X

[UPDATE] Comisia Europeană anunță că nu a primit niciun avertisment, în urma accidentului nuclear militar din Rusia

Se recomandă evitarea ieșirii din casă și a deschiderii ferestrelor

Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Două staţii pentru măsurarea radioactivităţii au fost oprite după explozia rachetei nucleare din Rusia

Comisia Europeană anunță care este nivelul radiațiilor în Europa în urma accidentului din Rusia

Reprezentanța Comisiei Europene în România transmite că serviciul științific intern al Executivului european nu a primit niciun avertisment în ultimele 24 de ore de la vreuna din cele 5.000 de stații europene specializate în detectarea nivelului de radiații gama, potrivit mediafax.

„Precizări referitoare la un mesaj care circulă pe diferite rețele de socializare: Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparține Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub – Joint Research Centre), serviciul științific intern al Comisiei Europene. Harta reflectă media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, arată un mesaj transmis luni de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Potrivit instituției, harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare.

Statele membre UE sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Potrivit reprezentanților instituției, nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Explozia rachetei nucleare în nordul Rusiei nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut, a declarat luni după-amiază preşedintele Vladimir Putin, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk


Știrea inițială

Este recomandat începând de duminică 18.08.2019 și până luni 19.08.2019 seara, să nu ieșiți prea mult din casă și mai ales să evitați să porniți la drum. Este recomandat, de asemenea, să țineți ferestrele închise pentru că în acest interval teritoriul României va fi străbătut de nori radioactivi veniți dinspre Rusia.

Din păcate, în Romania instituțiile abilitate nu anunță cetățenii cu privire la aceste creșteri ale indicilor de radioactivitate și probabil că nici de această dată ele nu vor fi anunțate.

În imagine, harta Comisiei Europene cu monitorizarea în timp real a radioactivității, așa cum arăta în jurul orei 15. De menționat că în cursul dimineții, pe aceeași hartă, regiunea României era figurată  doar cu alb.

Linkul către harta monitorizării în timp real a radioactivității mediului:  https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

La noi, autoritățile s-au grăbit să dezaprobe mesajele care circulă cu privire la norul radioactiv ce traversează România. Harta de mai sus este grăitoare.

loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

8 comentarii

 1. Din păcate harta este puțin înșelătoare, arată măsurători ale senzorilor aflați doar în Europa. Conform EURDEP este monitorizată și Rusia , dar harta arată „curată” deasupra Rusiei deși acolo a avut loc incidentul. M-am uitat azi de dimineată (cănd încă funcționa site-ul) și nu arată o depășire a nivelului normal de radiații deasupra României sau a Europei în general.
  Pe de altă parte arata precum aceasta din 2015 https://ec.europa.eu/jrc/sites/jrcsh/files/jrc-eurdep-20-years-map.jpg, lucru care îmi pune întrebări cu privire la cât de corectă este această hartă în general vorbind….

  1. Pai va dati seama ca Rusia nu face publice astfel de masuratori. Site-ul functiona si inainte de a prelua aceasta stire, cu cel putin 4 ore, intre timp am mai cercetat si chiar si la ora publicarii site-ul functiona… deci este de azi harta, din pacate.

 2. La ce este buna iodura de potasiu:

  În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%. În cazul în care

  administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

  Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore.

  În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

  Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză.

  Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.

 3. La Cernobîl era o biserică unde se adăposteau lichidatorii care aveau densimetre și cel mai mic nivel de radiații a fost înregistrat în biserică . Aceste radiații au o încărcătură demonică , lăsați hărțile și pastilele de iod, beți aghiasmă dimineata, și cu Doamne Iisuse mergeți liniștiți unde aveți de mers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.