X

Zeci de israelieni arestați, unii închiși în Europa, pentru contrabanda cu drogul khat

Contrabandiștii sunt plătiți să livreze valize pline cu frunze în străinătate, dar țările europene îi pedepsește pe cei prinși într-o măsură tot mai mare

Grămezi de frunze khat (credit foto: SS BY-SA 3.0, de Abalg, Wikimedia Commons)

Grupările de crimă organizată israeliene plătesc contrabandiștii să livreze frunze de khat în țări europene, ducând la arestarea a zeci de israelieni, unii închiși în străinătate.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deși khat este ilegal în majoritatea țărilor europene, nu există restricții pentru vânzarea sau distribuirea sa în Israel și este frecvent utilizat de comunițățile yemenite și etiopiene ale țării.

Situația a dus la o oportunitate lucrativă pentru infractori, a relatat Canalul 12 Duminică.

De la începutul anului, sute de israelieni, mulți dintre ei tineri provenind din medii defavorizate, au fost plătiți între 2000-5000 NIS (580-1.440 de dolari) să ia valize pline cu khat în străinătate.

În această perioadă, 73 au fost arestați și unii dintre ei condamnați la închisoare. Dintre cei reținuți, 25 erau femei iar opt erau minori cu vârste între 15-17 ani.

Autoritățile fiscare și poliția aeroportului nu pot să oprească contrabandiștii să părăsească Israelul deoarece nu au autoritatea necesară.

Sima Duvdevani, șefa departamentului Ministerului de Externe pentru israelienii din străinătate. (Canalul 12)

Sima Duvdevani, șefa departamentului Ministerului de Externe pentru israelienii din străinătate, a declarat pentru Canalul 12 că tendința se regăsește în aproape fiecare țară europeană și cantități numeroase de khat sunt implicate.

“Numărul de tineri ce se ocupă cu asta și sunt arestați e în creștere.”

Duvdevani a zis că inițial țarile îi deportau pe cei prinși după două săptămâni, dar recent au devenit mai aspri cu infractorii.

“Astăzi înțelegem că europenii nu sunt prea toleranți cu fenomenul. Vorbim despre sentințe mai îndelungate, de 3-4 luni, sau jumate de an.”

Israelieni au fost încarcerați în Marea Britanie, Franța, Germania și alte țări.

Un cetățean israelian a fost condamnat la zece ani de închisoare în Turcia, a zis Duvdevani.

Ministrul de Securitate Publică Gilad Erdan sosind la ședința de cabinet săptămânală la oficiul prim-ministrului din Ierusalim pe 2 iunie 2019. (Yonatan Sindel/Flash90)

Ministrul de Securitate Publică Gilad Erdan lucrază împreună cu Ministerul Finanțelor pentru a reduce contrabanda prin scoaterea în afara legii a producției de khat.

“Imediat ce ordinul este dat poliția se va ocupa de acești infractori ce profită de populații mai slabe (din punct de vedere socioeconomic)”, a zis Erdan.

Khat conține două amfetamine, catinona și catina. Printre efectele pozitive se numără o stare de euforie, o stare de alertă sporită, și reducerea oboselii. Cu toate acestea, ele prezintă anumite riscuri pentru sănătate, incluzând depresia, iritabillitatea, creșterea pulsului și a tensiunii arteriale, lipsa apetitului și insomnia.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button