X

Ceremonia de sfințire a raclei cu sângele Eroilor Martiri din 1989 și instalarea unei placi comemorative

Racla Eroilor Martiri din 89

Sfintirea raclei Racla Eroilor Martiri

Joi 16 august 2019 a avut loc Ceremonia de Sfințire a Raclei cu sângele Eroilor Martiri din 1989, uciși în seara și noaptea de 21 decembrie la Universitate. Cu această ocazie a avut loc şi dezvelirea unei Plăci Comemorative din Pasajul Universității dedicate memoria victimelor din noaptea de 21 decembrie 1989.

Racla conţine monede şi bancnote care au fost aruncate de către trecători, ca pomană, peste sângele celor care au murit în Piaţa Universităţi, în noaptea de 21 decembrie. Ele au fost strânse din bălţile de sânge de către preotul Mehedinţu şi conservate până în prezent.

Racla cu aceste monede a fost sfinţita în Pasajul Universităţii şi mai apoi depusă, joi, în Biserica Colţea.

Mesajul inscripţionat pe placa comemorativă a Eroilor Martiri

În noaptea de 21 decembrie 1989, oriunde priveai în acest pasaj şi staţia de metrou, vedeai violenţă, moarte şi sânge. Aici Armata, Miliţia şi Securitatea au ucis, rănit, maltratat şi arestat protestatarii anticomunişti retraşi din calea gloanţelor forţelor de represiune, din Piaţa Universităţii

 Ceremonia a fost organizata de Asociația „ 21 Decembrie 1989 ”, in incheiere s-au cantat cantece din “Piata Universității”.

 Din nefericire presa din România nu a acordat acestui eveniment importanta cuvenita  iar ceremonia nu a fost popularizata aproape deloc. Este de salutat implicarea bisericii in acest eveniment, un bun prilej sa nu uitam ca in decembrie 1989 preoții au fost prezenți in primele rânduri.

Videoclipul de mai jos cu Sfințirea Raclei Eroilor Martiri aparține Mediafax

 

Categorii
Neamul românesc
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.