X

Netanyahu anunță că Valea Iordanului, Iudeea și Samaria vor face parte din Israel

ciseiordaniaPremierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat duminică intenţia de a anexa o parte din Cisiordania ocupată şi de a legaliza coloniile israeliene, într-o ultimă tentativă de a evita noi alegeri legislative, relatează AFP. 

“Este timpul să aplicăm suveranitatea israeliană asupra Văii Iordaniei şi de a legaliza toate coloniile din Iudeea şi Samaria”, a afirmat el, folosind termenul biblic pentru a desemna Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel.

“Ea va face parte din statul Israel”, a adăugat premierului într-o conferinţă organizată de cotidianul israelian de dreapta Makor Rishon.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Netanyahu a făcut aceste declaraţii într-un moment în care încearcă să îl convingă pe rivalul său Benny Gantz să formeze un guvern de uniune care ar putea profita de noua poziţie a administraţiei americane asupra coloniilor.

În noiembrie, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a afirmat că Washingtonul nu va mai considera coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind contrare dreptului internaţional, încălcând rezoluţii ale ONU.

Netanyahu şi-a anunţat în septembrie, cu doar o săptămână înainte de alegerile legislative, intenţia de a anexa toate coloniile din Valea Iordaniei, fâşie de pământ strategică reprezentând circa 30% din Cisiordania ocupată, dacă va câştiga alegerile.

După eşecul lui Netanyahu şi apoi al lui Gantz de a forma un guvern, preşedintele Reuven Rivlin a însărcinat parlamentul să găsească un premier până miercuri pentru a scoate Israelul din impasul politic şi pentru a evita organizarea unui al treilea scrutin în mai puţin de un an.

“I-am propus lui Benny Gantz un guvern de uniune”, a declarat Netanyahu, afirmând că “nu este prea târziu” şi că “este timp pentru a o face”.

“Această săptămână este importantă. Vom şti dacă Israelul se va întoarce la urne sau dacă va prevala raţiunea pentru a ajunge în cele din urmă la uniunea dorită”, a adăugat el.

“Văd că SUA recunosc suveranitatea noastră asupra Văii Iordaniei. Este important”, a afirmat Netanyahu, precizând că a vorbit recent cu Mike Pompeo, fără a prezentat un plan oficial.

Totuşi, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat vineri o rezoluţie care cere ca orice plan de pace al SUA să susţină soluţia care prevede un stat palestinian alături de statul Israel.

Deşi colonizarea israeliană din Cisiordania ocupată a continuat sub toate guvernele din Israel după 1967, ea s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Benjamin Netanyahu şi al aliatului său de la Washington, preşedintele Donald Trump.

Peste 400.000 de israelieni s-au instalat în colonii în Cisiordania, alături de 2,6 milioane de palestinieni.

Coloniile sunt considerate de o mare parte din comunitatea internaţională ca unul din principalele obstacole în calea rezolvării conflictului.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Ianuarie va fi o luna cu multe evenimente “neprevazute”!

  Trump și Netanyahu au finalizat planul unei acțiuni militare preventive asupra Iranului
  https://newsweek.ro/international/trump-si-netanyahu-au-finalizat-planul-unei-actiuni-militare-preventive-asupra-iranului

  Israeli FM threatens to target Tehran with ‘hundreds of Tomahawk missiles’
  “We will not allow Iran to acquire or stockpile nuclear weapons. If that is the last option – we will act militarily.”
  “If Iran crosses the ‘red line’, it will discover a uniform front between Saudi Arabia, UAE and the United States, which will launch hundreds of Tomahawk missiles at Tehran”
  “As long as the Iranians delude themselves into thinking they have Europe’s backing, it will be more difficult for them to back down”
  Nevertheless, Tel Aviv is estimated to have between 200 and 400 atomic warheads in its arsenal.
  https://www.presstv.com/Detail/2019/12/08/613139/Israel-Katz-Iran-nuclear

 2. Off topoic: Sanna Mirella Marin va fi noul premier al Finlandei, la numai 34 de ani

  Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat în relație cu o femeie. Nu cunoaște familia tatălui ei biologic. Viitorul premier al Finlandei a povestit că nu i-a fost ușor, că a suferit lipsuri materiale și că adesea a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o astfel de familie. Dar spune că mama sa i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/sanna-mirella-marin-va-fi-noul-premier-al-finlandei-la-numai-34-de-ani-1228591

  1. Pentru acest feminism care a putrezit intreaga societate, pana la varf, Scandinavia va avea o soarta tragica. Pacat de majoritatea oamenilor care vor suferi pentru vina de a fi asistat pasivi la intinderea si ascensiunea spurcaciunii si de a se fi lasat spalati pe creier in limbaj corect politic, fara a riposta.

 3. Un general american spune ca SUA construieste nave spatiale care pot transporta pasageri oriunde pe planeta intr-o ora
  USAF general says Space Force tech ‘will get people anywhere on Earth in 1 hour’
  “The technology is on the engineering benches today. But most Americans and most members of Congress have not had time to really look deeply at what is going on here.”
  https://www.dailystar.co.uk/news/weird-news/usaf-general-says-space-force-21043863.amp

  1. “un general american spune…”..mda..si in anii ’80 cand eram copil se zicea in “stiinta si tehnica” si in alte reviste si “almanahe” de “stiinta” ca omenirea va coloniza luna (?)si marte( ?) pana in 2000”..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button