al sinodului 4)”.

    „S-a socotit de către Sfântul Sinod acesta: să rămână şi de acum adeverite şi întărite spre vindecarea sufletelor şi spre tămăduirea patimilor, canoanele cele primite şi
    întărite de către Sfinţii Părinţi cei mai înainte de noi, şi predanisite nouă, anume ale Sfinţilor Apostoli 85, şi ale ecumenicelor 7 sinoade după nume, ale celor locale anume, şi cele ale Părinţilor în parte anume. *Şi nimănui nu-i a fi iertat a le schimba, şi a surpa canoanele cele mai-nainte arătate.*”
    *„Iar de s-ar prinde cineva că a chenotomisit (a
    izvodit din nou) vreun canon din cele zise, ori că se apucă să răstoarne, vinovat va fi după canonul cel de acel fel precum acela hotărăşte, să primească certare şi prin acela în care greşeşte, să se vindece”* (canonul al 2-lea al sinodului 6).

    „Legiuim dar ca rânduială de legi să aibă Bisericeştile canoane, cele aşezate de Sfintele cele şapte sinoade ori adeverite (prin ziceri adeverite se arată canoanele
    sinoadelor locale şi ale părinţilor celor din parte, cele adeverite de sinoadele ecumenice, după Valsamon). *Că dogmele mai înainte ziselor Sfinte sinoade, ca pe
    dumnezeieştile Scripturi le primim, şi canoanele ca pe legi le păzim* (cartea a 5-a, titlul 3, cap.2 din Basilicale, la Fotie titlul 1, cap. 2).

 4. Adică ce vreți sa spuneți, ca Sfântul Maxim, deoarece era un simplu monah, nu trebuia sa se ridice împotriva atâtor patriarhi eretici?! Biserica este formata din totalitatea membrilor ei, inclusiv mireni și monahi. “oare voi nu știți că sunteți Biserica a lui Dumnezeu, afară numai dacă nu sunteți netrebnici”, spune Sfântul Apostol Pavel. Noi nu suntem antropolatri, închinători la oameni, ci închinători la Hristos. Episcopul este mare atât timp cât prin el se stravede Hristos, altfel…

 5. Doamne ajuta ! Dumitru din Diaspora / pt. a se distinge ,de cel de sus ?/ .Fratilor ,vremuri tulburi ,cu sminteli si tulburari ,,, Am auzit doua mari cuvinte in Diaspora de la o femeie de 90 de ani si m/am gandit sa le auziti si dv. Femeia vorbindu/i unui prieten de generatia mea ,la o discutie , caci nu exista ajutor intre noi romanii …= Nu te mai arata patriot etc. ai zice femeia prietenului meu ,voi santeti un produs comunist ATEU . Iata roadele astazi acestui sistem nenorocit care a oprit doa generatii ,invatatura lui HRISTOS / ora de religie / . Ne/am trezit sa zicem acum unii dintre noi spiritual ,insa cand ,la ce varsta si cum am trait crestineste pana astazi ,ce patimi am doborat ,ce virtuti am castigat ? Eu una stiu si observ astazi ,in jurul meu = Caci o mare MANDRIE exista astazi in jurul nostru la ortodocsi si nu stiu daca am timp in viata aceasta personal ,sa o dobor cat mai jos … Exista carti astazi de tot felul ,iar multi crestini le citesc ,insa problema este dupa cum spune Sfantul Siluan Athonitul ,in cartea sa ,ca mai bine este ca omul sa se roage mai mult lui Dumnezeu ,decat sa ramana doar la citit ?./ deci sa citim ,insa cu masura / . Si scrie in cartea sa = ,,doa ierni ,, de scoala a avut Simeon / asa al chema inainte / ,iar calugarii fratii lui ,incepusera sa aibe invidie pe el in manastire ,caci era cautat la chilia sa , de f. multe categorii de oameni … Intr/o zi un calugar intreaba pe ghidul /pelerinul ,care venise cu grupul ,bine voi santeti universitari ce gasiti voi la acest taran nescolit , ai raspune omul , am constatat ca trebuie sa fi universitar sa/l poti intelege pe Siluan si nu am gasit altul ca ,el . In alta zi la biblioteca manastirii doi frati vorbeau despre el = Nu stiu cum de al cauta asa multi ,ce vad la el ,caci eu nu observ sa citeasca prea mult ,raspunde fratele monahului = El nu citeste mult ,dar face totul ,altii citesc mult si nu fac nimic . /Vedeti dv. aici ne prinde aghiuta ,in acest duh ,al comoditatii pe f. multi ? / .Acum fiecare dintre noi sa cerceteze ,sa vada in ce categorie se afla ? .Observ in cartea lui cat de mult ai cere lui Dumnezeu Duhul cel sfant al smereniei ,pana la moarte .nu am intalnit asemenea carte ?. Sf. Siluan ,a fost inselat de diavol ,de doua ori ,cauza ,,MANDRIEI,, . Spune caci MANDRIA ,face voia omului si tot raul pe acest pamant ,care se vede clar astazi , inclusiv capii mari si cei mici … Mandria ne face sa pierdem harul si ,impreuna cu el si iubirea de Dumnezeu si indrazneala in rugaciune = si atunci sufletul este chinuit de gandurile cele rele si nu intelege ca trebuie sa se smereasca ,asa spune sfantul . Noi produsul comunist si acum fiind acaparat de cel consumist, santem in urma f. mult si diavolul are un avantaj ENORM ,asupra poporului nostru ,pt. ca = noi am alimentat MANDRIA ,in perioada comunista si inca se alimenteaza . Deci gandesc asa ca ,trebuie sa facem un efort f. mare de pregatire cu noi insine si atunci vom putea sa ne vindecam , /o leaca ? / si vom putea sa ajutam ,pe aproapele nostru ,la nevoie . Altfel ,vom discuta din cunostinte multe si in diferite contraziceri / adica intra rapid si mandria intre noi / si nu vom putea face roade bune . Trebuie sa traim mult in simplitate ,cu traiul mai slabut ,departe de aventuri ,de grupuri fara HRISTOS ,sa ne putem intarii si sa rezistam MARELUI TAVALUG ,care se gateste pt. noi toti … Va doresc sarbatori fericite si spor ,in viata intru HRISTOS . / voi revenii intr/o zi ?/ .HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU ! .

  1. Acesti calugari probabil vor fi caterisiti si alungati din BOR. Intreb si eu, nu era mai intelept sa fi tras semnale de alarma din interiorul Bisericii? Acesti 3 calugari o vor lua de acum pe alta cale, probabil pe cea a lui Nil D, a impartasirii din cutiuta, judecand ceilalti preoti… Pr Ioanichie Moroi s-a inchis in chilie, cu post negru 40 de zile, ca sa afle voia lui Dumnezeu in legatura cu calendarul, noi astazi facem petitii si rupem usor pomenirea. Pacat, trist, doar vrajmasul vrea dezbinare!

   1. Stefane, ascultătorule pana la indobitocire de eretici, monahii nu sunt caterisiti, doar clericii. Dar se vede ca nu stii ce spui, deci mai bine informeaza-te, daca nu te-a pus vreun eretic ecumenist sa vomiti pe aici. Nu te supara, dar te faci de ras.

    1. Din relatarile fiecaruia dintre noi ne situam clar in doua grupe: Dumitru cu arhiereii care au semnat in Creta, langa el si Stefan care “se teme” pentru ce-or face cei trei monahi, cum si cu ce s-or impartasi de parca Sf. Maria Egipteanca nu s-a sfintit traind 47 de ani in pustie, iar pe de alta parte toti cei care ne tinem “cu dintii” de aceasta ingradire de erezie.
     Noi mai stim ca Ortodoxia cea adevarata a fost si va fi prigonita tot timpul. Sa ne spuna acesti frati ai nostri, Dumitru si Stefan, cine sunt cei prigoniti azi, preotii caterisiti pentru curajul de a-i trage de maneca pe arhierei, sau preotii care “lupta” din interior? Si in viitorul probabil nu prea indepartat, cand noii Anna si Caiafa vor incepe prigoana pe fata, daca Dumitru si Stefan vor ramane tot ca si azi, adica in tabara pro-ecumenista, vor mai fi ei supusi prigoanei daca nu se vor delimita in mod clar de semnatarii din Creta? Preotii caterisiti azi pentru ca nu au acceptat hotararile pseudo-Sinodului din Creta, sufera pentru vreo neghiobie sau pentru Adevar= Hristos? Ascultarea se face doar pana la dogma. Cand se ajunge la o dogma gresita, atunci ascultarea se opreste.
     Se simte faptul ca Dumitru si Stefan sufera ca merg la Sfanta Liturghie in Biserica si nicidecum in catacombe cum facem ceilalti? Ii apostrofeaza cineva ca sunt fanatici? Sau ca ii judeca pe altii?
     Cine sta bine in Ortodoxie niciodata nu va fi inghitit de uneltele satanei. N-are cum. Cine sunt dusmanii lui Dumitru si Stefan? Nimeni nu ii dusmaneste. Dar dusmanii preotilor caterisiti si ai enoriasilor lor? Toti cei care i-au caterisit si toti cei care tac din gura la aceste nedreptati. N-am nimic cu nimeni, doar ca aceasta mi se pare a fi judecata dreapta. Dar mai e timp pana la prigoana, poate or veni si ei langa noi, caci parca au o oarecare tendinta. Asa se pare.
     Doamne ajuta !

 6. Baltag Lica* Mai multa tulburare si rani a produs Bisericii cei care au oprit pomenirea, decat a facut-o acest sinod!

  1. Catolicii au fost primii cu anatema pe ortodocsi. Ortodocsii au asteptat inca un an pana au dat anatemii pe cei dela Roma. Toti credinciosii care au ramas cu papa, din comoditate, au devenit eretici. Dar au fost credinciosi care nu au ascultat de papa, intelegand ca a gresit si s-au rugat Domnului Hristos. Si avem povestirea despre calugarul(am uitat numele lui, iarta-ma Doamne) care se ruga pe o piatra pe malul marii ca sa il scape Domnul. Si a venit valul marii si a luat piatra cu calugar cu tot si a purtat piatra(piatra nu pluteste) pana sproape de Kiev in Rusia, unde erau ortodocsi. L-a dus departe de papa, de duhovnicul cazut si de ierarhii cazuti. Unde l-a dus? La fostii barbari care se crestinasera de curand.
   La fel este acum cu cei ce pomenesc ierarhii semnatari in creta. Vor ramane langa ierarhii lor si vor merge cu ei, precum cei de demult cu papa. Iar cei care au intrerupt pomenirea vor fi dusi de Domnul, fiecare dupa credinta sa. E posibil ca si din nepomenitori sa mai cada, dar ce sansa de a sta au pomenitorii?
   Avem canoane, trebuie respectate. Dar baba Floarea, din Cucuietii din deal s-ar putea sa nu stie canoanele si merge cu nadejde in Biserica unde sunt pomeniti ierarhii ecumenisti. Se impartaseste cu Sfintele Taine si se mantuieste. In Biserica unde sunt pomeniti ierarhii ecumenisti. Mila Domnului. Pentru ca Dumnezeu va judeca pe fiecare dupa Credinta nu dupa stiinta. Psalmul 54 zice
   14. Iar tu, omule, asemenea mie, căpetenia mea şi cunoscutul meu,
   15. Care împreună cu mine te-ai îndulcit de mâncări, în casa lui Dumnezeu am umblat în acelaşi gând!
   16. Să vină moartea peste ei şi să se coboare în iad de vii,
   17. Căci vicleşug este în locaşurile lor, în mijlocul lor.
   18. Iar eu, către Dumnezeu am strigat, şi Domnul m-a auzit pe mine.

   De aceea noi, nepomenitorii, nu spunem ca nu este Har in Bisericile in care se pomenesc ierarhii ecumenisti. Dar noi, stiind canoanele, credinta noastra nu ne da voie sa ne impartasim cu Sfintele Taine unde se pomenesc ierarhii ecumenisti. Dar nici nu avem voie sa o judecam pe baba Floarea. Insa cei care stiu de erezia ecumenista si se impartasesc alaturi de ierarhii ecumenisti, ce raspuns vor da la Judecata?

   Deci, ATENTIE, oprim pomenirea dar NU hulim Harul. Noi suntem Ortodoxia. Fara mandrie. Fara sa judecam pe ceilalti. Avem preoti nepomenitori. Avem duhovnici ortodocsi nepomenitori, avem chiar si ierarhi nepomenitori. Trebuie doar sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte.

   Sa lasam mortii sa-si ingroape mortii lor, iar noi sa-i urmam lui Hristos

   1. Averchea Sorin: “…avem chiar si ierarhi nepomenitori.” Iertati-ma, unde? In Romania? Nu am auzit. Sa ne rugam Domnului sa fie!

  2. Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul a intrerupt pomenirea patriarhului ecumenist Athenagora cand acesta a anulat dimpreuna cu papa de atunci anatema de la 1054. Nici vorba sa fi ranit Biserica.
   Bine ar fi sa citesti documentele semnate de ereziarhi la Sinodul din 2016.

  3. stefane….SALVEAZA-TE,ca NU-I DE JOACA !….CITESTE,pe ULTRASCURT din actele cretane 16….Relatiile Bisericii Ortodoxe cu lumea crestina (Creta 2016)

   6……… Biserica Ortodoxă acceptă denumirea istorică a altor biserici şi confesiuni creştine eterodoxe, fără a fi în comuniune cu ele, dar crede că relaţiile ei cu acestea trebuie să se sprijine pe clarificarea, cât mai repede şi cât mai obiectiv posibil, a întregii lor eclesiologii şi, în special, a învăţăturii lor generale despre Taine, har, preoţie şi succesiune apostolică…………………
   P.S.DENUMIRE DE BISERICI,pai spune Apostolul in Biblie….un Domn,o credinta,un Botez………..NU SPUNE 2 sau n ,,biserici’’……
   P.S.Cica …. relaţiile ei (ADICA A BISERICII CELEI UNA)cu acestea(CU ,,BISERICILE DIAVOLULUI) trebuie să se sprijine pe clarificarea…… învăţăturii lor generale despre Taine, har, preoţie şi succesiune apostolică…………………
   P.S.HULE SI BLASFEMII,PAI ,,bisericile’’ ,,crestine’’,adica SECTELE,au ,,invatatura despre ,,taine’’,har,preotie si succesiune apostolica…..da’ sunt TAINE SI SFINTENIE SI INAFARA BISERICII LUI HRISTOS????!!!…… DOAMNE DUMNEZEULE IARTA-NE!….Ereziile nu sînt Biserica si nici nu pot fi Biserica.Pentru aceea în ele nici nu pot exista Sfinte Taine, si mai cu seama Taina Împartasirii – aceasta Taina a Tainelor….Sf Iustin Popovici…. DE ACEIA… ANATEMA – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi lucratoare pentru mantuire.(Anathema Rocor 1983)
   7…………… În spiritul celor de mai sus, toate Sfintele Biserici Ortodoxe locale participă astăzi activ la dialogurile teologice oficiale şi, majoritatea dintre ele, în diferite organisme intercreştine naţionale, regionale şi internaţionale,………..
   P.S.PAI, ECUMENISTII ERETICI SPUN OFICIAL,CU SEMNATURA SI PARAFA,DE LA ,,TRIBUNA’’ UNUI ,,SINOD’’CA ………. În spiritul celor de mai sus, toate SFINTELE BISERICI ORTODOXE LOCALE participă astăzi activ la dialogurile teologice………………
   P.S.Daca nu- s TOATE Bisericile locale DEACORD cu cele de mai sus si cu INTREAGA EREZIE A ECUMENISMULUI,de ce TAC?DE CE NU ANATEMATIZEAZA ACESTE MIZERII SATANICE?SAU POATE EXISTA VREO BISERICA LOCALA ,CARE SA SE FI OPUS ,,sinodului’’ talharesc din creta 16 ,PRIN SINOD LOCAL,CARE SE FACE OBLIGATORIU DE 2 ORI PE AN(vezi Cele stabilite de Sinodul Apostolilor,in Pidalion) ptr a CURATA Biserica cea Una de gunoaie si erezii?!!!Daca stiti voi asa ceva ,spuneti-ne si noua, celor care NU stim…..Sf Grigorie Palama si TOTI SFINTII spun ca ….TACEREA este a 3-a forma de EREZIE si ateism,DE LEPADARE DE DUMNEZEU…..
   8…… Desigur, purtând dialoguri cu ceilalţi creştini, Biserica Ortodoxă….. nădăjduieşte că Sfântul Duh, care constituie întreagă instituţia Bisericii(stihira vecerniei Rusaliilor), va plini pe cele cu lipsă (rugăciune la hirotonie). În acest sens, în relaţiile sale cu ansamblul lumii creştine……….
   P.S.HULE,HULE,pai cum adica…ceilalti crestini…. oamenii fara Hristos, in Sfantul Potir ,pe Sfanta Masa la Sf Euharistie,NU SUNT CRESTINI,CI PAGANI……ca numele de crestin este de la Hristos Dumnezeul,care NE-A INFIAT CA FII LUI DUMNEZEU dupa Har….
   P.S…..Mai spun ERETICII DE EI…. nădăjduieşte că Sfântul Duh, care constituie întreagă instituţia Bisericii(stihira vecerniei Rusaliilor), va plini pe cele cu lipsă……
   P.S.HULE,HULE,pai cum adica Biserica cea FARA DE PATA SI PRIHANA…..TRUPUL LUI HRISTOS SI MIREASA DOMNULUI,are LIPSURI si trebuie sa faca ,,completari’’ de la NEBOTEZATI SI SECTE?!!!! ……Dumnezeu sa ma ierte ca citesc asa ceva!!
   9. Dialogurile teologice bilaterale actuale, anunţate de către Conferinţele panortodoxe, sunt expresia hotărârii unanime a tuturor Preasfintelor Biserici Ortodoxe locale……………..
   P.S.Auzi si tu,cica…. Dialogurile teologice bilaterale actuale….care DIALAOG,CU nebotezatii si sectarii ?!!!! Pai ptr cei care DORESC sa vina la ADEVAR,adica la Biserica cea Una,la Ortodoxie trebuie sa URMEZE PASII STABILITI DE HRISTOS prin APOSTOLI SI SFINTII PARINTI IN SFANTA TRADITIE….e simplu si OBLIGATORIU-se catehizeaza paganul,se Boteaza,se Mirunge,etc,DECI CE DIALOG???BUN LA CE SA FIE?
   ………. sunt expresia hotărârii unanime a tuturor Preasfintelor Biserici Ortodoxe locale………P.S.Inca ODATA intreb :A ZIS CINEVA CEVA,LA NIVEL DE IERARHIE,DIN VREO BISERICA LOCALA SI MAI ALES DIN POZITIA UNUI SINOD ORTODOX LOCAL,CA NU SUNT DEACORD CU CELE DEJA SEMNATE MAI SUS ????!!!Cum se cheama acea Biserica locala???!…Vai noua!SE TACE….
   10……… Biserica sau acele Biserici trebuie să comunice în scris refuzul lor Patriarhului Ecumenic şi tuturor Bisericilor Ortodoxe, potrivit practicii panortodoxe. În timpul consultării panortodoxe ulterioare, Patriarhul Ecumenic va urmări consensul celorlalte Biserici Ortodoxe………..
   P.S. PAI,CE PATRIARHUL ECUMENIC E FORUMUL SI CAPUL BISERICII???Pai,NU suntem la PAPI!Pai CAPUL BISERICII ESTE INSUSI ARHIEREUL VESNIC IISUS HRISTOS,iar forumul institutional/administrative,cel mai inalt din Biserica Ortodoxa de Rasarit e SINODUL ARHIERESC si NU PAPA BARTOLOMEU….
   16….. Unul din principalele organisme ale Mişcării Ecumenice contemporane ESTE CONSILIUL MONDIAL AL BISERICILOR (CMB)….. CMB este un organism intercreştin structurat, în pofida faptului că nu reuneşte în cadrul său toate bisericile şi confesiunile creştine eterodoxe…….
   P.S. DECI,CMB=,,BISERICA’’ LUI ANTIHRIST,in care se afla,cica, APROAPE…. toate bisericile şi confesiunile creştine eterodoxe…….PAI,CINE E CMB,DACA NU ANTIHRIST????!!!
   De PE WICKIPEDIA AFLAM….. Consiliul Mondial al Bisericilor a fost înființat la 23 august 1948 și este de atunci organul central al mișcării ecumenice. Biserica Romano-Catolică nu este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor, dar colaborează cu acesta în calitate de observator Biserica Ortodoxă Română a aderat la Consiliul Mondial al Bisericilor în anul 1961, împreună cu Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România.………..
   …. În prezent bisericile membre ale CMB sunt în număr de 349 și provin din mai mult de 110 de țări din toate continentele. Printre acestea se află aproape toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume precum și numeroase Biserici care s-au format pornind de la Reforma protestantă din secolul al XVI-lea (Biserica anglicană, baptistă, luterană, metodistă și reformată) și un mare număr de biserici protestante unite și independente…………
   P.S. DECI TOTI HULITORII DE DUMNEZEU ,A MAICII DOMNULUI,A SFINTILOR DIN CERURI SI A SFINTELOR TAINE,INCLUSIV BOR-institutional/administrativ SI ALTII, SUNT MEMBRII BISERICII ANTIHRISTULUI LA GRAMADA…..
   17. Bisericile Ortodoxe locale, membre ale CMB, participă pe deplin şi în mod egal la organismul Consiliului Mondial al Bisericilor………….
   P.S DECI BOR& CO,SEMNATAR IN CRETA CU 2 MAINI ASTA SUNT….CMB…..SAU LEPADAT DE HRISTOS PTR CMB
   19. Bisericile Ortodoxe membre consideră drept o condiţie sine qua non pentru participarea la CMB respectarea articolului fundamental al Constituţiei CMB…….
   Ele (Bisericile Ortodoxe membre ale CMB n. tr.) au convingerea profundă că premisele eclesiologice ale Declaraţiei de la Toronto (1950), intitulată „Biserica, bisericile şi Consiliul Mondial al Bisericilor sunt de o importanţă capitală pentru participarea ortodoxă la acest Consiliu. …….Scopul Consiliului Mondial al Bisericilor nu este acela de a negocia unirea între biserici – lucru ce-l pot face numai bisericile însele din proprie iniţiativă – ci să realizeze un contact viu între biserici, să promoveze studiul şi dezbaterea problemelor ce privesc unitatea Bisericii…………..Mai mult, din includerea în Consiliu, nu rezultă că fiecare Biserică este obligată să vadă celelalte biserici ca biserici în adevăratul şi deplinul sens al cuvântului” (Declaraţia de la Toronto, §2)…………..
   P.S HULE,HULE SI ,,biserici’’,adica DUPA ERETICII ASTIA,Biserica Ortodoxa NU EXISTA,ci este o ramificatie/componenta/parte, dintr-un intreg si ei,ERETICII HULITORI ai Bisericii celei Una, cauta si la celelalte ,,biserici’’partile lipsa, spre ,,desavarsirea’’ ei, PRIN UNITATEA DIN CMB=BISERICA ANTIHRISTULUI…….
   De ACEIA…. ANATEMA – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup………..(Anatema Rocor 1983)
   20. Perspectivele dialogurilor teologice ale Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine sunt întotdeauna determinate pe baza principiilor eclesiologiei ortodoxe şi a criteriilor canonice ale tradiţiei bisericeşti deja constituite………
   P.S. Exista si un „dialog al minciunii”, atunci cînd cei care dialogheaza se înseala, cu stiinta sau fara stiinta, unii pe altii. UN ASTFEL DE DIALOG E PROPRIU TATALUI MINCIUNII, DIAVOLUL, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8:44)…..Sf IUSTIN POPOVICI…..
   22. Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sânul Bisericii, cea mai înaltă autoritate în aspecte de credinţă şi reguli canonice (canonul 6 al Sinodului II Ecumenic)………………
   P.S DECI, CRETANII ERETICI SPUN SI NU BISERICA ORTODOXA….. condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice…………
   P.S.DECI EI,CONDAMNA PE CEI CARE DORESC SA PASTREZE…. ORTODOXIA AUTENTICA…. PREDATA DE DUHUL SFANT PRIN SFINTII PARINTI SI S-AU INGRADIT DE EI,DE APOSTATII SEMNATARI AI EREZIILOR SI BLASFEMIILOR ASTEA ………
   TOT ERETICII astia si-au luat si MASURI DUBLE DE PROTECTIE,DRESANDU-I pe multi,ca cica…… păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal…………P.S ADICA PRIN …SINODICEASCA CERCETARE….DOAR CA NU ESTE ADEVARAT,FIINDCA SINOADELE NU SUNT INFAILIBILE,DACA IERARHII PARTICIPANTI NU SUNT ORTODOCSI,DOVADA CA AU FOST ZECI DE SINOADE TALHARESTI,PRECUM SI ASTA DIN CRETA ASA CA…..SA ASCULTAM DE SFINTII DIN CERURI…. Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 24 Catre Teoctist Magistrul,pag 21
   ………..Prin urmare, stăpâne, SINOD NU ÎNSEAMNĂ A SE ADUNA PUR ŞI SIMPLU IERARHI ŞI PREOŢI, chiar dacă sunt mulţi (căci MAI BUN ESTE, ZICE [SCRIPTURA], UNUL CARE FACE VOIA LUI DUMNEZEU DECÂT MII CARE O CALCĂ), ci [a SE ADUNA] ÎN NUMELE DOMNULUI PRIN CERCETAREA ŞI PĂZIREA CANOANELOR, şi a lega şi dezlega nu la întâmplare, ci AŞA CUM CERE ADEVĂRUL ŞI CANONUL ŞI REGULA ACRIVIEI………PRECUM SI….. Cum dar zice: ASCULTAŢI PE MAI MARII VOŞTRI ŞI VĂ SUPUNEŢI LOR?
   Pricina pentru care Pavel a zis aşa este următoarea. Pentru ca MAI ÎNAINTE A ZIS despre conducători, aceste laude: “văzând bunele roade ale vieţii lor virtuoase şi împreună petrecerea lor urmaţi-le credinţa”; apoi DUPĂ CE I-A ARĂTAT CĂ SUNT DREPŢI ÎNTRU TOATE, A ZIS: “ascultaţi pe mai marii şi întâistătătorii voştri şi vă supuneţi lor”.
   Dar îmi răspundeţi: dacă acela este rău si nu ne supunem, ce se întâmplă? Si ÎN CE SPUI CĂ ESTE RĂU ÎNTÂISTĂTĂTORUL TĂU? DACĂ ESTE GREŞIT ÎN CREDINŢĂ, FUGI DE DÂNSUL ŞI-L PĂRĂSEŞTE, NU NUMAI DACĂ ESTE OM, CI SI ÎNGER DIN CER DACĂ AR FI; iar dacă este greşit în viaţa şi faptele lui, nu lua aminte…….SF IOAN GURA DE AUR,in cartea Sf Nicodim Aghioritul-Deasa Impartasire,pag 50…..
   23….. În acest spirit, Biserica Ortodoxă consideră că este important ca toţi creştinii, inspiraţi de principiile fundamentale comune ale Evangheliei, să încerce să dea un răspuns unanim şi solidar, bazat pe modelul omului nou în Hristos, la problemele spinoase ale lumii contemporane……
   P.S HULE SI IAR HULE,PAI,cica ….. la problemele spinoase ale lumii contemporane….. Biserica Ortodoxa considera ca trebuie o ,,schimbare’’ in interiorul ei,ptr a veni in ajutorul….. OMULUI NOU ÎN HRISTOS….DECI NU OMUL SA SE DEA DUPA DUMNEZEU SI BISERICA SA,CI INVERS…..
   24…. Biserica Ortodoxă este conştientă de faptul că mişcarea pentru restaurarea unităţii creştinilor ia forme noi……. Este imperios ca Biserica Ortodoxă să continue să aducă mărturia ei în lumea creştină divizată………
   P.S INCA ODATA ERETICII CRETANI SPUN CA BISERICA ORTODOXA ESTE DIVIZATA SI ESTE CONSTIENTA SI TREBUIE SA IA FORME NOI……DREPT URMARE NOI ORTODOCSII PACATOSI,DAR NU ERETICI LE TRANSMITEM/FACEM CUNOSCUT, LA ERETICII SEMNATARI,CELOR CARE TAC SI SUNT PARTASI LA HULELE SI BLASFEMIILE ASTEA,CELE STABILITE DE CATRE UN SINOD ORTODOCS SI NU TALHARESC….. ANATEMA – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup(Anatema Rocor 1983)……….. De aici ANATEMA – si celor ce comunica in mod CONSTIENTcu ereticii amintiti sau susțin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspăt apărute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a creștinilor scindați!”………(Anatema Rocor 1983)…………..

   1. invatatura ortodoxa DIN CERURI ptr ORTODOCSI….. Marea Apostazie-Episcop de Jordanville Averchie Tausev
    Sfântul Ierarh Ignatie Brianceaninov şi scrierile sale….
    pag 7

    Spre a ne călăuzi, Episcopul Ignatie spune: „APOSTAZIA ARE LOC CU ÎNGĂDUINŢA DOMNULUI, NU ÎNCERCA S-O OPREŞTI CU SLABELE TALE PUTERI…”Ce înseamnă aceasta ? înseamnă oare să ne împăcăm cu apostazia şi să ”ne integrăm” în ea ? Nu, desigur ! Iată însă cum trebuie să acţionăm: „ÎNDEPĂRTEAZĂ-TE, PĂZEŞTE-TE TU ÎNSUŢI DE EA: ACEASTA ESTE DE AJUNS. Cunoaşte duhul vremii, cercetează-l, ca să te poţi feri pe cât posibil de influenţa lui ! De aceea tăcerea asupra Apostaziei este criminală.
    N-AVEM VOIE SĂ PĂSTRĂM TĂCERE ASUPRA APOSTAZIEI, SĂ NE LINIŞTIM PE NOI ÎNŞINE ŞI PE ALŢII, CĂ TOTUL AR FI ÎN ORDINE, CĂ N-AVEM DE CE SĂ NE TULBURĂM.
    Cu toate că nu ne stă în puteri „să oprim apostazia cu slabele noastre puteri”, DATORIA IUBIRII NOASTRE CREŞTINEŞTI NE PORUNCEŞTE NU NUMAI SĂ NE FERIM, ŞI SĂ NE PĂZIM NOI ÎNŞINE, CI SĂ-I PĂZIM, SĂ-I AVERTIZĂM ŞI PE SEMENII NOŞTRI, CARE NU VĂD ŞI NU OBSERVĂ NIMIC. Aici se cuvine să ne amintim minunata cugetare a unuia din cei mai mari stâlpi ai Bisericii noastre, SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL: „PRIN TĂCERE ÎL TRĂDĂM PE DUMNEZEU”.
    pag 8

    Unii vor zice: „Ascultaţi, ce tot vorbiţi, despre ce prăbuşire a Bisericii este vorba, când noi avem legământul hotărât al lui Hristos Care spune: „Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor
    birui” (Mt. 16,18). Foarte adevărat, cuvintele lui Hristos sunt fără îndoială de netăgăduit, însă nu se ştie de ce, uităm că prin aceste cuvinte Hristos nu arată hotarele Bisericii, pe care „porţile iadului nu o vor birui.” NU SE SPUNE CARE ANUME BISERICĂ VA FI ACEEA: a Constantinopolului, Rusă, Sârbă, Bulgară, Biserica Rusă din diaspora, sau oricare alta. Se spune simplu – „Biserica”, adică, până la sfârşitul veacului şi cea de A Doua Venire a lui Hristos, ADEVĂRATA BISERICĂ NU VA DISPARE DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI, CI VA SUBZISTA. Biserica va rămâne Biserică cu toate înaltele ei legăminte, împuterniciri şi drepturi binecuvântate ce-i aparţin, chiar şi în cazul, când în ea va rămâne un singur episcop şi minimum de credincioşi. IAR RESTUL SE VA CLĂTINA ŞI VA CĂDEA, VA FI „BIRUIT DE PORŢILE IADULUI”, CHIAR DACĂ VA CONTINUA SĂ SE NUMEASCĂ ”BISERICĂ”.
    pag 8

    NU AVEM DE UNDE AŞTEPTA RESTABILIREA CREŞTINISMULUI” – scrie mai departe Episcopul Ignatie: „VASELE SFÂNTULUI DUH AU SECAT DEFINITIV PRETUTINDENI, chiar şi în mănăstiri, aceste tezaure de evlavie şi daruri harice, ori, substanţa Duhului dumnezeiesc poate fi suplinită şi restabilită numai prin uneltele Sale. Îndelungata şi milostiva răbdare a Domnului îngăduie să se prelungească şi să fie amânat deznodământul final pentru cei rămaşi, care se vor mântui. Între timp, cei ce putrezesc sau au putrezit, vor atinge deplina putreziciune. CEI CE VOR SĂ SE MÂNTUIASCĂ, TREBUIE SĂ ÎNŢELEAGĂ BINE ACEST LUCRU ŞI SĂ FOLOSEASCĂ TIMPUL DAT SPRE MÂNTUIRE, „CĂCI TIMPUL SCURT ESTE”, iar trecerea în veşnicie este aproape pentru fiecare din noi. Se cuvine să fim mai împăciuitori faţă de starea Bisericii şi totodată înţelegători. Această stare jalnică este îngăduită de Sus.
    Stareţul Isaia spunea: „Înţelege vremea! Nu aştepta buna orânduire în structura bisericească îndeobşte. FII MULŢUMIT CĂ EXISTĂ POSIBILITATEA MÂNTUIRII INDIVIDUALE A CELOR CARE VOR SĂ SE MÂNTUIASCĂ”. Sfaturi care parcă ne sunt îndreptate direct nouă, pentru a nu ne descuraja, a nu cădea în deznădejde, văzând ce se petrece. Cel mai greu este, desigur, în aceste vremuri, după CUM REMARCA SFÂNTUL IERARH IGNATIE, de a suporta singurătatea spirituală„Mântuieşte-te singur! Fii fericit, dacă vei afla măcar un colaborator adevărat în lucrarea de mântuire: acesta e cel mai mare şi mai de preţ dar al Domnului, în zilele noastre. Păzeşte-te, vrând sa-ti salvezi aproapele, să nu te tragă el în prăpastia pierzaniei. Acest din urmă lucru se întâmplă la tot pasul.”
    pag 11

    Dar cum şi de ce oamenii Îl vor respinge pe Hristos şi îl vor primi pe Antihrist ? Şi la această întrebare Sfântul Ierarh Ignatie dă răspuns minunat: „Tot aşa cum L-au respins pe Hristos cu 19 secole şi ceva în urmă şi L-au răstignit pe cruce.” „CREŞTINISMUL NE-A FOST PROPOVĂDUIT CU ATÂTA CERTITUDINE, ÎNCÂT NU EXISTĂ JUSTIFICARE PENTRU ACEI CE NU-L CUNOSC. Motivul neştiinţei este unul: bunul plac, samavolnicia. CUM SOARELE LUMINEAZĂ PE CER, AŞA LUMINEAZĂ CREŞTINISMUL. CEL CARE ÎNCHIDE OCHII DE BUNĂ VOIE, SĂ-ŞI ATRIBUIE NEVEDEREA ŞI NECUNOAŞTEREA SIEŞI, NU LIPSEI DE LUMINĂ. Motivul respingerii lui Dumnezeu -Omul de către oameni se află în oameni, după cum tot în ei se află şi motivul acceptării Antihristului.” „EU AM VENIT ÎN NUMELE TATĂLUI MEU – A MĂRTURISIT IUDEILOR DOMNUL, – ŞI VOI NU MĂ PRIMIŢI: DACĂ VA VENI UN ALTUL ÎN NUMELE SĂU, PE ACELA ÎL VEŢI PRIMI” (IOAN 5,43).
    pag 12

    ANTIHRISTUL VA FI O CONSECINŢĂ LOGICĂ, JUSTĂ ŞI FIREASCĂ A ORIENTĂRII GENERALE, SPIRITUALE ŞI MORALE, URMATĂ DE OMENIRE. De altminteri, tot ce observăm acum în lume – în viaţa socialpolitică şi bisericească a omenirii – corespunde întru totul prezicerilor expuse mai sus ale Episcopului Ignatie. Iar dacă ne gândim în mod serios la tot ceea ce se petrece, devine clar că încă NICIODATĂ, ÎN ÎNTREAGA SA ISTORIE, LUMEA N-A FOST ATÂT DE APROAPE DE ANTIHRIST, CA ÎN ZILELE NOASTRE. Data apariţiei lui e doar o chestiune de timp, ce nu ne este încă dezvăluită. Noi am fost avertizaţi despre cele ce se vor întâmpla şi vom fi pedepsiţi, dacă vom închide ochii cu uşurinţă asupra tuturor acestor evenimente, ÎNCREDINŢÂNDU-NE PE NOI ÎNŞINE ŞI PE ALŢII, CĂ NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC DEOSEBIT, CĂ TOTUL E ÎN ORDINE, CĂ AR FI MAI BINE SĂ FIM CONCILIANŢI, ŞI NE VOM LĂSA ”DUŞI DE VALURILE VIEŢII”, CA ŞI CEILALŢI, ORI VOM MERGE ”ÎN PAS CU VREMEA” CE NE ATRAGE CU REPEZICIUNE SPRE ANTIHRIST.Câtă recunoştinţă îi datorăm noi, fiii şi fiicele Bisericii Ortodoxe, SFÂNTULUI IERARH IGNATIE PENTRU CĂ, ÎNCĂ CU O SUTĂ DE ANI ÎN URMĂ, A ZUGRĂVIT ATÂT DE VIU ÎN ÎNCHIPUIREA NOASTRĂ TABLOUL A TOT CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM ŞI A CEEA CE VA MAI FI POATE, ÎN VIITORUL APROPIAT !

    pag 12

    1„SAREA NE CUPRINDE” – BISERICA ÎNCETEAZĂ DE A MAI FI BISERICĂ. EA DEVINE PSEUDOBISERICĂ, GATA DE A-L PRIMI PE ANTIHRIST CA ”MESIA”, ÎN AFARĂ DE „MICA RĂMĂŞIŢĂ” A DREPTCREDINCIOŞILOR care, conform cuvintelor Episcopului Ignatie devine „tot mai săracă şi mai săracă”. Toată cultura modernă şi întreaga viaţă umană, orientată exclusiv spre satisfacerea bunăstării aparente, pur materiale a oamenilor, pregăteşte stăruitor şi cu febrilitate omenirea pentru înscăunarea Antihristului. Prin urmare, A SOSIT TIMPUL LIMITĂ PENTRU FIECARE DIN NOI SĂ HOTĂRÂM – UNDE SUNTEM ŞI CU CINE: în această „mică rămăşiţă” a dreptcredincioşilor, în această „turmă mică a lui Hristos”, după cuvintele lui Hristos Mântuitorul Însuşi (Luca 12,32) – CU HRISTOS SAU CU VRĂJMAŞUL SĂU – ANTIHRISTUL ? ACEASTA NE ÎNVAŢĂ SCRIERILE INSPIRATE DE ÎNŢELEPCIUNEA DUMNEZEIASCĂ ALE SFÂNTULUI IERARH IGNATIE!

    1„ŞI ÎNTINZÂND BUCĂŢICA, A DAT-O LUI IUDA, FIUL LUI SIMON ISCARIOTEANUL. ŞI DUPĂ ÎMBUCĂTURĂ A PĂTRUNS ATUNCI SATANA ÎN EL” (IOAN 13, 26-27). POTRIVIT UNOR TĂLMĂCIRI, IISUS A ÎNTINS BUCĂŢICA DE PÂINE ÎN SARE…………Iertati-ma!

  4. Stefan parinti mei se duc la o parohie unde preotul a declarat ca papa e sfant si ca venirea papei la noi in tara este extraordinar si este si ecumenist declarat,te intreb cum trebuie sa procedeze parinti mei din punct de vedere canonic si sa nu-si piarda mantuirea

   1. Observati la sinodul din creta
    acest sinod ainceput pe data de 16 06 2016
    sa finalizat pe 26 06 2016
    tradarea crezului a fost pe 19 06 2016 data care o dam inapoi 13 ziledupa calendarul vechi ar fi data de 06 06 2016
    Aici observ ca s-au luat toate pachetele de 666 posibile in cele 10 zile
    plus ca porumbelul de pe sigla sinodului nu are aureola , porumbel care seamana mai bine cu pasarea phoenix care renaste din cenusa adica lucifer

    plus ca brosura scoasa de sinodul ortodox in care se justifica ca nu au gresit cu nimic are cei trei de sase mai mare decit celelalte cifre ,

   2. Sa marturiseasca adevarul acolo in fata popei in Biserica,sa strige tare,nevrednic este papa daniel!papa este un eretic anatemizat,blestemat,ca papistasii sunt eretici.

 7. Cinste si inchinaciune pentru curajul ancestor pusnici, Dumnezeu sai binecuvinteze dupa fatele lor, avind ochii deschisi inspre lumina adevarului. “Mintuitorul a spus lasati copii sa vina la mine” Prin post si rugaciunea va veni ziua cind se va culege griul din neghina. Afara casatoriile mixte si tot restful de semnaturi diavolesti care incearca sa ispiteasca lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button