X

Avertisment din CSM: „Cei care se bucură de desființarea SIIJ vor regreta”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina critică, într-un punct de vedere, memorandumul pentru desființarea SIIJ depus în Guvern și precizează că documentul ar trebui să provoace revoltă, mai ales pentru că nu cuprinde abuzurile și protocoalele secrete. 

„Propunerea memorandumului adoptat de Guvern de desființare a SIIJ este fundamentatră în principal pe anumite documente europene, precum rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV, din care sunt extrase și citate cu nesaț considerente care cer, mai mult sau mai puțin imperios, o reevaluare, regândire ori chiar desființare a SIIJ. Mai dorește cineva să vadă care a fost premisa reală a nevoii de înființare a SIIJ, situațiile dovedite de abuzuri comise de unii magistrați, în special procurori ori dezvăluirile privind existența unor protocoale secrete care au genera ingerințe în actul de justiție?”, se arată într-un punct de vedere semnat de judectoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina, transmis MEDIAFAX.

Magistrații mai arată că rapoartele europene, la care ne raportăm, conțin numeroase erori factuale, relevate de CSM. Aceste rapoarte recunosc că protocoalele secrete depășesc sfera lor de acțiune „și, prin urmare, le ignoră suveran”.

„Memorandumul ar trebui să ne provoace revoltă, dacă am fi cu adevărat preocupați de oameni. Niciun cuvânt din memorandum nu denotă o minima preocupare pentru cetățeni, pentru garanția oferită acestora de protecție a dreptului la un proces echitabil, căci cine nu a înțeles până acum ce era de înțeles, vom spune noi acum, din nou clar și răspicat: SIIJ s-a născut din nevoia de protecție a cetățenilor, căci numai un judecător cu adevărat independent constituie garanția unei justiții drepte și echitabile”, mai precizează judecătoarele.

În documentul semnat de Baltag și de Oprina se mai arată că SIIJ a fost validată constituțional, însă în memorandum acest lucru este menționat doar tangențial.

„Despre abuzuri și protocoale oculte, despre destine distruse de vechea structură de parchet DNA și despre destinele justițiabililor care au avut nefericita șansă să întâlnească în parcursul lor judiciar un judecător care a suferit diverse forme de presiune nu se vorbește în memorandum, căci acestea de ar fi cunoscute cu adevărat ar cutremura nu doar sistemul judiciar, dar și întreaga societate și ar genera imediat remedii europene sau internaționale adecvate, iar nu încercări de ascundere a realității”, mai arată sursa citată.

Semnatarele punctului de vedere mai menționează practicile DNA care, potrivit acestora, au pus presiune pe activitatea de judecată: lipsa ordonanțelor de începere a urmăririi penale in rem, solicitarea și prelungirea mandatelor de supraveghere tehnică în lipsa unor motive care să le justifice, dosare ținute în nelucrare perioade mari de timp, judecători supravegheați cu încălcarea dispozițiilor procedurare etc.

„SIIJ, cea mai importantă garanție de independență reală a judecătorilor urmează a fi desființată. Așa și-a asumat public Guvernul, însă cei care acum se bucură vor regreta mai târziu. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu, poate chiar pentru ei inșiși”, mai precizează magistrații.

Precizările vin după ce ministrul Justiției a depus, în ședința de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desființarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată.

„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

Ludovic Orban a declarat că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă.

„Măsura se află și în programul de guvernare”, a punctat premierul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

 1. Oarecum offtopic
  Ma intreb de ceva vreme de ce magistratura romana a fost impartita in doua: judecatorii sunt aproape in exclusivitate, femei; iar procurorii, barbati ??
  Eu vad ca decizia procesuala este mai usor influentabila in randul judecatoarelor, adica se controleaza mai usor justitia prin acesta organizare.
  In paralel, tot anul 2019 s-a vorbit despre controlul justitiei si vad ca si anul viitor are aceleasi caracteristici.
  Guvernul actual, ca si cel hulit al psd, nu are alta preocupare mai importanta….

  1. Cred ca inca este valabila lozinca : “La vremuri noi, tot noi!” Adica tot cei din afara, straini de tara. Numai cozile de topor s-au schimbat. Asa credem ca sta treaba deocamdata. Ca sa ne schimbam cu totii pentru a ne fi bine, ne trebuie ceva “forte”. Ceva greu de dus. Nu se poate obtine in alt mod binele pe care ni-l dorim. N-are cum. Romanii n-au ajuns inca la limita suportabilitatii. Doar atunci se va putea schimba in bine Romania.
   Toate bune in noul an 2020!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button