X

Patriarhul Rusiei NU neagă mesajul pacifist al lui Hristos. Hristos nu a fost pacifist. A fi creștin nu înseamnă a fi umilit

patriarhul Kiril

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse susţine că mesajul Mântuitorului nu trebuie intepretat într-un sens pacifist, potrivit stirileprotv. ro.

În predica ţinută duminică, Patriarhul Kiril a Moscovei şi al întregii Rusii le-a cerut creştinilor ortodocşi să nu reducă mesajul lui Iisus la „Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt”, aşa cum scrie în Evanghelia după Matei. “Să nu limităm la aceste cuvinte, am putea trage concluzii greşite”, a spus Patriarhul.

“În istoria recentă, mişcarea pacifistă s-a revendicat de la aceste cuvinte ale lui Iisus, excluzând complet posibilitatea rezistenţei armate, chiar şi în cazul unei agresiuni”, a continuat Kiril al Rusiei, precizând că de fapt acesta nu este sensul corect al cuvintelor Mântuitorului.

“Un lucru este evident: Nu trebuie niciodată să vă supuneţi celor care vă doresc răul, nu trebuie să vă aplecaţi capul în faţa răului”.

Patriarhul a citat apoi din Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, susţinând că de fapt astfel trebuie răspuns răului: “ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm. Huliţi fiind, ne rugăm”.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Image result for Hristos sabie

Mesajul evanghelic al Mântuitorului este în primul rând duhovnicesc și nu se referă la conflictele armate. Totuși, Hristos nu a spus: “Eu sunt pacea”, ci “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”.

„Nu socotiţi că pace am venit să aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace, ci sabie”. Aşa a grăit Domnul.

A se citi: „Nu am venit să împac adevărul şi minciuna, înţelepciunea şi prostia, binele şi răul, dreptatea şi silnicia, dobitocia şi omenia, nevinovăţia şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona, ci am adus sabie ca să tai şi să le despart, încât să nu se amestece”. Cu ce să le tai şi să le desparţi, Doamne? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna. Fiindcă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, şi cuvântul lui Dumnezeu este adevărul.

Apostolul Pavel sfătuieşte: „Luaţi sabia duhovnicească, care este cuvântul lui Dumnezeu”. Iar Sfântul Ioan a văzut în vedenie pe Fiul lui Dumnezeu în mijlocul a şapte sfeşnice, iar din gura Lui ieşea o sabie ascuţită de amândouă părţile. Sabia care iese din gură ce altceva poate fi decât cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul adevărului? Această sabie este mântuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu răul. Şi atunci, şi acum, şi din veac şi până în veac.

Că această înţelegere este dreaptă se vede şi din ce spune Hristos în continuare: „Că am venit să despart pe om de tatăl său şi pe fiică de mama sa, şi pe noră de soacra sa”. Căci dacă fiul merge după Hristos, iar tatăl rămâne în întunericul minciunii, sabia adevărului lui Hristos îi va despărţi. Adevărul este mai vrednic de iubit decât tatăl. Şi dacă fiica merge după Hristos, iar mama rămâne îndărătnică în tăgăduirea lui Hristos, ce unire poate fi acolo? Oare nu este Hristos mai dulce decât mama? La fel şi cu nora şi soacra ei. Dar să nu înţelegi strâmb – că cel ce Îl cunoaşte şi-L îndrăgeşte pe Hristos trebuie deodată să se despartă trupeşte de rudele sale. Aşa ceva nu scrie. Este destul a fi despărţit cu sufletul şi a nu primi în el nimic din gândurile şi faptele necredinţei; căci, dacă credincioşii s-ar despărţi şi trupeşte de necredincioşi, s-ar face în lume două tabere potrivnice. Cine i-ar învăţa şi îndrepta atunci pe necredincioşi? Şi Domnul Însuşi l-a răbdat lângă Sine pe necredinciosul Iuda trei ani în cap.

Înţeleptul Pavel scrie: „că se sfinţeşte bărbatul necredincios prin femeia credincioasă şi se sfinţeşte femeia necredincioasă prin bărbatul credincios”. În fine, pot să-ţi aduc la cunoştinţă felul în care tâlcuieşte duhovniceşte aceste cuvinte ale lui Hristos slăvitul Teofilact al Ohridei: „Prin tată, mamă şi soacră înţelege tot ce este vechi, iar prin fiu şi fiică, tot ce este nou. Aşadar, Dumnezeu voieşte ca noile şi dumnezeieştile Lui porunci şi învăţături să biruiască toate vechile noastre obiceiuri şi deprinderi păcătoase”.

(Sfântul Nicolae VelimiroviciÎntrebări ale lumii de azi, Editura Sofia, p. 39)

Cât despre atitudinea în față cotropitorilor avem exemplele sfinților în istorie și sfatul marilor  duhovnici:

Părintele Justin spunea că românii intrepretează greşit învăţătura bilblică despre smerenie, şi a insistat pe calitatea educaţiei din şcoli afectată de lipsa de implicare şi pregătire a cadrelor didactice.

„Smerenia nu înseamnă se te ia toţi la aruncat încolo cu piciorul. Smerenia e smerenie, respectul e respect. Smerenia nu înseamnă să mergi ca apucatul, cu capul în pământ, că eşti smerit. Nu… smerenia constă să-ţi păstrezi personalitatea şi demnitatea de român creştin-ortodox. Toţi abuzăm de smerenie, că românu-i smerit. Îi smerit că-i prost… nu-i educat, nu-i format… păi învăţătorul, profesorul la şcolile noastre, pune un director ungur, pune un director francez, sau italian, şi el îşi face datoria lui de străin. Ce legătură are el cu româna? N-are nicio legătură, decât să-şi ia salariul bun“.

Pe interpretarea greșită a mass-mediei de duzină, ce-ar fi trebuit să facă marii noștri voievozi când se trezeau cu hoardele de turci și tătari la hotarele țării? Să le fi primit săgețile, cerând încă un rând? În ce limba mai scria protv acum? Învăța Esca limba turcă? Probabil că da…

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

 1. „Nu am venit să împac adevărul şi minciuna, înţelepciunea şi prostia, binele şi răul, dreptatea şi silnicia, dobitocia şi omenia, nevinovăţia şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona, ci am adus sabie ca să tai şi să le despart, încât să nu se amestece”.

  Farurile orbitoare ale “democratiilor” vestice au reusit de mult aceasta “impacare”: Olanda. Un raport al Ministerului Justiţiei dezvăluie că poliţia este infiltrată de crima organizată
  https://adevarul.ro/international/europa/olanda-raport-ministerului-justitiei-dezvaluie-politia-infiltrata-crima-organizata-1_5d42afbb892c0bb0c6148e34/index.html
  Suntem in rand cu “lumea buna”…

  1. Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat la Sibiu, înaintea Summitului UE, că țara noastră va adera la Spațiul Schengen când va respecta toate regulile statului de drept și ale democrației.
   https://www.euractiv.ro/politic-intern/video-premierul-olandei-veti-adera-la-schengen-cand-veti-respecta-toate-regulile-statului-de-drept-14447
   Iata cine are nerusinarea sa ne vorbeasca despre statul de drept:
   TOATE FEMEILE EXPLOATATE PRIN VIOLENȚĂ EXTREMĂ ÎN OLANDA SE GĂSEAU ÎN BORDELURI LEGALE, CU IMPOZITE PLĂTITE CĂTRE STAT.

   În 2011, viceprimarul din Amsterdam, Lodewijk Asscher, a declarat că dezincriminarea a fost o „eroare națională” [4] și că guvernul a fost foarte naiv. Un raport realizat în comun de municipalitatea Amsterdam și de ministerul Justiției [5] arată că, într-adevăr, o mare parte a sectorului legal al industriei pornografice perpetuează exploatarea și traficul de ființe umane. JUMĂTATE DIN AFACERILE AUTORIZATE DE PROSTITUȚIE ȘI CAFENELELE UNDE SE POT CONSUMA DROGURI (MARIJUANA) SUNT CONDUSE DE INDIVIZI CU CAZIER JUDICIAR.

   În 2010, RIEC, agenție guvernamentală olandeză care se ocupa cu prevenirea criminalității organizate, a arătat într-un studiu [6] că DOAR 17% DIN PUBLICITATEA LA PROSTITUȚIE ESTE PLASATĂ DE BORDELURI AUTORIZATE.
   http://stiripentruviata.ro/basescu-de-ce-ne-mintiti-rapoartele-din-olanda-si-germania-unde-prostitutia-e-legala-90-dintre-femei-sunt-fortate/

 2. Putin și Erdogan împărtășesc “grave îngrijorări” legate de situația din Idlib, Siria
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-23334446-vladimir-putin-erdogan-impartasesc-grave-ingrijorari-legate-situatia-din-idlib-siria.htm
  Rusia a livrat marţi Turciei încă o baterie de rachete antiaeriene S-400
  https://radiochisinau.md/rusia-livreaza-turciei-inca-o-baterie-s400—93785.html
  SUA au trimis trei bombardiere B-2 în cursul nopţii de luni spre marţi în Marea Britanie.
  https://www.stiripesurse.ro/sua-au-trimis-bombardierele-strategice-b-2-in-marea-britanie-invizibile-pe-radar-pot-transporta-bombe-nucleare_1378163.html

  Situatia escaladeaza de la o zi la alta.

 3. Din cate îmi dau seama,Putin pregătește poporul de razboi prin patriarh.Acționează inteligent,religios.Prin atitudinea aceasta poporul rus da semnale ca Occidentul nu mai are pe cine prosti, aburi.E semn ca rușii trec la curățenie.Stiu ca finalul războiului care va începe va fi al lor.Ursul numai când se vede pe sine incoltit lasa calmul lui proverbial si devine fiara.Ursul,o data devenit fiara,instinctual,arunca spre destinatari cu tot ce întâlnește in cale.Ce a fost Rusia pana acum cu amenințările cu arsenalul,a fost mormăială de urs.Acum,e perioada de trezire care e greoaie,e cu prelungiri,cu întârzieri.Peste un timp foarte scurt, când va avea nervii întinși pana sa se rupă,va arunca,asemeni ursului cu orice arsenal din calea lui.

  1. Ursul nu araca decat daca a fost atacat sau daca amenintarea este iminenta. Este foarte probabil ca vulturul sa atace primul, prin interpusi sau direct, cum a mai facut-o de multe ori.
   “Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască”, a spus Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai

   Dragonul este mai mare si mai puternic decat ursul si vulturul si va avea ultimul cuvant. Insa cea mai mare durere vor fi tradarile interne si razboaiele civile care vor izbucni, cum am vazut si vedem in filmul primavara araba.

 4. Dan Barna: “România nu va putea să funcționeze cu Rusia și China în afara parteneriatelor cu SUA și NATO. România nu poate avea investiții rusești. Categoric, nu.”
  Dacian Cioloş a spus că nu este nevoie de astfel de investiţii din Rusia, când există soluţia accesarii fondurilor europene.
  https://www.capital.ro/un-candidat-la-presedintie-nu-vrea-relatii-economice-cu-rusia-si-china-care-este-motivul.html
  Barna si Ciolos ar putea avea succes la Hollywood intr-un film intitulat “Incet cu pianul pe scari!”, inspirat din Stan & Bran – Pianul
  https://www.youtube.com/watch?v=AfdwEsD94tc

 5. John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Trump il roaga pe Putin sa nu interzica accesul US Navy si “aliatilor” in Marea Neagra: “„La Marea Neagră sunt aliați ai noștri în NATO și noi ne așteptăm să vedem că va fi păstrat accesul liber la Marea Neagră pentru toate statele din regiune care folosesc Marea Neagră”
  https://romania.europalibera.org/a/video-john-bolton-consilierul-pe-probleme-de-securitate-nationala-al-presedintelui-trump—sua-au-un-interes-strategic-la-marea-neagra-/30132824.html

  Japonia: Coreea de Nord dezvoltă focoase pentru a străpunge scutul antirachetă
  https://www.news.ro/externe/japonia-coreea-de-nord-dezvolta-focoase-pentru-a-strapunge-scutul-antiracheta-1922400927142019081119097398
  China a respins accesul unei nave de război a U.S. Navy în portul Qingdao. Anterior, a respins cererea a două nave ale marinei SUA de a vizita Hong Kongul.
  https://www.stiripesurse.ro/china-a-respins-accesul-unei-nave-de-razboi-a-u-s-navy-in-portul-qingdao_1378290.html
  China s-a declarat ‘extrem de nemulţumită’ de declaraţia G7 cu privire la protestele din Hong Kong
  https://romanialibera.ro/international/hong-kong-china-extrem-de-nemultumita-de-declaratia-de-la-summitul-g7-800169

  Cascadorii rasului, Barna si Ciolos, vor avea mare succes la Hollywood!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button