X

SUA sfidează Ortodoxia, fiind de partea schismaticilor. Secretarul de stat, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu schismaticul Epifanie Dumenko, dar nu și cu mitropolitul Hilarion Alfeyev

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Conform programului public al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, secretarul de stat Mike Pompeo, urma să se întâlnească marți, cu ÎnaltPreaSfințitul Mitropolit Hilarion Alfeyev, președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei iar ieri cu Epifanie Dumenko, liderul schismaticei „biserici ortodoxe ucrainene”. 

Cu toate acestea, se pare că, deși întâlnirea dintre mitropolitul Hilarion și Pompeo nu a mai avut loc, secretarul de stat american s-a întâlnit totuși cu Dumenko. Nu se știe cine și de ce a anulat întâlnirea iar întrebărilor reprezentanților Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti (DECR), nu li s-a oferit niciun răspuns în acestă privință, până la data publicării acestui articol.

Epifanie Dumenko a ajuns în America pentru a primi Premiul Athenagoras pentru drepturile omului, din partea Ordinului „Sfântul Andrei” al Patriarhiei Constantinopolului.

După întâlnirea cu secretarul american, Epifanie Dumenko a comentat pe pagina sa de facebook, menționând că : „îmi exprim recunoștința pentru solidaritatea pe termen lung și pentru sprijinul fiabil al bipartizanilor americani, care sunt extrem de importante pentru consolidarea independenței Ucrainei”. El a vorbit și despre provocările cu care se confruntă „biserica sa”, în special în Crimeea și Donbass. Dumenko și-a exprimat  speranța că Statele Unite ale Americii își vor aduce aportul și în combaterea „agresiunii rusești”.

La rândul său, Pompeo a scris pe twitter, vizavi de această întâlnire: „Întâlnire de plăcere cu mitropolitul Epifanie al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene astăzi. Apărarea libertății de credință de către acesta, pentru toți ucrainienii, este lăudabilă și mă bucur să văd că ați fost fost onorat cu premiul Athenagoras pentru „drepturile omului” grație acestui fapt. Felicitări, l-ați meritat”. Pompeo a subliniat de asemenea că: „Statele Unite ale Americii a protejat și va proteja dreptul fiecăruia la libertatea credinței și oportunitatea de a se închina în funcție de propria lor alegere”.

Mai mult decât atât, secretarul de stat l-a sunat pe mitropolitul Epifanie chiar cu câteva zile după „consiliul de unificare”, din decembrie, pentru a-l asigura pe acesta de sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru „biserica sa”. Departamentul de stat american a emis chiar și un mesaj cu privire la „ocazia monumentală” din ianuarie, când „Biserica Ortodoxă Ucraineană” a primit tomosul autocefaliei din partea Constantinopolului.

Potrivit serviciului de presă al „Bisericii Ortodoxe Ucrainiene”, la întâlnirea cu secretarul de stat american au luat parte și ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, Samuel D. Brownback, secretarul adjunct de stat George Kent precum și „arhiepiscopul” Evstraty Zorya, purtătorul de cuvânt al „Bisericii Ortodoxe Ucrainiene”.

De cealaltă parte, deși mitropolitul Hilarion nu a participat la această întâlnire, acesta s-a reunit cu ambasadorul rus în SUA A. I. Antonov, după cum relatează serviciul de presă al DECR.

Mitropolitul Hilarion i-a vorbit acestuia în deosebi despre participarea sa la sărbătorirea celei de-a 125-a aniversare a misiunii americane „Sfântul Rafael” (Hawaweeny), din Brooklyn. De remarcat este faptul că mitropolitul Hilarion s-a întâlnit și cu arhiepiscopul Elpidophoros al Arhiepiscopiei Grecești din America, în sediul Arhiepiscopiei Antiochiene din New Jersey, America de Nord.

traducere de Nușca

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Cei doi, Pompei si Dumenko sunt organe ale aceluias trup, adica se misca sincron. Americanii aveau nevoie de un ghimpe in coasta rusilor si Ucraina le vine manusa. Aici se merge la suprafata pe cale religioasa iar in interior se fac aranjamente politice. Rusia este marul de aur pentru americani. Cine e Praslea? Palarie-ntr-un picior ghici ciuperca cine-i?

  2. S-au întâlnit în numele ereziei, iar Epifanie s-a bucurat că a primit premiul ATHENAGORAS!!! S-a bucurat, cu inconștiență, în loc să roșească! Cine a fost Athenagoras? O unealtă a răului, ca și el. S-a bucurat și pentru faptul că obține sprijin de la americani pentru a se război cu Hristos și cu creștinii ortodocși canonici în numele libertății de credință!!! Asta îmi amintește de cruciade. Interese politice pe sub măști de prost gust, antihristice.

    Doamne, ai milă de frații noștri prigoniți de Epifanie din Ucraina!

  3. Eretic la eretic trage și păduche la păduche. Știm cine sunt ereticii (schismaticii). Dar păduchii… or fi tot ei?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button