X

[VIDEO] Istoricul schismelor din Ucraina

La 15 decembrie 2018 la Kiev a fost creată o nouă structură prin intermediul Constantinopolului – biserica ortodoxă a Ucrainei (BOaU). La Fanar s-a anunțat că au fost unite toate Bisericile Ortodoxe ale Ucrainei, adică Biserica ortodoxă canonică ucraineană condusă de Preafericitul Onufrie, schismaticii din Patriarhia de la Kiev şi biserica ortodoxă autocefală din Ucraina. Însă această afirmație nu era adevărată.

La „Soborul de unificare”, unde fost creată aşa-zisa biserică ortodoxă a Ucrainei (BOaU), au luat parte doar reprezentanți schismaţi – biserica ortodoxă ucraineană a Patriarhiei de la Kiev și biserica ortodoxă autocefală din Ucraina. Dintre cei 97 de episcopi ai BOU canonice s-au prezentat doar doi ierarhi, din care doar unul este episcop eparhial – Simeon de la Episcopia de Viniţa. Ceilalţi 95 episcopi nu au participat la acest sobor.

După crearea BOaU necanonice presiunile asupra BOU s-au intensificat simţitor. Rada Supremă a adoptat o lege care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană să-și schimbe denumirea în „Biserica Rusă din Ucraina”. Capelanii Bisericii canonice nu mai au voie să fie angajaţi în armata ucraineană, deoarece acest lucru este interzis de noua lege.

Dar cel mai important este faptul că, dat fiind sprijinului autorităților, tot mai frecvente şi vehemente au devenit acaparările forţate ale bisericilor din BOU. Scopul acestor capturări este de a crea aparenţa unei uniuni globale a Ortodoxiei din Ucraina în cadrul nou-formatei Biserici ortodoxe a Ucrainei. Principalul lor inițiator este președintele Petro Poroșenko, care a folosit tema Tomosului și al autocefaliei ca punct principal al programului său în alegerile prezidențiale și s-a poziționat ca unificator al ortodoxiei ucrainene.

În aprilie 2019 autoritățile raportează aproximativ 500 de treceri voluntare în satele din Ucraina, însă în majoritatea covârșitoare a cazurilor e vorba de nişte acaparări forţate. Peste tot se aplică aceeași modalitate.

Comunitatea religioasă a BOU convoacă o adunare a credincioșilor în incinta bisericii unde se confirmă apartenenţa enoriaşilor la BOU, condusă de Preafericitul Onufrie. Cu toate acestea, hotărârile acestor adunări de enoriaşi nu sunt recunoscute de autorități.

Concomitent, o altă adunare are loc în casa de cultură sau în incinta consiliilor locale, la care nu participă membri ai comunității bisericești, ci simpli locuitori ai satelor. În același timp, acești participanți nu au nimic de-a face cu comunitatea bisericească, de multe ori vin greco-catolici, protestanți și atei. Iar acești oameni, în numele comunității bisericești, votează pentru trecerea la BOaU. Autoritățile recunosc deciziile acestei adunări ca fiind legitime și reînregistrează comunitatea Bisericii ortodoxe ucrainene în biserica ortodoxă a Ucrainei.
Activiștii BOaU, cu sprijinul autorităților, îi forțează pe drepţii credincioși să iasă din biserică. Uşile bisericilor sunt tăiate cu polizorul. Uneori sunt tăiate cu ferestrăul cu lanţ. Uneori – pur şi simplu se smulge lacătul.

Ortodocșii încep rugăciunea către Împăratul Ceresc, dar activiștii BOaU îi întrerup și strigă „Rușine”. Apoi, unul dintre „preoții” BOaU îl atacă pe arhiereu și încearcă să-l apuce de gât.
În localitatea Kozeatin din regiunea Vinița, într-o biserică care ţine de Biserica ortodoxă ucraineană canonică, activiștii BOaU au încercat să întrerupă liturghia episcopală cu strigăte „Slavă Ucrainei – eroilor slavă”.

Vorbind despre unificarea ortodoxiei ucrainene, reprezentanții BOaU nu doresc să se unească nici măcar între ei.
Schismații de la Patriarhia de la Kiev și cei din biserica ortodoxă autocefală din Ucraina, care au creat împreună biserica ortodoxă a Ucrainei (BOaU), în continuare există separat.
Eparhiile Patriarhiei de la Kiev și ale bisericii ortodoxe autocefale din Ucraina din aceeași regiune nu sunt unite, ele pur și simplu și-au schimbat denumirea. Drept urmare, pe același teritoriu al BOaU există câte două eparhii ale BOaU și câte doi arhierei.

De exemplu, la Ternopil există două eparhii ale BOaU: cea care ţinea de Patriarhia de la Kiev și cea care aparţinea bisericii ortodoxe autocefale, fiecare având în frunte propriul său episcop. Iar în Vinița activează concomitent trei episcopi, deoarece s-a alăturat şi Simeon – singurul episcop care a trecut de la BOU canonică la nou-creata BOaU.
Astfel, peste 4 luni după crearea BOaU se poate constata cu certitudine că scopul declarat de Constantinopol nu a fost atins. Ortodoxia în Ucraina nu este unită. Mai mult decât atât, schisma existentă la acel moment doar s-a agravat şi apofundat. Iar credincioșii BOU canonice în frunte cu Preafericitul Onufrie acum sunt prigoniţi.

Bisericile canonice, cu sprijinul autorităților, sunt acaparate în mod ilegal și forţat transferate sub jurisdicţia BOaU. Enoriaşii BOU sunt bruscaţi, ofensaţi, bătuţi, li se încalcă dreptul la libera alegere a confesiei. Iar Ortodoxia mondială trebuie să-şi spună cuvântul în apărarea lor

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

One Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button