X

Ungurii ne sfidează istoria: Monument simbol al invadării Transilvaniei după Diktatul de la Viena, amplasat la Odorheiu Secuiesc

Un monument simbol al „întoarcerii” Transilvaniei de Nord la Ungaria, ridicat prima dată în septembrie 1941 în prezența primarului Budapestei, a fost reamplasat de autoritățile locale din municipiul Odorheiu Secuiesc în prezența primarului capitalei Ungariei, transmite portalul de limbă maghiară uh.ro.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Evenimentul a avut loc în data de 4 septembrie a.c. în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, în zona numită Potcoava. Evenimentul a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, condusă de Galfi Arpad (PCM).

Afișul evenimentului publicat pe pagina Primăriei Odorheiu Secuiesc conține fotografia inaugurării din 1941. FOTO: www.udvarhely.ro

Zona „Potcoava” din Odorheiu Secuiesc, cu referire la națiunea ecvestră, este una care simbolizează „întoarcerea” Transilvaniei de Nord la Ungaria, și împreună cu aceasta și a Odorheiului, în urma celui de-al Doilea război mondial.

Potrivit portalului uh.ro, zona a fost pentru prima oară celebrată în data de 5 septembrie 1941, în acest loc fiind prezentate de la început 5 blazoane încastrate în ziduri (reprezentând Ungaria, Transilvania, Județul Odorhei, Odorheiu Secuiesc și Pestszentlorinc) și „demonstrând supremația ungară prin steagul național al Ungariei”. „La momentul respectiv nu ar fi suspectat faptul că asta nu va dura pentru totdeauna”, scriu cei de la uh.ro.

Potrivit celor de la uh.ro, Tarlós István, primarul Budapestei, „nu a ascuns faptul că suntem martorii unei revoluții în istorie, prin faptul că acum 78 de ani, Potcoava a fost cucerită în același fel, simbolizând apartenența sa la patria mamă. În contextul de astăzi, face același lucru, o copită a Ungariei în inima României. Primarul Budapestei și-a adus aminte de marșul glorios al soldaților ungari cu puțină nostalgie”.

Monument amplasat pe domeniul public fără avizele legale

Sesizată cu privire la amplasarea acestui monument pe domeniul public al UAT Odorheiu Secuiesc, Direcția Județeană pentru Cultură Harghita a comunicat faptul că în cauză nu a emis aviz pentru amplasarea acestui monument.

Prefectul județului Harghita nu a reacționat

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, nu a avut niciun fel de reacție publică pe acest subiect.

FOTO SUS: Primarul din Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, și primarul Budapestei, Tarlós István (în centru), lângă monumentul inaugurat în data de 4 septembrie 2019 în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, facebook.com/Primăria Odorheiu Secuiesc

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Și autoritățile noastre ce fac? Campanie electorală? Nu se gândește nimeni sa ia atitudine? Că autoritățile ungare vedem ce fac. Aici se vede câtă implicare și dragoste de țară există. .. eu încă sper că cei care se simt români, vor reacționa. Și sper sa mai existe atâția ..

  2. Fraților, asta este oglinda lui Dumnezeu. Sa nu ne maniem degeaba pe unguri :ei arata cât de decazuta a ajuns nația romana. Până nu ne vom trezi și nu ne vom ridica din păcatele noastre, Dumnezeu își va întoarce fata de la noi..

  3. Din pacate zona centrala a ODORHEIULUI SECUIESC ESTE O SFIDARE LA ADRESA ROMANILOR-OBELISCUL UNGARIEI MILENARE, ZONA POTCOAVA CU BUSTURILE UNOR SECUI, MAI MULT SAU MAI PUTIN ANTIROMANI SI CEA CE MI S-A PARUT EXTREM DE OFENSATOR, MONUMENTUL INCHINAT MAGHIARILOR CARE AU LUPTAT IMPOTRIVA ROMANIEI IN CELE DOUA RAZBOAIE MONDILAE, CU NUME INSCRISE PE PLACI COMEMORATIVE……DESTEAPTA-TE ROMANE!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button