X

Ceremonia de sfințire a raclei cu sângele Eroilor Martiri din 1989 și instalarea unei placi comemorative

Racla Eroilor Martiri din 89

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfintirea raclei Racla Eroilor Martiri

Joi 16 august 2019 a avut loc Ceremonia de Sfințire a Raclei cu sângele Eroilor Martiri din 1989, uciși în seara și noaptea de 21 decembrie la Universitate. Cu această ocazie a avut loc şi dezvelirea unei Plăci Comemorative din Pasajul Universității dedicate memoria victimelor din noaptea de 21 decembrie 1989.

Racla conţine monede şi bancnote care au fost aruncate de către trecători, ca pomană, peste sângele celor care au murit în Piaţa Universităţi, în noaptea de 21 decembrie. Ele au fost strânse din bălţile de sânge de către preotul Mehedinţu şi conservate până în prezent.

Racla cu aceste monede a fost sfinţita în Pasajul Universităţii şi mai apoi depusă, joi, în Biserica Colţea.

Mesajul inscripţionat pe placa comemorativă a Eroilor Martiri

În noaptea de 21 decembrie 1989, oriunde priveai în acest pasaj şi staţia de metrou, vedeai violenţă, moarte şi sânge. Aici Armata, Miliţia şi Securitatea au ucis, rănit, maltratat şi arestat protestatarii anticomunişti retraşi din calea gloanţelor forţelor de represiune, din Piaţa Universităţii

 Ceremonia a fost organizata de Asociația „ 21 Decembrie 1989 ”, in incheiere s-au cantat cantece din “Piata Universității”.

 Din nefericire presa din România nu a acordat acestui eveniment importanta cuvenita  iar ceremonia nu a fost popularizata aproape deloc. Este de salutat implicarea bisericii in acest eveniment, un bun prilej sa nu uitam ca in decembrie 1989 preoții au fost prezenți in primele rânduri.

Videoclipul de mai jos cu Sfințirea Raclei Eroilor Martiri aparține Mediafax

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button