X

Putin susține că îi ajută pe evreii sirieni să își restaureze locurile sfinte, deși comunitatea a dispărut

20 aprilie 2008, foto de fișier, evreii sirieni sărbătoresc Paștele la Sinagoga al-Firenj din centrul Damascului, Siria.

Deși nu se știe dacă mai trăiește vreun evreu în țara sfâșiată de război, președintele rus spune că guvernul său cooperează cu evreii sirieni în mod „continuu”.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Moscova îi ajută pe evreii sirieni să-și reînnoiască locurile sfinte din țara sfâșiată de război, a declarat săptămâna aceasta președintele rus, Vladimir Putin, în ciuda faptului că nu se știe câți evrei trăiesc acolo și nici nu există o comunitate formală.

„Ajutăm, de asemenea, reprezentanții iudaismului, îi ajutăm în restaurarea sinagogilor lor din Siria, de fapt, cooperăm cu evreii în mod continuu”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Budapesta. El răspunde la întrebarea unui reporter despre ce face Kremlinul pentru a îmbunătăți situația creștinilor din Orientul Mijlociu.

Odată ajunși într-o comunitate evreiască înfloritoare, majoritatea evreilor au părăsit Siria după fondarea statului Israel. Unii sirieni încă își mai amintesc cum în anii dinaintea izbucnirii războiului civil, o mână de evrei s-au adunat pentru slujbele din sinagoga Eliyahu Hanavi din centrul Damascului. Însă, astăzi nu este clar, dacă au rămas evrei în țară.

Anul trecut, un locuitor din Qamishli, un oraș din nordul Siriei, a declarat pentru The Times din Israel că vor îmbrățișa orice evreu care va alege să se întoarcă.

„Nu înțeleg problema”, a spus un cizmar local. „Vecinii profetului nostru Mohamed, pacea să fie asupra lui, au fost și evrei, așa că nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să avem vecini evrei. Cu ani în urmă, erau multe familii de evrei care trăiau cu noi în pace.”

Nu este clar la ce se referea exact Putin, când a vorbit despre cooperarea cu evreii locali pentru restaurarea sinagogilor lor.

La începutul acestui an, Rusia a transferat în Israel rămășițele regretatului comandant de tanc IDF, Zachary Baumel, permițându-le să fie returnate statului evreu la aproape 37 de ani după ce a dispărut în bătălia din Sultan Yacoub din primul război din Liban, în 1982.

„Soldații armatei ruse au găsit cadavrul în cooperare cu armata siriană”, a declarat Putin, pe 4 aprilie, în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul Benjamin Netanyahu.

În iunie 2016, Netanyahu, în timpul unei vizite la Moscova, a primit oficial în numele Israelului un tanc IDF Magach-3 capturat de Siria în aceeași luptă în care a căzut Baumel.

1 ianuarie 2000, foto de fișier, Youssef Jajati, un lider al comunității evreiești din Siria, indică spre sulurile Torei păstrate într-un container de argint din Sinagoga Jobar din Damasc. (AP Photo / Bassem Tellawi, File)

În Evul Mediu, Siria a fost casă pentru una dintre cele mai mari așezări evreiești din lume, majoritatea locuind în zona Damascului. Comunitatea datează de pe vremea  șederii Sfântului Proroc Ilie în Damasc, cu aproape 3.000 de ani în urmă, dar viața evreiască a înflorit cu adevărat în oraș după 1099, când armatele creștine au cucerit Ierusalimul în prima cruciadă și i-au masacrat pe locuitorii orașului.

Istoricii spun că 50.000 de evrei s-au refugiat în Damasc, devenind cetățeni aproape peste noapte. Unii au devenit miniștri și consilieri guvernamentali, iar comunitatea a ajuns la aproximativ 100.000 până la sfârșitul secolului XX.

Zeci de mii de evrei au fugit în urma creării statului Israel în 1948, în timp ce alții au fost ținuți în Siria împotriva voinței lor, în cele din urmă au emigrat, după ce au primit permisiunea odată cu începerea negocierilor de pace din Orientul Mijlociu în anii 90.

traducere de Nicoleta D.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

11 comentarii

  1. Dupa exodul a milioane de sirieni, o sa vina in Siria sute de mii de evrei.
    Putin a servit mereu interesele Israelului, ca si Viktor Orban: “de fapt, cooperăm cu evreii în mod continuu”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Budapesta.
    Intr-o singura zi a fost deschise doua sinagogi in Ungaria, pentru multimea de evrei veniti acolo!
    Confident that Jews will fill pews, Hungary’s Chabad opens 2 synagogues in a day
    https://www.timesofisrael.com/confident-jews-will-fill-pews-hungarys-chabad-opens-two-synagogues-in-one-day/
    Nu intamplator UE “a iertat” Ungaria pentru refuzul de a accepta imigranti arabi!

    1. 100% de acord.. cine mai crede inca povesti de adormit copiii cum ca Putin si Organ salveaza rasa alba este un cretin… Rusia este enclava jidaneasca

  2. Evrei “de stanga” din Ungaria sprijina partidul extremist Jobbik, catalogat drept “antisemitic”. Deci cune sunt antisemitii?
    Ungaria prietenului lui Putin are cea mai mare comunitate de evrei din sud-estul Europei, majoritatea locuind in Budapesta, unde sunt 20 de sinagogi si o multime de institutii evreiesti!

    In Hungary, some left-wing Jews are ready to work with a far-right party led by a former neo-Nazi
    https://www.jta.org/2019/08/12/global/in-hungary-some-left-wing-jews-are-ready-to-work-with-a-far-right-party-led-by-an-ex-skinhead
    The Hungarian Jewish community, estimated at between 75,000 and 100,000, is the largest in East Central Europe. Most Hungarian Jews live in the capital, Budapest, which has some 20 working synagogues and a plethora of other Jewish institutions, both religious and cultural.
    https://www.worldjewishcongress.org/en/about/communities/HU
    Cei 100.000 de evrei din Ungaria nu vor sa vada arabi in jurul lor.
    Viktor Orban: Ungaria ar trebui să „folosească forţa” pentru a opri un eventual nou val de migranţi
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/viktor-orban-ungaria-ar-trebui-sa-foloseasca-forta-pentru-a-opri-un-eventual-nou-val-de-migranti-1202434

    1. Du-te la Kremlin sa-i spui cat il admiri ca poate ne returneaza tezaurul!
      Daca a returnat Israelului ramasitele lui Zachary Baumel si tancul pe care il comanda, aflate in Siria, dupa aproape 37 de ani, noua cand ne va returna tezaurul aflat la Moscova de peste 100 de ani?

  3. Trump a lasat un autograf pe Marele Gard American care a costat 147 milioane USD
    Trump: Avem un zid foarte solid
    Mexicanii au taiat gardul lui Trump cu fiereastaie portabile de 100 USD
    http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/imigrantii-si-traficantii-mexicani-taie-cu-fierastraul-zidul-lui-trump-pentru-a-trece-in-sua-video-1584062
    Breșele au fost create în zone în care nu au fost încă instalați senzori ce detectează vibrațiile produse de tăierea zidului.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/washington-post-zidul-lui-trump-de-la-frontiera-sua-mexic-taiat-cu-fierastraie-de-100-de-dolari-1210832

    Joker va fi ultimul presedinte al SUA.

  4. Ambasadele israeliene din întreaga lume și-au sistat activitatea pe un termen nelimitat
    Ambasada Israelului din România se închide pe termen nedeterminat
    https://tvc.md/ambasadele-israeliene-din-intreaga-lume-si-au-sistat-activitatea-pe-un-termen-nelimitat-video
    https://www.b1.ro/stiri/eveniment/ambasada-israelului-inchisa-302532.html
    Vine WW3, lumea este ocupata cu smartphoneurile si alte treburi importante, mass-media is continua circul si doar cativa vad si inteleg semnele!

  5. Ungaria a cumparat compania austriaca Hirtenberger care produce armament si munitii pentru artilerie si infanterie
    https://www.agerpres.ro/economic-extern/2019/11/04/aparare-guvernul-ungar-a-achizitionat-compania-austriaca-hirtenberger-defence-systems–396509
    https://evz.ro/ungaria-se-pregateste-de-razboi-achizitia-care-pune-pe-jar-europa.html
    Ungaria a cumparat si Hirtenberger Automotive Safety Hungary
    https://ro-ro.facebook.com/hirtenberger/

  6. E un mesaj ca vor sa faca Israelul mare. Evident daca Siria se imparte Erdogan vrea si el o bucata. Intrebarea este: ce cauta un evreu la conducerea Rusiei, altul la conducerea Americii, o evreica la conducerea Germaniei, de ce toti sunt evrei la conducerea Frantei, ce sa mai zicem de Isarescu, Petre Roman, Ilici, Braunovici, MRU, Gelu Voican Voiculescu si mai ales, ucigasul lui Milea si Ceausescu: Iulian Vlad…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button