X

Statul român plătește zilnic dobândă bancherilor, echivalentă cu 10 km de autostradă

buget
În primele 8 luni ale anului, la bugetul general consolidat de stat, s-au înregistrat venituri totale de 999 milioane de lei pe zi.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În aceeași perioadă, cheltuielile zilnice totale din bugetul statului sunt cu 84 de milioane de lei mai mari, respectiv de 1,08 miliarde de lei, conform execuției bugetare pe primele opt luni din 2019, publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Cea mai mare sursă de venit a statului este taxa pe consum (TVA), din care încasează 169 de milioane de lei zilnic.

De cealaltă parte, cea mai mare cheltuială este cea legată de „factura socială”, respectiv plata pensiilor, precum și a ajutoarelor și beneficilor sociale, pentru care statul achită zilnic 307,5 milioane de lei.

Dăm bancherilor aproape cât cheltuim pentru investiții

Pentru a acoperi diferența de 84 de milioane de lei dintre venituri și cheltuieli, respectiv deficitul, statul se împrumută de la bancheri, cărora le plătește, sub formă de dobânzi, aproximativ 36,9 milioane de lei pe zi. Altfel spus, zilnic, statul român plătește băncilor echivalentul a 10 km de autostradă (la câmpie, fără TVA și costurile mutării utilităților).

Cheltuieli de capital, care includ investițiile în constructii, în echipamente pentru IT și în mijloace de transport sunt de doar 49,8 milioane de lei pe zi, respectiv cu doar 25% mai mari decât costul zilnic în dobânzi al datoriei publice.

La finele lunii iunie, datoria administrației publice din România era de 337,8 miliarde de lei, conform datelor oficiale publicate de Finanțe. Pentru întregul an, Guvernul estimează un cost total cu dobânzile de 13,2 miliarde de lei.

Situația salariilor

Pentru salariile angajaților, statul plătește zilnic 279,8 milioane de lei, de peste 5 ori mai mult decât în investiții.

În luna august, salariul mediu net pe economie a fost de 3044 lei. În sectorul bugetar de administrație publică și de apărare, a fost de 4712 lei, cu 35,4% mai mare.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. HAOS în Senat: ședința de plen, suspendată din lipsă de cvorum. Fără PSD nu se pot adopta legi organice
    https://www.stiripesurse.ro/haos-in-senat-edin-a-de-plen-suspendata-din-lipsa-de-cvorum-fara-psd-nu-se-pot-adopta-legi-organice_1392255.html

    Am scapat de Dancila si am dat de Gorghiu, iar Ramona-Ioana Bruynseels se incalzeste pe marginea terenului sa alerge in cursa spre Cotroceni, sau chiar pana la marginea pamantului plat si chiar dincolo de orice limita…

  2. Ponta: “Daca a uitat cineva – Fondul Suveran a fost gandit de Dragnea si Valcov la initiativa unor grupuri de interese din Israel si Rusia / actele normative necesare au fost semnate de Dancila si Teodorovici – se dorea trecerea ultimelor companii ramase inca in proprietatea Romaniei ( Hidroelectrica , Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Salrom samd) in administrarea unor indivizi privati.
    Toate aceste companii (care valoreaza aproximativ 20 de miliarde de euro si reprezinta avutia noastra comuna) au fost evaluate de Ghizdeanu la mai putin de 2 miliarde – frauda pusa la cale prin Fondul Suveran era de peste 18 miliarde de euro – si lasa Romania fara nicio companie nationala!
    Prin lupta noastra , a celor de la ProRomania, si a altor oameni politici si jurnalisti onesti – proiectul criminal a fost intarziat . Azi, in Camera Deputatilor, putem sa oprim definitiv aceasta tentativa de frauda fara precedent.”
    https://www.stiripesurse.ro/victor-ponta–apel-pentru-vot-negativ-pe-proiectul-de-suflet-al-lui-dragnea-si-valcov_1392430.html

  3. Dan Barna, seful USR care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude cu fonduri UE
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/rise-project-despre-dan-barna-seful-usr-care-a-initiat-campania-farapenali-este-supervizorul-senin-al-unor-fraude-cu-fonduri-ue-1201324
    “Barna mi s-a părut cel mai de treabă. Învăța autoritățile publice. Le arăta cum să atragă fondurile, ținea interfața, părea implementarea lui”, își amintește Alex Scheau.
    “El trebuia să ne îndrume în implementare, să ne ofere suport pentru a dezvolta afacerea. Era responsabil, printre altele, și de întreprinderea noastră”, adaugă Ozsvath Zsolt.
    “Nici nu s-a născut proiectul, că era deja avortat. După ce am văzut o fișă de achiziții, am știut ce se întâmplă, de fapt. Erau niște prețuri enorme”, reține Ozsvath Zsolt.
    Când s-a încheiat complet povestea, Alex Scheau a plecat la muncă în Germania, unde lucrează și acum în trei schimburi, dar Ozsvath Zsolt s-a dus glonț la DNA Alba.
    https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/
    Daniel Dragomir după dezvăluirile Rise Project cu privire la afacerile lui Dan Barna:
    “Un penal.
    I-au dat cu valiza statului paralel in cap.
    Astea sunt produsele lui Coldea si ale echipei Coldea. Nulitati pe combinatii si pe bani multi, acoperiti de institutii care inchid ochii la ordin.
    Arivisti care vin si ne dau noua lectii de morala cu gura plina”
    https://www.stiripesurse.ro/daniel-dragomir-s-a-dezlan–uit-dupa-dezvaluirile-rise-project-cu-privire-la-afacerile-lui-dan-barna–produsele-echipei-coldea_1392448.html

  4. @oarecine, dacă ești limitat, ține-o pentru tine! Nu te mai lua de cei ce cred în pământul plat! Sau, te-a pus cineva judecător pe aici?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button