X

Urâciunea pustiirii se extinde: Ierarh al Patriarhiei Alexandriei slujește cu schismatici din Ucraina

Liturghie în Mitropolia de Langadas a Bisericii Greciei.  Imagine: flickr.com

În timpul slujbei în Mitropolia de Langadas a Bisericii Greciei, la care a participat Episcopul Mozambicului Hrisostom, a “apărut” și “ierarhul” BOaU Vladimir Șlapak.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În data de 12 septembrie 2019 “episcopul” BOaU Vladimir Șlapak “a săvârșit comuniune liturgică” în localitatea greacă Ossa cu episcopului Mozambicului Hristostom (ierarh al Patriarhiei de Alexandria), relatează “Romfea”.

În particular, se raportează că la liturgia oficiată în cinstea muceniței Kiran din Ossa, care a avut loc în Mitropolia de Langadas a Bisericii Ortodoxe din Grecia, au participat Mitropolitul Ioan (Tassias) de Langadas, Litia și Rentinian al Bisericii Ortodoxe din Grecia, Mitropolitul Hrisostom (Nasis) din Trichia și Stagonia, și Episcopul Mozambicului Hrisostom (Karangunis) al Patriarhiei de Alexandria.

Corespondenții Romfea se întreabă de ce Mitropolitul Ioan de Langadas, care a fost deja depistat în coslujirea cu schismaticii din BOaU și a dat explicații cu privire la acest subiect, continuă să înfăptuiască astfel de acțiuni, în pofida faptului că Biserica Greacă nu a recunoscut noua structură religioasă din Ucraina.

“Preasfinția Sa a slujit în mitropolia sa cu ierarhul Bisericii Autocefale din Ucraina, în timp ce Biserica Greacă nu a decis recunoașterea ei. Acest lucru demonstrează faptul că există un gen de anarhie în Biserica Geacă, deoarece unii ierarhi se situează pe sine deasupra Sinodului. Poate că Mitropolitul de Langadas consideră că el aparține așa-numitelor Noilor Teritorii (Mitropolie cu dublă subordonare: Constantinopolului și Bisericii Greciei – n.ed.), și nu are nevoie să accepte nici o decizie a Bisericii Greciei”, au comentat autorii publicației despre coslujirea din Ossa.

În același timp, pe canalul de Telegram “Păstorul și turma” a fost remarcat faptul că “episcopul” BOaU Vladimir Șlapak a apărut la slujba de noapte, care consta din prevegherea de noapte și Liturghie, imediat înainte de Liturghie și nu a luat parte la vecernie.

Acest lucru le-a permis autorilor canalului de Telegram să concluzioneze că “situația putea fi modelată în același mod ca și în cazul încercării nereușite de a-i oferi “un deserviciu” Întâistătorul Bisericii din Grecia, Preafericitului Arhiepiscop Ieronim. Ne amintim foarte bine că atunci Preafericitul Părinte Ieronim a venit să-l felicite pe Patriarhul Bartolomeu, iar la vecernie s-a întâlnit cu Epifanie Dumenko. După ce a părăsit în grabă Fanarul și nu a oficiat Lturghia împreună cu liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”.

Autorii canalului de Telegram “Păstorul și turma” consideră că “acum, probabil, fanarioții și adepții lor din Biserica Greacă au decis să ia măsuri de siguranță și la-u arătat pe Șlapak după vecernie, chiar înainte să înceapă Liturghia. În plus, este posibil că Episcopul Hrisostom nu a fost informat cu cine va săvârși Liturghia”.

Recent, la 28 iulie 2019, mitropolitul Ioan de Langadas a coslujit la Kiev cu schismatiici de la BOaU, ceea ce i-a oferit lui Dumenko oportunitatea să declare că “Biserica Greacă a recunoscut de facto BOaU”. Ulterior, mitropolitul Ioan a declarat că nu a reprezentat Biserica Greciei la slujbă, ci a acționat exclusiv din proprie inițiativă.

Amintim că la Sinodul Bisericii din Grecia, organizat în perioada 26-28 august 2019, s-a decis ca soluționarea problemei privind atitudinea față de BOaU să fie transmisă în competența Sinodului de Arhierei, care va fi convocat în octombrie.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button