X

Țara care trage cu tunurile în americani, deși găzduiește bombe nucleare ale SUA

inchide

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Departamentele americane de Stat și pentru Energie, au început weekendul trecut, fără să anunțe public, să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 100 km.  de granița cu Siria, au declarat doi oficiali americani pentru New York Times.

Acum, practic, acele bombe nucleare B-61 sunt ostaticele lui Erdogan, a spus un înalt oficial.

A le lua de la Incirlik ar însemna ruperea de facto a alianței turco-americane. Dar, pe de altă parte, a le ține în continuare acolo ar însemna perpetuarea unei vulnerabilități nucleare ce trebuia eliminată cu ani în urmă.

”Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA”, a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare. Pentagonul a confirmat vineri că forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce.

De partea cealaltă, Erdogan are ambiții nucleare proprii, el declarând luna trecută cu ”nu poate accepta” regulile ce interzic Turciei să aibă arme nucleare proprii.

Nu există nicio țară dezvoltată din lume care să nu aibă”, a spus Erdogan. (lucru neadevărat, cele mai multe astfel de națiuni nu dețin arme nucleare)

Turcia a lansat miercuri seară o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva kurzilor. Atacul vine în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților care au luptat alături de SUA împotriva ISIS.

Cei circa 1.000 de soldați americani amplasați în nordul Siriei au primit ordinul de a părăsi țara, a declarat luni pentru AFP un oficial american care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button