X

Ierusalim: A fost descoperită o stradă construită de Pilat din Pont

ierusalim

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Arheologii au identificat o stradă “pierdută” din Ierusalim, una dintre străzile importante ale oraşului antic, ce a fost construită de guvernatorul roman al Iudeii Pilat din Pont, rămas în istorie pentru rolul său în crucificarea lui Iisus, informează luni Live Science.

Strada, ce avea aproape 600 de metri, făcea legătura între bazinul Siloam – un loc în care pelerinii se opreau pentru a se îmbăia şi pentru a bea apă – şi Muntele Templului, cel mai sfânt loc din Ierusalim. Această stradă era străbătută probabil de pelerinii care veneau să se roage la Templu.

Dovezile arheologice cu privire la Pilat din Pont sunt limitate, iar această descoperire face puţină lumină cu privire la personalitatea acestui guvernator roman, conform unui studiu despre descoperire publicat recent în revista Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University. Faptul că Pilat a construit o stradă care îi ajuta pe pelerini să ajungă la Templu sugerează că acesta nu ar fi fost atât de preocupat doar de propriul interes şi de indiferent faţă de supuşi, aşa cum susţin cronicarii din epocă.

Oamenii de ştiinţă ştiau de existenţa acestei străzi, arheologii desfăşurând săpături în această zonă a Ierusalimului încă din secolul al XIX-lea. Ceea ce nu s-a ştiut până acum a fost cât de veche este această stradă.

Pentru a afla, arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi şi de la Universitatea din Tel Aviv au săpat până la straturile de pământ de sub stradă. Ei au descoperit zeci de monede, dintre care cele mai recente datează din anii 30 – 31 d.Hr., perioadă ce corespunde guvernoratului lui Pilat. Absenţa unor monede mai noi indică faptul că totalitatea sau o mare parte a lucrărilor de construcţie la această stradă s-au încheiat în perioada lui Pilat.

Izvoarele istorice şi Biblia îl prezintă pe Pilat din Pont într-un mod negativ. Cum altfel, când acest guvernator roman este celebru tocmai pentru că l-a judecat pe Iisus şi a ordonat execuţia sa prin crucificare. Puţinele izvoare istorice care-l menţionează arată că Pilat a confiscat banii dintr-o trezorerie sacră pentru a construi un apeduct, a încălcat în mod repetat legile religioase iudaice şi i-a ucis pe cei care protestau faţă de deciziile sale.

Cronicarul antic Philo (20 î.Hr. – 50 d.Hr.) scria că oamenii din Iudeea “erau sătui de mite, insulte, furturi, abuzuri, desfrâu, execuţii fără proces şi de cruzimile ce păreau să nu se mai sfârşească”, încât au scris o petiţie către împăratul Tiberius, solicitându-i să intervină personal.

Faptul că a construit o stradă care făcea legătura între bazinul Siloam şi Muntele Templului indică faptul că Pilat poate nu era atât de corupt pe cât arată izvoarele istorice şi religioase, susţin acum istoricii.

“Importanţa acestei străzi este evidentă, atât din punct de vedere al dimensiunilor cât şi al calităţii construcţiei, care a necesitat, fără îndoială, o forţă de muncă scumpă, alcătuită din meşteşugari pricepuţi”, conform studiului ce însoţeşte descoperirea. Strada avea 8 metri lăţime, iar construcţia ei a necesitat aproximativ 10.000 de tone de piatră de carieră.

“Nu mai este posibil să considerăm această primă perioadă de guvernare romană directă asupra Iudeii drept una caracterizată exclusiv de interesul propriu şi de corupţie”, se mai precizează în studiu.

Scopul construcţiei acestei străzi a fost probabil de a calma tensiunile dintre Pilat şi evrei, dar şi pentru a demonstra abilităţile de conducător ale guvernatorului roman, conform coordonatorului acestui studiu, Nahshon Szanton, arheolog din cadrul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button