X

Patr. Bartolomeu NU a dat binecuvântare unui episcop bulgar să slujească pentru comunitatea bulgară din Turcia

Întâlnit. Ciprian stă în stânga lui Pat. Bartolomeu. Foto: romfea.gr

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Foto: romfea. gr

Patriarhul Bartolomeu din Constantinopol nu a binecuvântat un ierarh bulgar să slujească Liturghia pentru comunitatea bulgară a Bisericii Sf. Constantin și Elena din Adrianopol, Turcia.

În timp ce parohia servește o comunitate bulgară, aceasta se află pe teritoriul canonic al Patriarhiei Constantinopolului și, astfel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ciprian al Starei Zagora al Bisericii Ortodoxe Bulgare a cerut binecuvântarea patr. Bartolomeu să slujească acolo Liturghia.

Cu toate acestea, Mit. Ciprian nu a primit această binecuvântare, deși fusese la aceeași biserică cu Patr. Bartolomeu însuși în aprilie, relatează Romfea .

După cum a declarat mitr. Ciprian, nu i s-a dat nicio explicație de ce nu i se permite să slujească Liturghia.

Însă el crede că are legătură cu problema ucraineană, deoarece Biserica Bulgară nu a recunoscut încă „Biserica Ortodoxă din Ucraina” schismatică (OCU), creată de Patr. Bartolomeu și fostul președinte Petro Poroșenko pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Preafericitul Părinte Mitropolit de Kiev și a toată Ucraina.

Biserica bulgară a creat o comisie pentru a examina problema ucraineană în urmă cu aproape un an, dar, la fel ca Biserica greacă și alte câteva biserici locale, nu a luat nicio decizie oficială în această privință. Îps Ciprian conduce această comisie.

În februarie, el și-a exprimat speranța că situația va fi rezolvată într-o manieră canonică și a lăudat persoana Mit. Onufrie care, ierarhul bulgar crede, va păstra unitatea Bisericii.

„Am fost foarte impresionat de cuvintele și rugăciunea Mitropolitului său Onufrie – este un om profund cufundat în rugăciune și întrebări spirituale. Sunt sigur că, cu un astfel de primat, Biserica va fi una, apostolică și catolică ”. Spunea Ciprian în februarie.

El a menționat că „Bulgaria a fost întotdeauna o țară care iubește ortodoxia și este prietenoasă cu ortodocșii. Suntem gata să întindem o mână celor care au nevoie. Dragostea dintre oameni, în special oamenii ortodocși, ne va consolida credința. Și credem că UOC (Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina) va rămâne întreagă prin milostenia lui Dumnezeu. “

Un alt posibil motiv pentru care nu a fost binecuvântat să slujească, potrivit Mit. Ciprian, este că biserica are în curtea sa un bust al eparhului bulgar Ioan (Yovchev), care a inițiat separarea Bisericii bulgare de Patriarhia Constantinopolului în 1860.

Cu toate acestea, Pat. Bartolomeu și mitr. Ciprian au fost împreună la aceeași parohie, din St. Constantin și Elena la Adrianopol, în aprilie.

„Patriarhia ecumenică cuprinde toate națiunile și popoarele cărora Credința Ortodoxă le-a fost transmisă prin activitatea misionară și Botezul Ortodox”, a spus Patr. Bartolomeu la acea vreme, de asemenea, îi transmite salutările Patriarhului Sfinției Sale Neofit al Bulgariei prin mitr. Cyprian.

Îps Ciprian nu i-a fost refuzat niciodată permisiunea de a sluji în bisericile bulgare din Turcia.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Stimati moderatori
    Acest oarecine vine cu tot felul de stiri controversate care pot duce in ispita pe multi frati. Asa-zisele maicute sunt o adunatura de femei care s-au declarat ateiste dar care se imbraca precum “calugaritele catolice” ca sa induca in eroare. Am citit si eu stirea, in urma cu o luna, si nu cred ca merita sa fie pusa pe portal.
    Daca nu aveti nimic ortodox de postat atunci nu postati. Si moderatorii sa mai zica Doamne Iisuse… din cand in cand, daca nu neincetat. Poate li se va lumina mintea si vor trece la ortodoxie. Zic si eu

    1. Ce-ar fi sa postezi tu ceva ortodox, cum ar fi, de exemplu, ce progrese ai realizat prin rugaciune, sau cum ti s-a luminat mintea si ai trecut la ortodoxie?

    2. Ai dreptate, acest slujitor al necuratului dupa cuvintele lui il recunosti : “Ce-ar fi sa postezi tu ceva ortodox, cum ar fi, de exemplu, ce progrese ai realizat prin rugaciune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button