X

Armata siriană a primit ordin de ‘contracarare’ a Turciei în nord-estul țării

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a dat ordin armatei să se desfăşoare în nordul ţării “pentru a confrunta agresiunea Turciei”, a anunţat Agenţia Siriană Arabă, duminică seara.

Decizia de mobilizare ar fi fost motivată de “masacrele” comise de Turcia în provinciile Hasaka şi Raqqa.

Siria este un mai vechi aliat al Iranului, beneficiind de o susţinere masivă din partea Teheranului în timpul ultimilor 9 ani de război civil. Practic, fără susţinerea Teheranului, regimul lui Bashar al-Assad nu ar fi supravieţuit până acum. Prin urmare, nu este exclusă inclusiv o implicare directă a Iranului în evenimentele din nord-estul Turciei. Teheranul este cunoscut pentru faptul că a trimis forţe militare în Siria, preponderent din Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC).

Un alt posibil scenariu ar fi ca Iranul, Turcia, Federaţia Rusă şi Statele Unite să fi căzut de acord cu privire la o definitivare a situaţiei din nordul Siriei. Asta pentru că este greu de crezut ca Bashar al-Assad să fi luat această decizie şi fără consimţământul Federaţiei Ruse, chiar dacă l-ar fi avut pe cel al Iranului.

Or, o definitivare a situației din nordul Siriei (sau cel puțin din nord-est) ar însemna că cele mai probabile victime ar fi forţele kurde, ce vor fi practic prinse între armata turcă (la nord), cea siriană (la sud) şi forţele rebele susţinute de Turcia (la vest).

Mișcările Turciei

Între timp, Turcia îşi continuă ofensiva împotriva forţelor kurde ale “Forţelor de Apărare Siriene” (SDF).

Statele Unite a anunţat, însă, că ar exista informaţii potrivit cărora Ankara ar intenţiona să avanseze cu trupele chiar mai la sud de linia care ar demarca aşa-zisa zonă-tampon de restul teritoriului sirian, ocupat de kurzi.

Planul anunţat oficial de Turcia este stabilirea unei zone tampon, la granița turco-siriana, cu o adâncime de 32 de kilometri în interiorul Siriei. Ori potrivit Statelor Unite, armata turcă ar fi primit ordine să avanseze dincolo de acel punct.

“În ultimele 24 de ore, am afalt ca turcii cel mai probabil că intenţionează să-şi extindă atacurile mai la sud decât fusese planificat într-o primă fază, dar şi la vest”, a precizat Secretarul pentru Apărare american, Mark Esper, citat de BBC.

Foto: Cu roșu, zona tampon controlată deja de Turcia. Cu verde, teritoriul controlat de kurzi, și în interiorul căruia ar dori Turcia crearea unei zone tampon (sursă foto: Wikipedia)

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Lupta la contct,Turcia vs Siria & Kurzi:
  Forțele siriene se confruntă cu trupele turce la Kobani și Manbij
  Forțele guvernamentale siriene au sosit luni în orașele deținute de kurzi Kobani, Manbij și Raqqa, în timp ce trupele turcești au fost pregătite să se deplaseze împotriva primelor două. Potrivit unor rapoarte, armata siriană se află deja în aceste orașe, dar, spun sursele militare ale DEBKAfile,(site de stiri al Mossadului) nu poate ține cont de un avans turc fără sprijinul rusesc. Acest comutator major pe frontul Turciei s-a deschis împotriva kurzilor din nord-estul Siriei în urmă cu șase zile, a avut loc cu viteză fulger în ziua următoare, după ce liderii kurzi au încheiat un acord cu regimul sirian și cu comandanții ruși și au convenit să-și întoarcă teritoriul către regimul Assad. Întrucât trupele guvernamentale siriene nu sunt în măsură să lupte pe scară largă cu armata turcă fără sprijinul armatei și al forțelor aeriene rusești, Turcia și Rusia se află în pragul unei mari ciocniri militare.
  https://www.debka.com/mivzak/syrian-forces-confront-turkish-troops-at-kobani-and-manbij/

 2. NATO si Rusia au cazut de acord asupra interventiei Turciei in Siria: Rusia nu ia în calcul o ciocnire a armatelor ruse și turce în Siria.
  https://evz.ro/rusia-se-implica-in-razboiul-turciei-declaratii-de-ultim-moment.html
  Stoltenberg apara ofensiva Turciei in Siria, iar republicanii se intorc impotriva lui Trump pentru decizia de a retrage militarii americani din Siria.
  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Turcia are preocupări legitime de securitate. Nici un alt aliat nu a suferit atâtea atacuri teroriste. Nici un alt aliat nu a fost supus violenței, instabilității și haosului provenit din Orientul Mijlociu. Și nici un alt aliat nu găzduiește atâția refugiați sirieni. ”
  Oficialul a mai susținut: ”Pentru a înțelege ceea ce se întâmplă acolo este de asemenea a înțelege rolul important jucat de Turcia. Turcia este un aliat important pentru NATO. S-a dovedit importantă și nu numai în lupta împotriva Daesh. Noi toți, Coaliția internațională și aliații NATO, am folosit infrastructura și bazele militare din Turcia pentru a înfrânge Daesh.”
  https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2019/10/14/jens-stoltenberg-cu-privire-la-operatiunea-izvorul-pacii-1287927
  Senate Majority Leader Mitch McConnell, who has bent and broken rules and norms to defend Trump, warned that a sudden withdrawal of US forces, “would only benefit Russia, Iran and the Assad regime.” Sen. Lindsay Graham called the move, “the biggest blunder of [Trump’s] presidency.” Rep. Liz Cheney called it a “shameful disaster.”
  Why did Trump do it?
  The President already told us, before becoming president, that he had “a little conflict of interest” with Turkey, where he has substantial business concerns, including not one but two Trump towers.
  https://edition.cnn.com/2019/10/14/opinions/why-did-trump-abandon-kurds-after-call-with-erdogan-ghitis/index.html?utm_medium=social&utm_source=twCNNi&utm_term=link&utm_content=2019-10-15T01%3A21%3A02

 3. Armata turca se apropie de cea mai mare baza SUA din Siria!
  ”Până în această dimineaţă o am eliberat o zonă de aproape 1.000 de kilometri pătraţi din mâinile organizaţiei separatiste teroriste”, a declarat Erdogan. ”Vom securiza rapid regiunea care se întinde de la Minbej (în nord-vestul Siriei) şi până la frontiera noastră cu Irakul”. ”Noi ne vom continua lupta (…) până la atingerea obiectivelor noastre”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat din Baku.
  https://www.stiripesurse.ro/recep-tayyip-erdogan-spune-ca-razboiul-din-siria-nu-se-opre-te-vom-lupta-pana-la-atingerea-obiecti_1392606.html
  Turkish military& affiliated militias approaching the main military base of @coalition Global Coalition in Kharab Eshk,west Ein Issa
  Despite the presence of the US and coalition forces inside
  Turkish military shelling points around the base
  https://twitter.com/NPA_SY/status/1184111388442144768
  In 2015, o pasare l-a desemnat pe Erdogan drept conducatorul intregului islam
  https://www.youtube.com/watch?v=9rJehh3-OPs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button