X

Între Rusia și China s-a inaugurat primul gazoduct, lung de 2 000 de km

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Rusia va inaugura luni primul său gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate să îi consolideze poziţia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să îşi diversifice pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.

Denumit ‘Power of Siberia’, gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai. Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor participa la o videoconferinţă organizată cu prilejul inaugurării acestui gazoduct care concretizează dorinţa Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi UE.

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

În paralel, China este un partener major al Rusiei în domeniul gazelor naturale lichefiate, via două uriaşe proiecte ale grupului privat rus Novatek în zona Arctică.

Gazoductul Power of Siberia este “unul din cele mai aşteptate proiecte energetice din Asia, cu implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia”, apreciază analiştii de la S&P Global Platts într-un raport.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Până acum vânzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de Power of Siberia, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

  1. Trump impinge Franta, UE si Turcia in bratele Maicii Rusii: amenință Franța cu taxe vamale de 100% daca impoziteaza multinationalele americane din domeniul IT!
    Trump ameninţă să impună taxe vamale suplimentare, ajungând până la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca răspuns la introducerea în Franţa a unei taxe pe veniturile realizate de giganţii americani din domeniul Internetului.
    Trump intenţionează să deschidă o anchetă împotriva Austriei, Italiei şi Turciei pentru a stabili dacă taxele din domeniul digital ameninţă firmele americane.
    https://www.stiripesurse.ro/un-razboi-economic-total-e-pe-punctul-de-a-izbucni-intre-sua-si-europa-administratia-trump-ameninta-franta-cu-taxe-de-100prc-urmeaza-italia-austria-si-turcia_1409195.html

    Multinationalele americane nu platesc impozit pe profit nici in Romania.

    1. Un senator republican recunoaste ca Trump a ajuns presedintele SUA cu ajutorul lui Putin: John Neely Kennedy spune ca la alegerile din 2016 Rusia a intervenit in favoarea lui Trump, iar Ucraina in favoarea lui Hillary Clinton
      https://www.youtube.com/watch?v=ouaDaNDZYAM
      0:33 “Rusia a fost foarte agresiva si sunt mult mai sofisticati, dar faptul ca Rusia a fost atat de agresiva nu exclude faptul ca presedintele Poroshenko a lucrat activ pentru secretarul Clinton”
      Sen. John Neely Kennedy (R-La.) said Sunday that both Russia and Ukraine interfered in the 2016 presidential election.
      https://www.washingtonpost.com/politics/sen-kennedy-says-both-ukraine-and-russia-interfered-in-2016-election-despite-intelligence-communitys-assessment/2019/12/01/09652dd8-1459-11ea-9110-3b34ce1d92b1_story.html

  2. Rusia ameninta Ucraina si UE ca opreste gazul daca se pune problema retrocedarii Crimeei
    Rusia evită negocierile cu Ucraina: înțelegerea cu Ucraina urmează să expire la data de 31 decembrie, iar un nou contract nu a fost încă negociat.
    https://www.stiripesurse.ro/situatie-controversata-in-europa-centrala-rusia-evita-negocierile-cu-ucraina-furnizarea-de-gaze-in-pericol_1409197.html
    Rusia refuză orice legare a conflictului din Estul Ucrainei de Peninsula Crimeea. NU poate exista o discuție pe asta! Problema e închisă definitiv!
    https://www.stiripesurse.ro/rusia-refuza-orice-legare-a-conflictului-din-estul-ucrainei-de-peninsula-crimeea-nu-poate-exista-o-discutie-pe-asta-problema-e-inchisa-definitiv_1409198.html

    1. Zelenski, i-a invitat pe acei locuitori ai Donbasului care sunt de partea Moscovei să părăsească Ucraina şi să se instaleze în Rusia. El a calificat drept ‘incorectă’ poziţia acelor ucraineni care, primind paşaport rusesc, trăiesc pe teritoriul Ucrainei şi în acelaşi timp îl consideră ca aparţinând Federaţiei Ruse.
      https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/12/02/zelenski-ii-invita-pe-locuitorii-donbasului-care-sunt-de-partea-rusiei-sa-paraseasca-ucraina–413113

      Rusia va lansa oficial și gazoductul Turkstream, care va livra gaze naturale către Turcia ocolind Ucraina, urmând ca ulterior la mijlocul lui 2020 și gazoductul Nord Stream 2, prin Marea Baltică, să devină operațional.
      http://oradeapress.ro/2019/12/02/sanctiunile-ue-si-ale-sua-nu-vor-mai-avea-efect-rusia-isi-extinde-reteaua-de-gaz/

  3. Putin a promulgat luni o lege care permite ca străinii să fie etichetaţi ca agenţi străini
    Extinderea definiţiei de agent străin pentru a include persoane private provoacă acum noi îngrijorări legate de capacitatea jurnaliştilor independenţi şi a bloggerilor de a-şi desfăşura activitatea în Rusia.
    https://www.stiripesurse.ro/vladimir-putin-lege-controversata-care-ii-vizeaza-pe-straini-masura-liderului-de-la-kremlin-aspru-criticata-de-human-rights-watch_1409211.html
    Trebuie sa dam si noi o astfel de lege, ca prea s-au latit in Romania “analistii”, “jurnalistii independenti” si postacii Kremlinului.

    1. Bulgarii i-au dat voie tradatorului sa mearga la Moscova sa-si ia premiul de la Putin!
      Un fost parlamentar bulgar, care a fost acuzat că a spionat în serviciul Rusiei, a călătorit la Moscova, după ce a primit o aprobare specială de la instanţă, pentru a accepta personal un premiu de la preşedintele Vladimir Putin.
      Acesta a fost eliberat din custodie pe 10 septembrie, după ce a plătit o cauţiune de 25.000 de euro şi a primit interdicţie de a părăsi ţara. Însă pe 4 noiembrie, procurorul general bulgar Sotir Tsatsarov a anunţat că Malinov a primit o aprobare specială pentru a părăsi ţara în perioada 1-5 noiembrie.
      https://adevarul.ro/international/europa/bulgarul-acuzat-spionaj-serviciul-rusiei-recompensat-vladimir-putin-1_5dc162f25163ec4271b63245/index.html
      Justitia bulgara “merge struna”, de aia UE ridica MCV-ul Bulgariei…

      Emmanuel Macron, lobby pentru Rusia: Europa trebuie să dialogheze cu Moscova, în afara oricăror dictate NATO
      https://www.activenews.ro/externe/Emmanuel-Macron-lobby-pentru-Rusia-Europa-trebuie-sa-dialogheze-cu-Moscova-in-afara-oricaror-dictate-NATO-156438

      Putin ar trebui sa sa-si ia in primire neomarxistii de la carma UE.

  4. Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial continea si odoare mănăstireşti din Moldova şi Muntenia, documente originale din colecţiile Academiei Române, 300 sute de pergamente cu peceţi domneşti, 25 de volume manuscrise române şi slavone, cărţi rare, unice chiar, ca “Răspunsuri ale Mitropolitului Varlaam din 1644 în Catehismul calvinesc”.

    La Moscova au ajuns, totodată, colecţii de medalii şi monede vechi, piese rare ale Muzeului de Antichităţi, precum Cloşca cu puii de aur (tezaurul de Pietroasa) care atestă trecerea goţilor prin România, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, evangheliile slavoneşti ferecate în aur şi argint, odoarele brâncoveneşti ale Horezului şi cele cantacuzineşti, odoarele lui Atanaric, chivotele şi epitrahilul de la Bistriţa, darurile lui Vasile Lupu şi ale soţiei sale de la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi şi evanghelia scrisă de Isidor din Bădăuţi. Doar stareţul Mănăstirii Secul din judeţul Neamţ, Ilarion Bălăiţă, a refuzat să cedeze odoarele, pe care a reuşit să le salveze.
    https://www.stiripesurse.ro/ruptura-a-relatiilor-diplomatice-dintre-bucuresti-si-kremlin-romania-a-deschis-din-nou-subiectul-tabu-al-tezaurului_1400220.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button