X

Turcia nu se înclină în fața Americii: ‘N-am cumpărat rachetele rusești să le ținem în cutie!’

Turcia nu a cumpărat sisteme de apărare ruseşti pentru „a le ţine în cutie”, a declarat miercuri ministrul de Externe de la Ankara, ca răspuns la apelurile Washingtonului de a nu activa bateriile livrate de Moscova, transmite AFP.

„Nu cumpăraţi un produs pentru a-l ţine în cutie. Avem necesităţi”, a arătat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă.

Achiziţionarea de către Turcia a bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antirachetă, reprezintă un subiect important de tensiuni între Ankara şi Washington.

Marţi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat drept „îngrijorător” faptul că Turcia a început cu o zi înainte să testeze parţial S-400 şi a cerut acesteia „să se îndepărteze de punerea totală în funcţiune” a sistemului rusesc.

Cavusoglu a afirmat miercuri că Turcia este deschisă la cumpărarea sistemelor Patriot, concurente cu cele ruseşti S-400, dacă Statele Unite dau garanţii asupra producţiei comune şi dacă Congresul se angajează să nu blocheze vânzarea.

Statele Unite consideră în special că S-400 nu este compatibil cu dispozitivele NATO, alianţă din care Turcia face parte, şi pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare american invizibil pe care armata turcă l-a comandat într-un număr de peste 100 de aparate.

Administraţia Trump a decis deja excluderea Turciei din programul F-35 după livrarea primelor S-400.

„În cel mai rău caz, dacă nu putem cumpăra F-35, vom căuta alternative. Nu puteţi refuza să ne vindeţi şi să ne spuneţi să nu căutăm în altă parte”, a subliniat Cavusoglu.

Turcia este de asemenea sub ameninţarea sancţiunilor americane în baza unei legi adoptate în 2017 de către Congresul Statelor Unite care prevede măsuri punitive automate împotriva oricărui stat care achiziţionează armament rusesc.

Dar un oficial american a afirmat în octombrie că Ankara va scăpa de efectele acestei legi dacă decide să nu activeze sistemele ruseşti.

Liderii turci au repetat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

11 comentarii

 1. Asta este un semnal dat SUA sa nu se gandeasca sa ia bombele nucleare de la Incirlik, ca sa le mute altundeva, ca s-ar putea sa piarda vreun avion invizibil.

  Zeci de bombe nucleare americane sunt ”ostatice” în baza turcă Incirlik. De ce SUA pierd și dacă le iau, și dacă le lasă pe mâna lui Erdogan
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-23426507-zeci-bombe-nucleare-americane-sunt-ostatice-baza-turca-incirlik-sua-pierd-daca-iau-daca-lasa-mana-lui-erdogan.htm

 2. Turcia; mai intai; isi va pierde aliatii(sualezii si la urma,nemtia)….Apoi rusii(care acum le vand sageti S400) vor cobora pe neasteptate peste ei, la Stramtori. Apoi o vor imparti. Vesticii hoitari vor zice: hai sa mergem si noi sa luam o bucata din starvul otoman.
  Si uite asa se pogoara Filip cel frumos cu 18 limbi (armata europeana multinationala-sa nu fim si noi printre ei!) la orasul lui Constantin, pentru macelul cel mare de trei zile si trei nopti, unde va curge sangele pe strazi suvoi cat un vitel de trei ani. A zis-o parintelul grec dragutul…eu doar am amintit.

 3. Ministrul demisionar al energiei, Rick Perry, catre Trump: „Ştiu că unii au spus că aţi afirmat că sunteţi Alesul. Şi le răspund că sunteţi. Am spus: ‘Dacă sunteţi un creştin credincios, înţelegeţi planul lui Dumnezeu pentru cei care ne guvernează şi ne judecă pe această planetă”
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/donald-trump-a-fost-ales-de-dumnezeu-afirmatia-facuta-de-un-lider-republican-la-fox-news-1222769

  !!!???!!!???

  1. Probleme în NATO? Turcia NU susține apărarea colectivă a Țărilor Baltice și Poloniei în fața în fața unei agresiuni a Rusiei

   urcia refuză să susțină planuri de apărare colectivă pregătite de NATO cu privire la țările baltice și Polonia, atât timp cât Alianța Nord-Atlantică nu o susține politic mai apăsat în lupta pe care o poartă împotriva combatanților kurzi în nordul Siriei, au declarat patru surse din cadrul blocului militar occidental pentru Reuters.

   Dacă se confirmă informația Reuters, intransigența Turciei se adaugă problemelor deja existente ale NATO, în contextul în care președintele american Donald Trump a criticat în repetate rânduri membrii alianței că nu au respectat angajamentele bugetare. Doar șapte dintre cei 29 de membri ai NATO cheltuiesc în prezent cel puțin doi la sută din PIB-ul lor pentru armată, iar Polonia și Statele Baltice se numără sunt printre aceste state, în timp ce Turcia nu.

   Ankara și-a îndemnat ambasadorul la NATO să nu semneze aceste planuri, iar delegația turcă a ridicat tonul atât în cadrul unor întâlniri oficiale, cât și în convorbiri private, pentru ca Alianța să desemneze „organizație teroristă” Unitățile Protecției Poporului (YPG), o miliție kurdă aliată a Occidentului în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), declară aceste surse.

   Această repoziționare a Turciei, care are loc cu doar câteva zile înaintea reuniunii prin care NATO urmează să marcheze la Londra 70 de ani de la înființarea organizației, este un semn al disensiunilor între Ankara și Washington pe tema ofensivei pe care armata turcă a lansat-o la 9 octombrie în nord-estul Siriei. Dar și încă una dintre dificultățile cu care membrii NATO se confruntă în a se înțelege în probleme considerate cruciale.
   Fără aprobarea Turciei, NATO urmează să se confrunte cu dificultăți în a implementa planuri militare de apărare a Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, în eventualitatea unei agresiuni a Rusiei, în urma anexării Crimeei de către Moscova și a războiului cu separatiști proruși în estul Ucrainei care i-a urmat în 2014.

   „Ei îi iau pe europenii din (Europa de Est) ostatici, blocând aprobarea acestui plan atât timp cât nu obțin concesii”, a declarat una dintre sursele citate.

   Altă sursă consideră că acest comportament al Turciei este „destabilizator”, în momentul în care NATO încearcă să-și strângă rândurile atât în urma criticilor lui Donald Trump, cât și ale lui Emmanuel Macron, care a apreciat la începutul lunii că Alianța se află într-o stare de „moarte cerebrală”.

   https://www.activenews.ro/externe/Probleme-in-NATO-Turcia-NU-sustine-apararea-colectiva-a-Tarilor-Baltice-si-Poloniei-in-fata-in-fata-unei-agresiuni-a-Rusiei-159021

  2. „Vremea spanacului” e o „glumita” a Sfantului Paisie Aghioritul. „Vremea spanacului” e atunci cand toti cei implicati in zona Siriei isi vor arata muschii. Pana acum si-au aratat muschii amerloci, israelul, rusia, iran. Acum au intrat in scena si otomanii.
   Da, e deja „vremea spanacului”. Si tot ca o continuare a glumitei, toti cei ce isi vor arata muschii vor pierde, iar castigatori vor fi cei mici, Grecia.

   Consider ca problemele otomanilor vor porni tocmai de la atomicele tinute ostatice de Erdogan. De aici va interveni ruptura dintre Putin si Erdogan.

    1. oarecine,
     „vremea spanacului” nu reprezinta un anotimp anume, nici chiar o anume perioada de timp in ani.
     „Vremea spanacului” e o glumita a sfantului si reprezinta vremurile cand TOTI actorii cei mari de pe pamant isi vor incorda muschii.
     Si precum am mai spus, niciunul din cei ce isi va incorda muschii nu va fi in castig ci doar cei mici, adica Grecia.

     Poti tu sa astepti fiecare primavara ca vremea spanacului nu va veni odata cu culesul spanacului.

    2. Toate campaniile militare incep primavara…Trebuie insa indeplinite alte cateva conditii aminite de parintelul: conflict privind granitele maritime intre Turcia si Grecia, flota celor o mie de vase in apele Mediteranei de est si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.