X

Conferință organizată de un ierarh grec: Yoga nu este un exercițiu de fitness, ci închinare la zeități (demoni)

Întâlnit. Nektarios (stânga, margolidos.gr), yogui hindus (dreapta, islam-hinduism.com)

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mitropolia greacă de Argolis organizează duminică un eveniment prin care vrea să atragă atenția asupra unor tendințe periculoase pentru viața spirituală a unui creștin printre care: yoga, pilates și meditație.

„Yoga nu este un exercițiu, ci un act de închinare”, atrage atenția Mitropolitul Nectarie de Argolis potrivit Greek City Times.

„Când facem în Biserică fie metanii mari, fie închinăciuni, nu o facem din motive de fitness. Facem o mărturisire către Dumnezeu. Este un lucru similar cu ceea ce fac oamenii prin yoga, asta încercăm să explicăm”, a declarat ierarhul grec.

Conferința intitulată „Tendințe periculoase: Yoga, pilates și meditație” va avea loc duminică la Galeria de Cultură și Artă „Alexandru cel Mare” din Argolis.

Vor fi dezbătute aspecte referitoare la adevărul despre yoga dincolo de simplu exercițiu fizic, fundalul apariției yoga, înțelesul diferitelor posturi și exerciții cunoscute, meditația, implicațiile acestora în viața creștinului practicant.

Biserica Ortodoxă Greacă a exprimat poziția vizavi de acest subiect și în 2014 când a criticat inițiativa ONU de a declara ziua de 21 iunie drept Ziua Internațională a Yoga.

După cum a explicat Sinodul, pozițiile yoga au fost create ca expresii de închinare la panteonul zeilor hinduși și sunt considerate ofrande pentru acești „zei”, despre care creștinii știu că sunt demoni.

Sfântul Sinod bulgar a vorbit și despre informațiile despre yoga aduse în școli.

Mai mulți sfinți și duhovnici ai secolului XX au vorbit, de asemenea, cu forță împotriva yoga și a altor practici spirituale din Orientul Îndepărtat, inclusiv Sfântul Paisie Aghioritul , Starețul Sofronie , Părintele. Seraphim (Rose) și mucenicul Pr. Daniel Sysoev .

Mitropolia i-a invitat și pe cei care nu sunt de acord cu evenimentul să își prezinte opiniile organizatorilor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

27 comentarii

 1. Yoga este o disciplina spirituala multimilenara, nu este o ”inchinare” la nimic, si in nici un caz la demoni. Posturile yoga nu au nici o legatura cu zeii din panteonul hindus, iar sa afirmi ca crestinii ”stiu” ca acesti zei sunt demoni este o aberatie.
  O astfel de interpretare denota ignoranta crasa si dogmatism extrem si nu face cinste cuiva care pretinde ca urmeaza invatatura lui Isus.

  1. Nu te mai înșela pe tine însăți. Știi foarte bine ca este închinate la Panteonul lor de zei cu toate energiile lor Kundalini sau nu!
   Apropo se scrie Iisus Hristos.
   O zi buna și tie

  2. Sunteți în înșelare! Yoga nu este de la Iisus ci de la diavolul. Citiți cărțile mai sus-amintite, care sunt scrise de Sfinți Părinți ai Bisericii cu multa experiență și discernământ. Abia după aceea, puteți emite judecăți. Mântuire!

  1. Cartea mea favorita pe care am citit-o de 3 ori și urmează să o recitesc. Explică atât de clar înșelarea din yoga. ,,Ortodoxia și religia viitorului”- Serafim Rose, alta carte pe care recomand celor care vor sa afle mai multe despre yoga, new age s.a.m.d

 2. @Angela
  Inainte de toate, Iisus, nu Isus!
  Apoi, probabil tu ai invatat yoga de pe net, de nu stii cu adevarat ce inseamna practica asta la origini. Mai documenteaza-te dar ai grija la ce surse.

 3. „Când facem în Biserică fie metanii mari, fie închinăciuni, nu o facem din motive de fitness. Facem o mărturisire către Dumnezeu. Este un lucru similar cu ceea ce fac oamenii prin yoga, asta încercăm să explicăm”

  Mitropolitul Nectarie este un inselat care nu a ajuns sa creasca duhovniceste nici pana la glezna Cuviosului Paisie Aghioritul! Iata ce spunea acesta: “Vezi, mirenii au gimnastica suedeză, iar monahii metaniile. Mirenii, prin gimnastică, îşi fac trupurile sănătoase, iar monahii, prin metanii, îşi fac şi sufletele şi trupurile şi mai sănătoase. Sărmanii mireni nu ştiu cât ajută metaniile, nu numai la sănătatea sufletului, ci şi la cea a trupului. Fac bine la încheieturi, înlătura fragilitatea, fac să dispară burţile nefireşti, împrăştie linişte şi dau nobleţe. Odată cu acestea, metaniile dau omului posibilitatea să urce la înălţimile duhovniceşti ale virtuţilor, dar şi pe înălţimile munţilor cu multă uşurinţă, fără să gâfâie.

  Metaniile sunt absolut necesare şi pentru cel tânăr, şi pentru cel în vârstă; şi pentru cel care are război trupesc, şi pentru cel uşurat de acest război. Cel care are o constituţie fizică puternică trebuie să facă mai multe metanii decât unul bolnăvicios, aşa cum şi o maşină puternică lucrează mai mult. Metaniile îi ajută mai ales pe tineri ca să-şi supună trupul. De aceea totdeauna le spun tinerilor:

  „Să faceţi cât de multe metanii puteţi, atât pentru voi înşivă, cât şi pentru cei bolnavi sau bătrâni, care nu mai pot face”.
  https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-biserica/rugaciunea-metaniei/20426-beneficiile-metaniilor

  1. e acelasi lucru si cu efectul benefic al postului asupra trupului, insa nu asta e scopul…. yoghinii ascund efectul asupra sufletului, cand fac propaganda la yoga doar ca la un sport… Mitropolitul Nectarie s-a referit exact la acest aspect, nu este inselat, este prea dura exprimarea ta.

   1. Yoghinii adevarati nu fac yoga pentru “fitnenss”. Asa cum nu mananca carne din motive de “dieta” .
    Cel mai bine ar fi sa ramanem fiecare la ce ne pricepem, daca ne mai pricepem si nu am cazut cumva in dogmatism mimetic a ceva ce nu mai cunoastem.

    E interesant de raspuns daca a privi permanent la Cel rastignit- asa cum indemna cineva de mult- este o metafora sau o meditatie.

 4. Yoga este Inchimare la ZEI.
  Nu mai va lasa-ti amagi-ti,cum faci inchinaciune lui Hristos asa faci meditati la ZEI.
  Si inca un aspect “Cei care practica Yoga” cred in Reincarnarea sufletului lor in animale sau altceva.
  Iisus Hristos ne-a invatat cu totul altceva.
  Daca vrei poti sa stai linistit pe o patura intins in aer liber si sa faci prin Rugaciunea” Doamne Iisuse Hristoase Fiului lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul( a)” si fara sa te faci asa zis “MANTRE”( adica sa rostesti cuvintele yoghine),si prin respiratie poti sa faci aceasta rugacine si tot timpul.
  Deci de ce ne trebuie Yoga cand il avem pe Iisus Hristos?

 5. Una dintre cele mai bune prietene ale mele este instructoare de yoga. Din curiozitate am fost la câteva sesiuni care mi-au făcut plăcere dpdv fizic, ca sport, dar și mental. Nimic însă și nici una dintre formele de spiritualitate existente, nu este mai ușoară și mai dreaptă decât Ortodoxia, adică prin învățăturile Domnului nostru Iisus Hristos. Cât despre prietena mea, profa de yoga, pot spune că este un exemplu de viață pentru mulți așa-ziși creștini, nicidecum demonizată sau ce am mai citit pe aici…este doar pe alt drum, însă tot cu credință în Sfânta Treime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button